Crítica – Aula Brecht: tantes històries, tantes preguntes…

Crítica - Aula Brecht: tantes històries, tantes preguntes...

Nota: 9 sobre 10

“Com ha anat l’escola, avui?” “Avui hem tingut classe amb el Sr. Bertold Brecht” “Ah, sí? I què, com ha anat?”… doncs ha anat molt bé. El Sr. Brecht ens ha fet una classe molt amena a Aula Brech. I sap dibuixar molt bé! Ens ha anat recitant textos dels seus llibres i els il·lustrava mentre parlava.

En sap un munt! I ho sap tot… bé, tot, potser no… però gairebé… Ens ha dit “millorarem… i jo pregunto: quan?” mentre ens mirava des de la tarima, amb una mirada fixa, que ens preguntava a nosaltres… però no hem gosat dir res.

En Bertold Brecht és capaç de parlar dels temes més seriosos “l’home és molt útil, però té un defecte: pot pensar”, a recitar textos plens de poesia “no em recordaria del petó si no hagués vist el núvol allà dalt”. O una història d’allò més quotidiana plena d’estirabots.

“O sigui… que avui, a classe, us han explicat històries?” “Noooo, que també ens ha fet treballar… hem fet un dictat! I després ha triat dos voluntaris per llegir-lo en veu alta”.

Un dictat pessimista sobre un futur negre “la vida dura poc. A glops l’hem d’engolir / i quan la deixarem / no n’haurem quedat tips”.

L’Òscar Intente es posa en la pell del Bertold Brecht i, damunt d’una tarima de només un pam d’alçada, ens mira des de la seva lucidesa i intenta ficar-nos al cap una mica de la llum que ell es capaç de veure en totes les coses. Ho amaneix amb dibuixos a la pissarra.

De vegades al·legòrics, de vegades descriptius… l’aula es va omplint de pols de guix de tant escriure i esborrar… i la classe acaba amb el mateix dibuix que havia començat per als “nascuts després”.

Aula Brech és un muntatge molt interessant que ens mostra un Brecht diferent de l’autor teatral d’una manera molt amena. El públic es veu ficat dins de l’aula i forma part del muntatge. Óscar Intente aconsegueix crear un personatge que és alhora molt proper però que manté les distàncies, el fet d’estar damunt la tarima, dominant l’espai, hi ajuda.

“I aquest profe… Brecht?… Vindrà més dies?”… doncs això esperem, perquè les seves classes són molt profitoses.

Aula Brecht és un muntatge de l’Off Romea que sorprèn molt gratament.


Crítica - Aula Brecht: tantes històries, tantes preguntes...

Elia Tabuenca

Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *