Crítica: La importància de ser Frank – Una versió actual, fresca i divertida al TNC

Crítica: La importància de ser Frank – Una versió actual, fresca i divertida al TNC
3.5 (70%) 6 votes

Nota: 8.5 sobre 10

Arriba al TNC “La importància de ser Frank“, una adaptació d’aquest clàssic d’Òscar Wilde que ha estat versionat i adaptat per David Selvas i Cristina Genebat. Aquesta peça que arriba ara a Barcelona compta amb uns actors de gran, grandíssim, nivell com són: Miki Esparbé, David Verdaguer, Norbert Martínez, Laura Conejero, Paula Malia, Paula Jornet i Mia Esteve.

La història que se’ns planteja a l’escenari és una història que, per a molts de nosaltres, ja era ben coneguda. I és que aquesta és una de les obres més populars de Wilde i que ja hem pogut veure tant al teatre com a la gran pantalla. Però la versió que se’ns ofereix al TNC és una mica diferent: una versió més moderna i actual on, de tant en tant, els actors trenquen la quarta paret amb el públic.

“La importància de ser Frank”, una versió més moderna i fresca al TNC

La versió que podem veure al TNC té elements molt actuals. Començant per un detall molt petit però molt significatiu que es dóna al principi de l’obra: la veu en off de l’inici de l’obra no és la d’un ésser omnipresent sinó que és la veu del cèrvol que hi ha a la paret. El cèrvol, tot un símbol d’avui dia, ja ens sitúa lleugerament en un context diferent de l’obra original.

A banda d’això, també ens trobem amb moments musicals molt (però molt) divertits, amb un romanticisme al més pur “La La Land” on fins i tot els actors en fan broma i, en general, amb tot un seguit d’elements i sorpreses que, si bé no hi són a l’obra original, li donen un toc peculiar i molt encertat.

Un treball impecable a nivell actoral

Un dels trets més significatius de “La importància de ser Frank” al TNC és que l’actuació de TOTS els actors és magistral. Enfatitzem el “tots” perquè, al teatre, resulta molt complicat que tot el repartiment ho faci de fàbula. Però aquí ho aconsegueixen. Fins i tot els personatges més secundàri ho fan de luxe.

D’entre tots ells, destaquem el treball de les quatre dones, sobre tot Paula Malia i Laura Conejero, mare i filla. Tenen una energia molt forta sobre l’escenari i totes dues ens mostren una gran connexió. De debò semblen mare i filla. La resta de repartiment, com ja hem dit, és excel·lent: Miki Esparbé, David Verdaguer, Norbert Martínez, Paula Jornet i Mia Esteve actuen de forma impecable i aconsegueixen un treball actoral rodó. Feia temps que no gaudiem tant d’un espectacle on tots els actors i actrius brillessin tal i com ho fan.

Però la ironia de Wilde és quasi inexistent

El que és cert és que el text original de “La importància de ser Frank” té un subtext més incisiu, una crítica feta amb jocs de paraules que denuncien la hipocresia del món molt més visible que el que veiem en aquesta versió. De l’obra original se n’ha recuperat la història, sí, però s’ha quedat una mica coixa: sembla una clàssica “comedia de enredos” més que una obra on es faci una crítica a la societat i a la seva falsedat.

Això ens va deixar amb un gust entre dolç i amarg perquè l’adaptació és impressionant: tant en posada en escena, interpretació, llums, vestuari… Però la força del text original no hi és al 100% i això fa que la intensitat del missatge passi a un segon pla.

Una obra de teatre divertida i original: “La importància de ser Frank”

No obstant, en termes generals, ens va semblar que aquesta adaptació val la pena anar-la a veure. És molt divertida, sorprenent i actual. És perfecte per anar a passar una bona estona i gaudir d’un espectacle en majúscules.

Una obra que compta amb un repartiment de bandera i que et farà sortir del teatre amb un gran somriure.


Elia Tabuenca

Filóloga hispánica y periodista digital. Apasionada del mundo del teatro y fundadora de espectáculosBCN y la productora teatral Laberinto Producciones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *