Per Elia Tabuenca
Aquest mes de juliol tornen a Barcelona les obres de teatre de Shakespeare a l’aire lliure gràcies a la companyia Parking Shakespeare. Del 16 de juliol al 2 d’agost a les 19h podràs gaudir d’un nou espectacle a càrrec de la cia on l’entrada és gratuïta.
La comèdia d’enguany és «Al vostre gust» i Pep Garcia-Pascual n’és un dels actors i el director artístic d’aquesta companyia teatral catalana. A espectáculosBCN l’hem volgut conèixer una mica millor…
- 1. Parking Shakespeare ofereix obres del dramaturg anglès a l’aire lliure durant els mesos d’estiu. Quines van ser les motivacions que van fer aparèixer a la companyia?
Va sorgir al 2008, 2009… Realment va ser la manca de feina, la crisi porta moltes coses dolentes, moltíssimes, i una d’elles és precisament aquesta: no teníem feina. A més a Barcelona a l’estiu normalment la programació que hi ha és de la del Festival Grec i quan no tens feina dins aquest marc, te l’has de buscar per la teva part. L’altre motiu és que jo havia treballat a un projecte molt similar a Dublín l’any 2002 i sempre havia tingut la idea de que això es podia fer a Catalunya.
- 2. Però per què heu escollit obres de Shakespeare?
La idea va sorgir perquè a mi, personalment, m’agrada molt i arreu del món es solen treure les seves obres al parc així que per què no fer-ho a casa nostra? Les obres de Shakespeare són molt contemporànies perque parlen del sentiment i de la condició humana. A més veient que a altres ciutats el projecte de «Shakespeare als parcs» funciona tant bé vaig pensar que aquí, que tenim molt més bon temps, també podria funcionar.
- 3. Durant aquests anys que porteu a Shakespeare al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona, què creus que has après de l’experiència de dur el teatre a un espai públic i al aire lliure?
Un dels aspectes més particulars del nostre projecte és que estàs sempre a escena, sempre visible a ulls dels espectadors. No tens lloc on amagar-te i has d’estar l’hora i quart, hora i mitja que dura l’obra, davant del públic. A més també estàs despullat en quant a elements, tot és la teva feina i la relació amb els companys, per tant, t’alimenta molt com a actor i et dóna moltes eines que qualsevol altre projecte no te’n dóna. És molt ric perquè et dóna una proximitat amb els espectadors molt íntima: el fet de sempre estar allà, de passar pel mig de la gent, etc.
- 4. La comèdia «Al vostre gust» que presenteu aquest juliol a BCN és una de les més divertides de les obres de Shakespeare. Per què heu decidit representar-ne aquesta?
Era un dels projectes que teníem encarats fa uns anys, no la vam poder fer fa dos anys i l’hem tirada endavant aquest estiu. És una comèdia que parla de tantes coses… Sobretot el tema gira entorn als canvis d’identitat, al fet que ens hem d’amagar darrera de coses que no són o fingir coses que no som per demostrar quelcom als demés. Molts dels personatges estan en aquesta dicotomia constant: ser i aparentar. I, com a totes les comèdies de Shakespeare, tampoc pot faltar el tema de l’amor, un tema que entra molt bé ara durant l’estiu jajaja
- 5. Per què creus que la gent ha d’anar a veure «Al vostre gust» de Parking Shakespeare?
Han de venir a passar-s’ho bé. El primer objectiu de qualsevol projecte és que la gent s’ho passi bé, que s’oblidin dels problemes que tinguin durant el seu dia a dia però que durant 1 hora i 25 minuts passin una bona estona, estiguin a la fresca i que gaudeixin. Volem que siguin un més de nosaltres i ajudant a fer crèixer aquest bosc. En el nostre cas, ho tenim claríssim: si la gent no ve, el projecte no té cap sentit.
Cada vegada va venint més públic…. L’any passat van arribar a venir aproximadament 6400 persones, una mitjana de 400 persones cada funció. Nosaltres el que aconsellem és que la gent vingui les primeres funcions perquè així estàn repartits i per fomentar el boca orella que per projectes com el nostre és, realment, el que necessitem. Gràcies al suport de la gent, Parking Shakespeare és possible. Ens agrada molt que la gent vingui per gaudir i per col·laborar.
- 6. I per acabar volíem preguntar-te: tens una llarga trajectòria en el món del teatre i de la cultura. Sincerament: com creus que està actualment el sector teatral arran de la crisi?
El sector s’ha posicionat, són temps difícils, però hi ha coses que s’estan intentant fer com, per exemple, les lleis de mecenatge. Però les propostes estan encallades. Hi ha molta gent del sector que s’ha hagut de fer autònoma per poder treballar… Aquestes lleis de mecenatge que aquí s’estan aparcant a altres països funcionen, a altres països si un actor es queda sense feina pot optar a cobrar l’atur, a altres països, a altres països...
I si ara volem crear un nou país s’han de tenir en compte aquests models. Si creiem que és possible fer un país nou, fem-lo i fem-lo bé. També s’han de pensar en aquestes coses i que ens expliquin, ens preguntin i poguem participar en la constitució d’aquest nou país. Parlo en títol personal però aquesta oportunitat que ara tenim amb Catalunya l’hem d’aprofitar.