Crítica: CIRCULANT de La Sola Cia – Teatre per a nens a la Fènix

Nuestra opinión

Crítica: CIRCULANT de La Sola Cia - Teatre per a nens a la Fènix

La Sola Cia ens presenta el seu projecte escènic Circulant, un espectacle familiar de teatre de titelles i objectes estrenat a l’abril d’aquest any, que podrem trobar els dissabtes i diumenges fins el 25 de novembre a la Sala Fènix de Barcelona.

La Sola Cia està integrada per la titellaire i actriu Helena de Sola (nom que hereta la seva companyia), i compta amb la col·laboració puntual d’artistes independents per les seves produccions. L’artista, que va iniciar la seva trajectòria com a titellaire fa vint anys enrere i ha treballat arreu del món, va estar nou anys al capdavant de la companyia La Manofactoria, i sis anys com a parella artística amb Ronan Tully.

L’any 2018, coincidint amb una nova manera de crear i l’estrena de dos espectacles, Helena de Sola funda La Sola Cia, i un dels seus projectes és l’espectacle Circulant.

L’argument de «Circulant» a la Fènix

El fil argumental de l’obra és el d’una noia sense experiència que es troba que ha de presentar i fer de regidora d’un espectacle de circ de cop i volta. A l’espectacle hi han d’actuar dos nois bala: els  germans Boom Xatu i Nano, que tenen un sol canó i no es posen gens d’acord en fer les coses, fet que fa que tot vagi molt més lent. També un equilibrista trist: en Pierre, que és molt sensible i li afecta tant el que passa al món que s’ha desequilibrat i necessitarà a algú que l’ajudi (un titella de varetes a 6 mans), i la il·lusionista que ha perdut el turbant. A tot plegat se li sumen els animals del circ que se li han escapat, però amb tot, la noia surt del difícil tràngol amb èxit i tira l’espectacle endavant.

Un circ no convencional a «Circulant»

El circ no és pas el convencional, sinó que és amb titelles de diferent format: titelles de guant, de varetes, fil, híbrids i objectes, i ens vol fer arribar el valuós missatge de que el treball en equip ens porta més lluny.

Helena de Sola domina a la perfecció la manipulació de les diferents titelles i ho fa de forma excel·lent sigui quin sigui el seu format, fent-nos entrar a la màgia dels personatges i fent-nos creure que van sols, sense les mans que els acompanyen. Podem veure amb tot que s’ha format i treballat amb grans noms com ara Pepe Otal, Mariona Masgrau, Joan Baixas, Toni Rumbau i Ronan Tully, entre d’altres.

Una bona construcció de titelles

Cal destacar la bona feina en la construcció de les titelles feta per l’Helena, tant en la creació a partir dels materials utilitzats com el resultat final, així com la bellesa i la senzillesa de l’escenografia, feta per Ronan Tully.

La única cosa a millorar és l’argument, que davant de tant talent de manipulació i interpretatiu, és un llàstima que no s’acabi d’entendre pels més petits, que veuen que els hi passen coses als titelles però no entenen l’argument en general.

A destacar: La Sola Cia us proposa tallers adreçats a majors de 3 anys, que combinen plàstica, joc teatral i comunicació verbal. Més informació a la seva pàgina web!

Fitxa artística: 

  • Creació, construcció titelles i interpretació: Helena de Sola
  • Escenografia i assessorament titellaire: Ronan Tully
  • Vestuari titelles: Paulette San Martin

Crítica: CIRCULANT de La Sola Cia - Teatre per a nens a la Fènix

Julia Faneca

oy una apasionada de las Artes Escénicas desde que nací, debido a que mi padre es actor. He tenido el privilegio de estar entre bambalinas y de público desde bien pequeña. Además, me han hecho descubrir la fuerza que tienen como herramienta para transformar la sociedad en un mundo mejor, su fuerza artística y creativa, y su grandeza para crear espíritu crítico y para educar en mayúsculas. Todo esto me hizo profesionalizarme en Arte Dramático, Comedia Musical y Danza.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *