Crítica: 9 to 5, el Musical arriba a El Maldà

Nuestra opinión

Crítica: 9 to 5, el Musical arriba a El Maldà

Nota: 9 sobre 10

El Maldà ho ha tornar a fer. Ho ha tornat a clavar. 9 to 5, el Musical és un musical de petit format que torna a ser un encert. Epidèmia Teatre ha agafat el gran musical de Broadway i l’ha adaptat molt bé a un espai com el Maldà. Només amb la introducció ja endevinem que anem a veure un musical que ens encantarà.

La història es basa en la pel·lícula “Com acabar amb el teu cap”, que es va estrenar al 1980. Tres dones que treballen en una oficina, Judy, Violet i Doralee, veuen com el seu cap, el Sr. Hart, s’aprofita del seu poder i d’un entorn absolutament masclista, per fer i desfer. Les tres decideixen acabar amb aquesta situació, després d’una trobada per fumar una mica de marihuana. El que comença com un “potser” acaba en una situació delirant que sobrepassa tot el que puguem imaginar.

“No em jutgis per la tapa, el llibre és collonut!”

9 to 5, un musical imprescindible a El Maldà

Marta Borràs  (Judy), Aida Llop ( Violet), Mireia Lorente-Picó  (Doralee), Anna Marquès (Roz, Sra. Hart, president de la Companyia…), Joan Sáez (Sr. Hart, Dick, Sherman), interpreten, canten i ballen davant nostre amb un ritme frenètic i esbojarrat que no s’atura en cap moment. En Joel Riu interpreta la música en directe, al piano (i també participa al muntatge). Amb 5 intèrprets i un músic tenim tots els personatges en escena.

“Un actor per tots els papers. Què original!”

9 to 5 parla de les dones que van començar a lluitar pels seus drets als anys 80, de les que van dir prou. També ens parla de l’amistat, de la fidelitat, de la confiança. Els homes, en aquest muntatge, no queden massa be parats…

“Jo sóc una dona, res m’espanta. Res no canviarà si tu no ho canvies.”

Un musical molt inspirat en Broadway

9 to 5 beu directament de Broadway i això es nota en la música i en les cançons, molt ben traduïdes al català. Epidèmia Teatre podia haver apostat pel castellà, com fan molts musicals, per obrir el muntatge a altres llocs… però ha apostat pel català, i ha estat un encert.

El text és molt bo i la traducció i adaptació de Mireia Lorente-Picó són excel·lents. Bravo. Partir d’un bon guió podria ser gairebé tenir la seguretat d’encertar-ho. Però un bon guió, sense una bona adaptació i una bona traducció, es queda en no res. Epidèmia Teatre ha agafat un bon guió i ha mantingut la qualitat del muntatge en tot moment.

Un encertat disseny de vestuari

El disseny de vestuari és de traca. Tots els que hagin viscut els anys 80 hi trobaran alguna peça de roba que els serà familiar. L’escenografia és reduïda. El Maldà té un escenari petit i no permet grans muntatges… però el que hi ha és el que fa falta per al musica. No hi falta de res, no hi sobra res. No som a Broadway, però l’adaptació que n’han fet al Maldà, és insuperable.

“Que els vostres somnis siguin més grans que les vostres pors.”

Al Maldà hi podeu veure 9 to 5, el Musical. És un musical de petit format que surt de mare per inundar-ho tot. Sabeu l’única cosa que hi vaig trobar a faltar? Que hi hagués un bis amb la cançó de la introducció… el públic frisava per picar de mans i ballar!!!


Crítica: 9 to 5, el Musical arriba a El Maldà

Nicolas Larruy

El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *