Crítica: Trilogia Mozart

Nuestra opinión

Crítica de Janna Ayesa

Nota: 8.5 (sobre 10)

Després d’assistir a la Seca Espai Brossa per a veure l’espectacle “Trilogia Mozart de la companyia Dei Furbi, no he quedat gens indiferent. Aquest musical de Barcelona és una síntesi de les tres òperes més famoses de Mozart (Don Giovanni, Cosi Fan Tutte i Les Bodes de Fígaro) que et transporta a l’època de la revolució francesa i l’artistocràcia, però alhora des d’una una interpretació moderna i molt humorística de la història.

La companyia Dei Furbi dirigida per Gemma Beltran fa una adaptació molt lliure sobre aquesta famosa trilogia a partir d’un llenguatge escènic i poètic sempre molt ben trobat. L’obra des d’un primer moment enganxa molt a l’espectador gràcies a les constants dosis d’humor de la seva posada en escena.

A l’obra es tracten les tres òperes des d’un punt de vista molt còmic. Això, penso que és gràcies a l’encertada elecció que ha fet la companyia dels fragments de cada òpera que apareixen a l’obra. És una posada en escena atrevida, creativa i molt divertida que recorda molt a la commedia de l’arte. És una obra lleugera de seguir, amb molt humor i una gran part poètico-visual.

L’escenografia

Si parlem ara de l’escenografia, podem dir que és una escenografia molt original i enginyosa. Amb només una estructura i una roba que figura ser una faldilla, els actors hi juguen de mil i una maneres convertint l’espectacle visualment molt atractiu.

I la música?

Si de per sí la música de Mozart ja és especial, afegint-hi les fabuloses i acurades veus, cantant sempre A Capella, d’aquests 5 actors sobre l’escenari, només fa que millorar-ho. Cal destacar el mèrit que té cantar tot un espectacle A capella (sense cap suport musical com podria ser un piano), ja que no és una tasca que puguem dir que és fàcil, sobretot tenint en compte que parlem de cantar la música de Mozart a veus. Gràcies als grans arranjaments de Paco Viciana i que els actors ho afinen tot a la perfecció, fa que l’espectacle no decaigui musicalment en cap moment.

Els actors de Trilogia Mozart

Podem veure uns actors amb moltes facetes i amb una gran capacitat d’empatitzar amb l’espectador en tot moment. Es nota que hi ha un gran treball escènic, corporal i vocal juntament amb una gran direcció actoral que fa que tots els actors no deixin de sorprendre. Les dues actrius Queralt Albinyana i Anna Herebia, destaquen i sorprenen amb els seus grans aguts. Els tres actors, David Marcè, Robert González i Albert Mora per les seves veus i la seva gran comicitat. Tot això en conjunt fa que la interpretació de tots els actors sigui molt bona i l’obra assoleixi un gran nivell.

trilogia mozart barcelona

Molt positiu:

  • Les veus i el treball escènic dels actors de Trilogia Mozart a l’escenari és brutal. Hi ha un gran treball, tant físic com vocal, que es pot apreciar des del primer moment. Tots tenen una gran seguretat i presència escènica a l’escenari que fa que el públic gaudeixi al màxim durant tot l’espectacle.
  • A destacar la gran interpretació de tots els actors però en particular de l‘actor Albert Mora (actor que s’ha incorporat fa molt poc i com alternant de l’actor Marc Pujol) que captiva per la seva capacitat constant d’empatitzar amb el públic a través de l’humor i la complicitat.

A millorar:

  • Vaig trobar que la primera òpera tractada a l’obra “Cosi Fan Tutte” no va acabar de quedar gaire clara la seva trama. Em va semblar que era la menys explicada de les tres.
  • La rapidesa amb la qual s’explica la trama i els personatges de les Bodes de Fígaro, tot i que és molt divertida la manera d’explicar-la i no pots parar de riure, dificulta una mica la seva comprensió. Tot i així entenc que la síntensi d’una òpera no és fàcil de fer ja que la seva duració és molt llarga i a vegades complicada.

Admiro molt tot el treball realitzat per la companyia Dei Furbi per la posada en escena d’aquest espectacle musical que m’ha sorprès en tot moment, el treball actoral i tota la dificultat de la part vocal, superada amb nota. Tan de bo tinguin molt d’èxit amb aquest espectacle.


Elia Tabuenca

Elia Tabuenca, filóloga hispánica y periodista digital especializada en cultura y viajes. Lleva más de 8 años dedicada al sector y es una apasionada del teatro, de la literatura, de la música y de los viajes por todo el mundo. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *