Escenari Brossa és el nom que té el nou espai cultural de Barcelona, ubicat a l’Espai Joan Brossa. Un nou nom per a una nova etapa en què es potenciarà més el teatre performatiu, les arts parateatrals, la transveraslitat dels gèneres i les noves dramatúrgies i joves creadors.
A més, al 2019 es celebrarà el centenari del naixement de Joan Brossa. I serà una gran festa. Amb un regal: un espai de referència dedicat a en Joan Brossa: l’Espai Joan Brossa. La nova temporada teatral s’ha pensat al voltant d’un eix bàsic: Brossa, eternament revoltat.
Aquí et deixem la presentació de la nova temporada de l’Escenari Brossa per a que vagis fent lloc a la teva agenda!
Les obres de teatre imprescindibles de l’Escenari Brossa 2018/19
- Veus de Txernòbil. Del 5 al 30 de setembre. Uns monòlegs a partir dels fets relatats per Svetlana Aleksiévitx, Nòbel de Literatura al 2015. Uns fets molt recents que sembla que han quedat sepultats per la història. El desastre de Txernòbil ens posa en dubte la visió del món. Joan Cusó dirigeix aquesta adaptació de “La pregària de Txernòbil”.
- Carola. Del 12 de setembre al 7 d’octube. Enguany és el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany. Q-Ars teatre ha creat un text a partir de “Feliçment, jo sóc una dona”. Un monòleg on, Carola, la protagonista, ens fa un retrat de la societat del segle XX a través de les severs pròpies vivències. Un espectacle interpretat per Anna Güell i dirigit per Francesca Piñón.
L’Escenari Brossa ha parat les orelles i ha escoltat el públic que demanava la reposició d’alguns espectacles. Ha parat les orelles i ha fet cas del clam popular. I per aquest motiu, El Somni d’una nit d’estiu, dels Pirates Teatre, i Blanca Desvelada, de la Cia. Aleteo, tornen a aquest espai.
- Somni d’una nit d’estiu. Del 3 al 28 d’octubre. Què podem dir d’un espectacle que va exhaurir entrades cada dia? Doncs que és l’oportunitat perquè el vegi gent que no va poder en el seu moment… o perquè els addictes al bon teatre el tornin a veure. Els Pirates Teatre no deceben mai.
- Blanca Desvelada. Del 10 d’octubre al 4 de novembre. Històries que s’entrellacen en el temps. Dones que parlen de dones. Dones que parlen de la vida. I que ens emocionen des del primer moment. Una creació d’Alejandra Jiménez Cascón, que interpreta també el text, sota la direcció de Montse Bonet.
- El Festival Loop Barcelona i l’Escenari Brossa col·laboraran en dos espectacles: Cielo TV, 30 i 31 d’octubre; i … Disco!!! La diosa del trap matarà la industria del… , 2 i 3 de novembre. Dos espectacles transversals, que encaixen molt bé en la filosofia d’un espai que vol ser trencador, generador de noves poètiques, de noves formes de fer teatre…
- Mexicatas. Del 7 de novembre al 2 de desembre. Un grup de dones mexicanes, actrius, llicenciades a la mateixa escola de teatre, es van trobar a Barcelona. Vuit immigrants que es trobaven en una ciutat nova. Van demanar a Sergi Belbel que els escrigués un text. A partir de les seves vivències, records, esperances… en Sergi Belbel va crear un text, amb escenes minimalistes, ens faran viure el Mèxic que recorden, la Barcelona i l’Espanya on viuen. Mèxic i la Mediterrània. Un còctel que pot ser explosiu.
- Bollywood, Bombay, Barcelona. Del 8 de novembre al 2 de desembre. La Cia. Dúo fácil i líquido teatro ens parla d’uns altres emigrants: aquells que vénen de l’Índia. Un muntatge que s’inspira en Bollywood per explicar el drama de la immigració. Marc Rosich en signa la dramatúrgia.
- Top Hausson. Del 12 de desembre al 6 de gener de 2019. I amb aquest espectacle ja canviem d’any. En Hausson presenta els deu números més sorprenents que us pugueu imaginar. Màgia sense parafernàlies, sense decorats grandiosos, sense grans efectes de llum… màgia per gaudir sense distraccions. Un espectacle que us deixarà bocabadats!
- Roig Pèl-Roig. Del 13 de desembre al 6 de gener. Una denúncia del treball infantil. Un espectacle que fa servir titelles per parlar-nos del que és invisible i del que és visible, del valor d’allò que ens envolta, de les nostres vides. En Roig Pèl-Roig extreu carbó en una mina. Un món negre i fosc d’on extreu un mineral negre que dóna llum i escalfor a un món que hi ha fora del cau reduït per on ell es mou. Dora Cantero i Mina Trapp, amb l’ajuda de les titelles dissenyades per Mina Trapp, ens explicaran una història que, malgrat tot, és plena de llum.
L’inici del 2019 a l’Escenari Brossa
- Al sostre. Del 9 de gener al 3 de febrer. Qui és el creador? L’artista que idea una obra o l’artesà que la construeix? En Lapo i en Loti són artesans, experts en fer frescos. Miquel Àngel és un gran escultor i pintor… però no en sap gens de la tècnica dels frescos. Un espectacle que ens parla dels artesans, de la feina que és invisible però que tots veiem sense veure-la. Ens parla dels genis, què vol dir ser un geni? Un espectacle interpretat per Pau Ferran i Oriol Grau, dirigit per Israel Solà.
- Maleïda tardor. Del 10 al 20 de gener. La Cia. La Subterránea celebra la vida. Els contes comencen i tenen un final. Com la vida. I la vida cal celebrar-la i gaudir-la. Un espectacle dirigit per Paco Zarzoso i La Subterránea.
- Carinyo. Del 23 de gener al 3 de febrer. La convivència crea lligams però també aïlla. Allò que fem per crear-nos un lloc nostre ens aïlla de la resta del món. Vivim en una bombolla. Sergio Caballero i Miriea Pérez interpreten aquest text de Juli Disla, sota la direcció de Jaume Pérez.
- Jan/A. Del 6 de febrer al 10 de març. La companyia Projecte Ingenu dóna la volta al mite de Don Joan. A partir de tots els Don Joan de Palau i Fabre (de qui només se’n va posar un escena, i ja fa anys, a Madrid), creen un muntatge que li dóna la volta al mite… en tots els sentits. Projecte Ingenu, sota la direcció de Marc Chornet, torna a arriscar en aquest espectacle. Però sabem que, com sempre, encertaran de ple en la seva aposta i mostraran un treball exquisit.
- Solo per a Paquita. Del 13 de febrer al 3 de març. Paquita és addicta al cafè i a l’amor. Una comèdia amb humor negre que ens parla de Paquita, de totes les Paquites que hi ha dins d’aquesta Paquita que té molts matisos, moltes capes, moltes formes … Paquita és un descobriment continu. Anna Sabaté serà aquesta Paquita amb moltes facetes, sota la direcció de Genoveva Pellicer.
La primavera a Escenari Brossa: obres recomanades
- Tercets. Del 13 al 31 de març. Artur Trias dirigeix dues peces breus de Joan Oliver: Tercet i A Gairebé un acte. A Tercet, un escriptor intenta escriure… però tot el distreu… o potser són excuses per dissimular la falta d’inspiració. A Gairebé un acte, una parella es troba amb un amic mentre són de vacances i tot es complicarà. Un final sorprenent acabarà amb la situació.
- Laberint de l’Striptiease. Del 10 d’abril al 12 de maig. Una mirada sobre l’univers Brossià. A Joan Brossa li agradaven els Striptease i en aquest espectacle ens parlaran de despulla-se, de treure’ns les màscares, de deixar-nos a la vista de tots, sense res que ens cobreixi ni ens amagui.
- Judes traït. De l’11 al 28 d’abril. I si Judes hagués seguit les instruccions de Jesús? I si no fós una traïció, sinó el compliment d’unes ordres? Judes ha estat un personatge molt controvertit. En aquest muntatge li donen la volta al mite, al personatge que ens ha arribat des de fa segles dibuixat com un traïdor, un home maldat, només mogut per l’ambició. David de Julio interpreta aquest muntatge, sota la direcció de Gerard Bidegain. Un text per repensar-nos els nostres mites i tradicions.
- Cicle de teatre Verbatim. Del 8 al 19 de maig, Mili KK, textos que ens parlen d’una època molt propera en què el servei militar era obligatori i va aparèixer el moviment de la insubmissió, amb totes les conseqüències. Els diners, del 22 de maig al 2 de juny. En un moment de crisi, sempre donem la paraula a les víctimes… però aquí donem la paraula als artífexs de tot plegat, als voltors, als que fan servir el sistema neoliberal per enriquir-se a costa del que sigui.
- Ricard III. Del 15 de maig al 2 de juny. La Cia. Nomiart ens porta un Shakespeare. En un món on les fake news estan a l’ordre del dia, ens plantegen una adaptació on la manipulació, les mitges veritats i les mitges mentides s’utilitzen per conservar el poder. I es pregunten què és el que motiva a Ricard III a voler el poder sobre totes les coses? Raimon Molins signa la dramatúrgia i la direcció d’aquest muntatge.
- Apocalypse Uploaded. Del 5 al 16 de juny. El món s’acaba. Què ens queda del que hi havia abans de la destrucció? La Cia. Laminimal Teatre ens parla de la construcció de la memòria col·lectiva després d’un apocalipsi mundial. Què és el que recordem? Com ens ho han transmès? Sobre què hem de tornar a començar?
- L’esfondrament de la Casa Usher. Del 6 al 22 de juny. A partir del conte d’Edgar Allan Poe. Una història de terror però, aquesta vegada, explicada per Lady Madeline, un personatge que en el conte original té poca visibilitat… tanmateix, té molt a dir. Una adaptació feta i dirigida per Pablo Ley, i interpretada per Núria Montes.
- Màtria. Del 19 al 30 de juny. En un món post-bèlic, en aqusest cas la nostra Guerra Civil, les dones són el motor de la vida, la memòria del passat, la memòria dels desapareguts, l’esperança d’un món millor. Les dones són la veu de la nostra història.