El cinema Texas reobrirà a la tardor amb el nom d’Espai Texas

El cinema Texas reobrirà a la tardor amb el nom d'Espai Texas

El Cinema Texas reobrirà les portes a la tardor, amb el nom d’Espai Texas. Després de més de 100 anys d’història, el març del 2020 va haver de tancar per la davallada de públic provocada per les restriccions sanitàries de la covid.

Espai Texas: un projecte col·lectiu amb finançament públic, privat i ciutadà

Dues empreses de l’àmbit de la producció, exhibició, distribució i comunicació cultural a Catalunya lideren la reobertura d’aquest emblemàtic espai cultural: el Cinema Illa Mesina, formada per Isona Passola i Joan Teixidor, i el Texas Teatre que agrupa professionals del sector com Anna Rosa Cisquella, Natàlia Obiols i també Plyhard Produccions o la cooperativa de comunicació i producció cultural Barc, entre d’altres.

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura a més d’Omnium Cultural que ha actuat com a facilitador per l’estret vincle entre l’Espai Texas i l’impuls de català. El cost total del projecte (més de 500.000 €) compta amb el finançament a parts iguals de fons públic i privat. Per completar l’import s’ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de goteo.org a la pàgina web Espai Texas. A data d’avui, les aportacions superen els 66.800 euros.

El Cinema Texas era un excel·lent exemple del que s’anomena cultura de proximitat: molt arrelada al barri on s’ubica (Gràcia), que actua com a node d’interacció social, a preus assequibles i amb una clara defensa del català com a llengua vehicular.

Els habituals d’aquest cinema – com jo – segur que recordeu les llargues cues on es trobaven grup d’amics i amigues per veure plegats una bona pel·lícula i fer després un mos mentre la cometem. Quins bons records!

Com serà l’Espai Texas?

El nou equipament cultural mantindrà dues de les seves sales de cinema amb pel·lícules d’estrena i reestrena doblades o subtitulades al català. El projecte afegeix un nou espai teatral de 200 localitats i una sala de mig format que impulsarà la dramatúrgia contemporània. Aquesta nova sala permetrà donar més recorregut a propostes escèniques en petit format i augmentar-ne la rendibilitat.

Què defineix el nou Espai Texas?

  • L’oferta d’una programació artística variada, innovadora, que dona suport a la creació i autoria catalana contemporània.
  • El disseny d’una programació inclusiva i paritària que reflecteixi una realitat diversa i plural.
  • La gestió artística i empresarial basada en els criteris de paritat, respecte, inclusió, compromís social i mediambiental. La defensa de la cultura com a element transformador de la societat.
  • El foment de les relacions entre tots els agents culturals que contribueixin a desenvolupar el sector cultural tant pel que fa al funcionament intern com en la millora de l’oferta cultural.

Més de 100 anys d’història que no es poden perdre

Per si algú no coneix la història d’aquest emblemàtic espai que forma part de la fesomia cultural de Barcelona, direm que es remunta a l’any 1910 en què va obrir el cinema Bailén de la mà de l’empresari Francisco Pérez. Durant la guerra cívil va ser confiscat per les forces republicanes i es va convertir en un menjador social. El 1947, en plena dictadura, el cinema passa a dir-se Texas i augmenta les localitats fins a 660 localitats. L’any 1952 canvia de mans i roman obert fins el 1995, moment en què tanca a causa de la competència de les multi-sales.

És aleshores quan es converteix en el Lauren Gràcia i es manté obert fins l’any 2013. Un any després, Ventura Pons recupera l’espai de nou amb el nom de Cinemes Texas, però la crisi derivada del coronavirus fa que tanqui el 2020.

Ens alegra la recuperació del Texas com s’ha fet amb altres equipaments en crisi com el Tantarantana o La Paloma, tancat des de fa setze anys, que fa poc va acollir la gala del Dia Mundial del Teatre. Convé no oblidar que aquests espais formen part de la nostra memòria col•lectiva i el seu tancament suposa perdre part del nostre ADN.

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *