Crítica: Balneari Maldà 3

Nota: 9 sobre 10

“Siguem seriosos” ens diu un personatge amb perruca, barret i gavardina, mentre s’ho va enduent tot. “Siguem seriosos”, sí, perquè a Balneari Maldà ens parlen d’una cosa molt seriosa: el poder. Quin poder? Tota mena de poder, perquè amb molt d’humor, un ritme trepidant, rient de tot, de tothom, i d’ells mateixos… ens ensenyen que el poder té moltes cares i que no sempre ens agradarà veure-les ni conèixer-les.

Balneari Maldà 3 comença amb una disputa territorial entre una mosca i un home que ens recorda molt el dictador de Charles Chaplin… una disputa que demostra que els petits, de vegades, tenen més poder que els grans en un homenatge deliciós a Tortell Poltrona i la seva Maria Collonera.

Un ball de mosques que podria ser ben bé una coreografia de natació sincronitzada… però sense aigua… un secretari amb un alcalde que recorden molt la mala bava, la ironia i el sarcasme d’una sèrie britànica sobre un ministre… un jutge que accepta suborns i ho canta amb alegria… un guarda d’un aeroport amb el petit poder de deixar passar o no els passatgers.. penseu en els diferents tipus de poder que exerciu i que heu patit … sumeu, sumeu… al Balneari Maldà 3 els trobareu tots, no es deixen res.

“Siguem seriosos”. Estem parlant del poder. Dels poders. Del poder dels altres. Del nostre. El poder que tenim. I el preu. Perquè tots acabem tenint un preu. “Tinc un blog i no em venc… a no ser que tinguis molts diners”. El poder dels diners.

En aquest espectacle de Barcelona la Laura Aubert, Ariadna Cabiró, Robert González, Lluna Pindado i Arnau Puig s’interpreten a ells mateixos… interpretant altres personatges en els diferents esquetxos, barrejant la seva realitat amb la de les diferents escenes. Mai no sabem si són ells fent d’ells mateixos o són ells interpretant un personatge. O potser són ells que sempre interpreten… ni que sigui a ells mateixos. Un laberint de miralls que desconcerta i sorprèn i que ens fa dubtar sempre d’on som. Ells tenen el poder de portar-nos on ells volen.

Balneari Maldà 3 ens parla del poder amb esquetxos i també amb música en directe i cançons… cançons que van des de un blues trist, a un mambo, o a una cançó que ens recorda un trio que se’n reia de tot, allà en els temps de la Nova Cançó… Cançons molt ben interpretades, amb molt bona combinació de veus. Coreografies simples però molt eficients, que omplen el petit escenari sense que es vegi amuntegat.

Al Balneari Maldà ens mostraran les carotes del poder, amb humor, ironia, bon rotllo, música i ball. Què més voleu? “Siguem seriosos”… s’ha d’anar a veure. Riure’s del poder pot ser terapèutic, com anar a un Balneari. Al Balneari Maldà 3 us faran teràpia de la bona.

Nicolas Larruy

El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.