Crítica: Càsting Giulietta – El valor de l’experiència

Nuestra opinión

Crítica: Càsting Giulietta - El valor de l'experiència

Valoració: 7 sobre 10

El Lliure presenta Càsting Giulietta, una interessant proposta escènica dirigida per Juan Carlos Martel i dramatúrgia de Marc Artigau. Aquesta obra que parla d’amor i soledat es va estrenar al Grec 2019.

Martel ens ofereix de nou una peça inclusiva que dóna veu a un col·lectiu vulnerable, la gent gran. Ja ho va fer amb Sis personatges dedicada als rodamons que va obtenir el premi de la crítica 2018 en la categoria de dramatúrgia/adaptació per a Joan Yago. Són d’agrair totes les iniciatives d’aquest tipus.

En aquesta obra col·lectiva i testimonial, set dones de més de 80 anys parlen de l’amor romàntic a partir de l’obra de Shakespeare Romeo y Julieta. Totes elles han sigut Julietes en algun moment de la vida i ens ho expliquen mentre esperen fer el càsting de Julieta.

Càsting Giulietta vol desmuntar mites sobre l’amor romàntic

Per la seva aparença és fàcil de veure que no tenen 15 anys – com la protagonista del llibre  – però no importa perquè del que es tracta és de desmuntar mites i fer-nos preguntes. Què és l’amor? Allò que transmeten llibres i pel·lícules o el que ens ensenya la vida? Quina distància hi ha entre realitat i ficció?

L’actuació d’aquestes actrius amateurs és tan natural que mereix un aplaudiment. Desperten en nosaltres una gran tendresa i potser enyorança d’aquells éssers perduts que sense saber-ho ens van ensenyar tant. Tot i l’avançada edat, segur que han assajat molt per respondre a les preguntes sobre l’amor que els fa la conductora del càsting, Àurea Márquez.

Una gran actuació d’un grup de 7 dones de més de 80 anys

Les respostes no sempre coincidents es fan extensives a altres tipus d’amor com el filial, el paternal, l’amistat o fins i tot als animals. Cadascuna d’elles ens ho explica amb les seves pròpies paraules. Hi ha qui compara l’amor amb una vaixella que encara que es trenca per l’ús segueix fent servei o el defineix com una goma elàstica que s’estira però no es trenca. Escoltant-les, ens adonem que encara ens queda molt per aprendre d’elles.

Totes fan una gran actuació però m’agradaria destacar la de Genoveva Garriga, la més gran, que ens explica la tràgica història d’amor entre els fills dels Montesco i els Capuleto. Una llarga narració que demana un gran esforç memorístic i que ens deixa bocabadats.

Un cert distànciament de les conductores resta naturalitat a Càsting Giulietta

L’actitud neutra i amb una certa distància de les conductores del càsting (Àurea Márquez i Clara Manyós) resten naturalitat a l’obra. Vaig trobar a faltar més connexió entre les convidades i també més empatia amb les conductores. En algun moment, la situació es veu forçada i ens recorda un d’aquests magazines que s’emeten a la tarda a Antena 3 o Tele5. Pot ser una estratègia per posar el focus en les convidades? No ho tinc clar.

L’escenografia, les imatges, la música i els recursos audiovisuals complementen Càsting Giulietta i arrodoneixen el resultat final.

L’escenari s’ha dividit en dues zones. En l’anterior hi ha les cadires on seuen les convidades mentre que la part posterior acull una gran peixera de vidre on es projecta la cara de les convidades mentre els fan l’entrevista. Els primers plans que veiem en pantalla amplifiquen les marques de l’edat. El seu és un testimoni en primera persona, tant en paraules com en imatges.

Versos, cançons i fotogrames d’una de les moltes adaptacions al cinema del llibre de Shakespeare completen l’obra que finalitza amb una de les peces musicals més romàntiques que s’han escrit mai: Dos gardenias para ti, cantada per l’inoblidable veu d’Antonio Machin.

FITXA TÈCNICA DE “CÀSTING GIULIETTA” – Lliure Gràcia

  • Idea i direcció: Juan Carlos Martel Bayod
  • Dramatúrgia: Marc Artigau
  • Un procés creatiu amb: Rosó Amadeu, Genoveva Garriga, Isabel Linares, Maria Dolores López, Clara Manyós, Àurea Márquez, Mariona Mayolas, Alícia Pueyo, Maria Salvador i Paquila Soler.
  • Coproducció Teatre Lliure i GREC 2019 Festival de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Amics de la Gent Gran i de la Fundació Privada Avismón Catalunya.

Crítica: Càsting Giulietta - El valor de l'experiència

 

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *