Els Teatres de Proximitat prometen novetats per la temporada 2021/22

Els Teatres de Proximitat prometen novetats per la temporada 2021/22

Dimecres 19 de gener, continuant el projecte conjunt que van començar la temporada passada 2020/21, les 11 sales que conformen el grup de Teatres de Proximitat van presentar la nova tanda d’espectacles de la programació de gener a juny. El nou semestre de la temporada 2021/22 arriba també amb altres propostes com un nou abonament conjunt i un documental, entre d’altres.

Teatres de Proximitat, “On el teatre batega”

“El teatre no és el lloc, és el que està passant en un lloc determinat”, afirma Sergio Matamala, director de la Sala Flyhard. Partint del Festival GREC i amb el suport d’ADETECA, la Sala Flyhard, juntament amb el Teatre Akadèmia, l’Antic Teatre, la Sala Atrium, La Badabadoc, El Maldà, el Teatre Eòlia, la Sala Fènix, La Gleva, el Tantarantana i la Sala Versus Glòries, uneix aquesta essència del teatre amb un sentiment de suport i comunitat que defineix el projecte Teatres de Proximitat.

Sota el lema “On el teatre batega”, aquestes 11 sales volen aprofitar el seu eix i públic compartit per tal d’unir forces i crear, a partir de la seva diversitat d’espectacles, un projecte d’activitats i propostes comunes. Aquesta temporada 2021/22 és la segona que presenten en comú, continuant la línia de l’any passat i incorporant alguns projectes nous.

Les novetats dels Teatres de Proximitat aquest 2022

Seguint l’exemple de la temporada passada, i amb la idea de compartir idees i aprofitar talent entre les sales, Ferran Murillo (director del Tantarantana) valorava ahir els resultats de la segona convocatòria de textos dels Teatres de Proximitat per al període 2022-2024. Gràcies a la col·laboració entre les sales, aquesta convocatòria funciona com una xarxa en què tots els espais poden acollir obres que d’altra manera potser no haguessin pogut arribar a ser encabides en la programació d’un altre espai, fomentant així la igualtat d’oportunitats. Aquesta segona convocatòria va rebre 275 propostes, tant teatrals com d’altres disciplines escèniques, i l’anunci de la selecció d’aquesta temporada es farà el 15 de març.

Paral·lelament, els Teatres de Proximitat preparen també una sèrie d’activitats conjuntes de cara a la Setmana Mundial del Teatre. En col·laboració amb el TRESC, es realitzarà així el cicle de xerrades “Connectem” (21 març), per debatre sobre les relacions humanes a través de la programació oferta per les sales. El cicle pretén obrir així un espai de col·loqui obert a tothom i que recordi a la idea del cafè cultural històric com Els Quatre Gats, explicava Àngel Grisalvo, gestor i director de projectes de La Badabadoc.

La Setmana Mundial del Teatre també veurà l’estrena del documental L’essència d’explicar històries, una proposta que dona veu a totes les persones implicades en la creació i mise en scène d’un projecte escènic.

Mirada cap a un públic conjunt

Conscients de les similituds existents en les seves propostes d’un “teatre molt diferent al que és el teatre comercial, el teatre gran”, i dirigint-se a un públic interessat en les “emocions a flor de pell”, segons Jofre Blesa de la Sala Versus Glòries, el grup “On el Teatre Batega” aposta per solidificar un públic en comú a través d’un abonament col·lectiu.

El projecte de l’abonament ja es va plantejar la temporada passada, partint del seu èmfasis en la solidaritat i col·laboració entre sales. Fins ara, les sales han venut 217 abonaments, i generat 2332 entrades en circulació entre les sales implicades. Aquest abonament permet al públic gaudir de les propostes de les onze sales a un preu més assequible, i pretén fidelitzar un públic conjunt que busca l’escalfor i proximitat dels espectacles proposats per aquestes espais.

L’abonament “On el teatre batega” per la temporada 2021/22 compta amb 10 entrades repartides entre qualssevol dels teatres, i es pot obtenir a través de la seva pàgina web.

Programació gener-juny 2022 dels Teatres de Proximitat

“La diversitat dels Teatres de Proximitat […] reforça la [nostra] singularitat”, deia Raimon Molins, director de la Sala Àtrium. Mantenint les característiques que defineixen cadascuna d’aquestes sales, representants de cada espai van presentar ahir en conjunt una repassada d’alguns dels espectacles que podrem veure en cartellera de gener a juny d’aquest 2022. D’entre ells, destaquen espectacles com:´

  • Antic Teatre: Just desire, una “solo performance” de Søren Evinson (27-30 gener, i 3-6 febrer). El esfuerzo constante de ganarse la vida, de Vicente Arlandis, del 21 al 23 de gener. Concrete Matter de Los Detectives, del 17 al 20, i del 24 al 27 de març. EXagerada, de Natasha Padilha, proposta guanyadora de la primera convocatòria de projectes dels Teatres de Proximitat (7-10 abril).
  • Teatre Akadèmia: El Palmeral, del 2 al 27 de febrer, una proposta d’Albert Tola amb direcció de Rodrigo García Olza. Els nostres fills, espectacle en clau d’humor de la britànica Lucy Kirkwood (16 març-10 abril). Le sourire de Darwin, de la italoamericana Isabella Rosellini (1-2 maig). Eduard II de Christopher Marlowe amb direcció de Moreno Bernardi (18 maig-5 juny).
  • Teatre Eòlia: Club Venus, de David Borotau, una reflexió sobre la situació de les dones en un prostíbul (16-20 febrer). Cicle de Tony Casla i l’Antzokki Teatteri, que presenten Carmen i Clowns, peces centrades en la violència de gènere (22 febrer-6 març). Les Metamorfosis, de Pablo Ley, una interpretació dels mites d’Ovidi, de l’11 al 27 de març.
  • Sala Versus Glòries: Potser somiar, d’Antonio Tabares i dirigit per Sergi Belbel, estrenada ja i a veure fins el 27 de febrer. Dues col·laboracions, una amb la Sala Flyhard (Nua, d’Ann Perelló i Andrea Ros, del 7 al 24 d’abril); i Noies d’aquestes d’Evan Placey, col·laboració amb el Tantarantana, que suposa la primera interpretació en català d’aquesta obra sobre el bullying juvenil (5 maig-5 juny).
  • El Maldà: El silenci dels telers, basat en el llibre d’Assumpta Montellà (25 gener-13 febrer). El Pont, adaptació de l’obra de Laurent Van Wetter per Babou Cham i Llorenç González (16 febrer-13 març). Qui no s’atreveix a tremolar, de La Viciosa, sobre la maternitat (4-29 maig). I l’homenatge als actors secundaris, Els Secundaris, nova producció d’Els Pirates (31 maig-26 juny).
  • Sala Flyhard: Família (im)possible, en cartellera fins el 13 de febrer, una comèdia de Carol López sobre els prejudicis envers la comunitat trans. Els sensespai, de Lara Díez Quintanilla, sobre el trastorn límit de la personalitat (24 febrer-18 abril). Això no es diu, de Carmen Marfà i Yago Alonso, sobre els tabús (5 maig-27 juny).
  • Teatre Tantarantana: El gegant del pi, de Pau Vinyals amb co-direcció de Júlia Barceló, sobre la família i el franquisme (fins el 6 de febrer). El desig del cor, de la britànica Caryl Churchill sobre una família disfuncional (9 febrer-6 març). Amor, un exercici argumentatiu, monòleg de l’alemanya-israeliana Sivan ben Yishai (3-20 març), per acostar textos nascuts a Berlín cap a Barcelona.
  • Teatre La Gleva: Es pronuncia camí, de La Mala Companyia, comèdia que relaciona La pesta de Camus amb el confinament (fins el 16 de gener). Nadie dice que esté loca, monòleg de Daniel Tollesson interpretat per Candela Antón.
  • Sala Fènix: Recuperació de This is Not Here, una revaloració del personatge de Yoko Ono per Sònia Masuda Mora (2-20 febrer). Tu i jo, escrit per Roger Simeon, sobre la vida en parella (2-27 març). India, d’Elias Miguez a càrrec de Mara Ortiz (30 març-24 abril).
  • Sala Àtrium: Monopoli, de Mar Monegal amb co-direcció de Josep Galindo, una “segona part” de Ramon, un dels èxits de la sala. El desvetllament, d’Eles Alavedra amb Anna Sabaté interpretant a Virginia Woolf a través dels seus textos (16 febrer-6 març). Lacrimosa, de Bàrbara Mestanza, sobre l’èxit i el fracàs (9-21 març). Retorn de Érem tres germanes, l’adaptació feta del clàssic de Txèkhov especialment per la sala per José Sanchis Sinisterra (20 abril-29 maig).
  • La Badabadoc: Quan els llops udolen, d’Iñaki Garz (7-21 febrer). Miss, cosas y yo de Diana Pla i Ferran Vilajosana, una combinació de teatre, dansa i clown a partir d’un moment autobiogràfic de Pla (10-28 febrer). 200.000 dones, d’Anna Tamayo i Ángela Palacios, guanyadora l’any 2020 del Festival CATBASUR de teatre unipersonal (24 març-18 abril). Càndid, o l’optimisme, adaptació del clàssic de Voltaire per Miquel Mas Fiol (28 abril-23 maig).

 

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *