Crítica: Els homes són de Mart, les dones de Venus

Crítica d’Aida Deturck

Nota 9/10

Una obra de teatre que parla sobre les diferències entre homes i dones amb un toc ple d’humor

Els homes i les dones som diferents i no només anatòmicament, això ho sap tothom, però amb aquest espectacle ens ho deixen encara més clar. En Jordi Cruz és qui explica en primera persona al Club Capitol què és el que ens diferencia i el seu perquè. Aquesta obra de teatre a Barcelona es basa en el llibre homònim Els homes són de Mart i les dones de Venus adaptada de la versió francesa per Paco Mir i dirigida per Edu Pericas –qui confessa no haver llegit el llibre!- i ens porta les claus d’alguna de les baralles de parella més habituals amb les quals segur que us identificareu.

Aquest best-seller escrit per en John Gray, doctor en psicologia i especialista en teràpia de parella, va ser publicat l’any 1992, un any després per l’edició castellana, amb la finalitat d’ésser un manual per entendre’s entre ambdós sexes. En Gray recull les seves investigacions i vivències des de la seva pròpia experiència personal també gràcies a l’ajuda de la seva dona Bonnie.

I d’on ve aquest títol? Us preguntareu, bé, en John Gray utilitza una metàfora per explicar les nostres diferències de gènere. Imagineu que fa molts i molts d’anys les dones i els homes vivien en planetes separats, elles a Venus i ells a Mart. Els marcians van descobrir a través dels seus telescopis que existia un planeta ple de venusianes, uns éssers semblants però amb unes formes de vida i d’entendre’s diferents a les seves. En conèixer-se ambdós col·lectius van enamorar-se i van gaudir de l’amor tot respectant les seves discrepàncies. Es van prendre el temps d’aprendre els uns dels altres, les necessitats i els seus models de conducta. No obstant, en anar tot junts a viure a la terra van patir el que anomena una “amnèsia selectiva” per les causes atmosfèriques terrestres i tant els marcians com les venusianes van oblidar que eren diferents i van deixar d’entendre’s.

I per això: “suponemos equivocadamente, que si nuestras parejas nos quieren -alerta!- van a reaccionar y a comportarse de determinada manera, tal como nosotros reaccionamos y nos comportamos cuando queremos a alguien”, extret textualment del llibre Los hombres son de Marte y las mujeres de Venus publicat per DeBolsillo. Aquesta incomprensió entre els dos sexes és el principal problema que pateixen les relacions de parella.

Així doncs ens vam trobar, evidentment, que a la sala 2 del Club Capitol casi tots els assistents a l’espectacle eren parella! En Jordi és el conferenciant i professor, nosaltres som els alumnes del curs bàsic per entendre la parella. Entre les seves exposicions algú qui més qui menys es sent al·ludit amb alguns dels seus exemples perquè som diferents els uns dels altres però alhora, no es pot obviar, que també tenim les nostres semblances. El que veiem en aquesta obra és un recull de tòpics que tota relació ha viscut en algun moment, basant-se en alguns dels punts més importants del llibre com les diferents formes de comprensió entre uns i altres, les necessitats de cadascun, motivacions i formes de pensar, així com molts enigmes que potser com a parella del sexe contrari mai havíem entès. Moltes d’elles segur que us sorprendran.

En aquest espectacle a Barcelona ens enfrontem a un monòleg on ressalta el carisma i la capacitat d’en Jordi Cruz per lidiar amb un públic que déu oferir una resposta diferent en cada funció i que, segurament, suposa un nou repte diari amb el qual demostra tenir un enginy –i una paciència- clarament envejable. El públic beu del presentador i viceversa, es retroalimenta, participa i respon.

Els homes són de Mart i les dones de Venus és una bona manera de passar el temps amb la parella –sobretot si fa molts anys que us coneixeu o viviu junts–, obrir la ment, fer unes quantes rialles i passar una bona estona d’entreteniment. Ara bé, si necessiteu comprendre molt més acuradament els individus del sexe contrari, d’una forma més profunda, és més que recomanable llegir-ne també el llibre per acabar d’arrodonir. Potser és un d’aquests que us han regalat i mai heu llegit perquè heu pensat “quina por un llibre d’autoajuda, segur diu bajanades” mec! Jo personalment us el recomano.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *