El Festival Grec 2021 arriba també als Teatres de Proximitat

Nuestra opinión

S’apropa l’estiu, i amb els dies de solet, platja i orxata, també arriba a Barcelona el Festival GREC 2021! Del 27 de juny al 31 de juliol, la ciutat respirarà cultura, amb innumerables actuacions i espectacles, des de música i dansa fins a circ i teatre. Amb una programació teatral tan espectacular com la d’aquest any, hem fet la feina per vosaltres i us proposem així una selecció de les millors obres del Grec 2021 que podreu trobar en les sales de Teatre de Proximitat!

Aprofiteu la varietat teatral que es reparteix aquest any per sales de tot Barcelona, i no us les perdeu!

Obres del Grec 2021 als Teatres de Proximitat que no us podeu perdre

Aquest any, el festival posa el continent de l’Àfrica al centre per explorar a través de les arts la nostra relació amb les seves cultures i la seva gent, sense deixar de banda el nostre propi talent i creacions locals. Tan locals com les sales i teatres que formen part del col·lectiu de Teatres de Proximitat de Barcelona.

I és que aquest any, el Grec trasllada part de la seva programació a l’anomenat “Grec Ciutat” – a més de l’habitual “Grec Montjuïc” – incloent així espais culturals de tota la ciutat a la festa. Entre aquests s’hi troben les 11 sales de Barcelona membres del projecte teatresdeproximitat.cat: l’Antic Teatre, el Teatre Akadèmia, la Sala Atrium, El Maldà, la Sala Fènix, la Sala Flyhard, La Badabadoc, el Teatre Tantarantana, la Sala Versus Glòries, el Teatre La Gleva, i el Teatre Eòlia.

Avui a Espectáculos BCN aprofitarem, doncs, l’essència d’aquest festival alhora tan internacional i tan nostre per tal de recomanar-vos els millors espectacles del Grec que podreu trobar en aquestes magnífiques i acollidores sales. Som-hi?

Parole Due – Teatre La Gleva (14/07 – 25/07)

Poesia i teatre ballen una dansa conjunta sobre l’escenari en aquesta aposta de La Gleva centrada en l’obra lírica del poeta francòfon Aimé Césaire.

Césaire, nascut a Martinica, va explorar a fons el concepte de la negritud – incloent les relacions tant amb la seva terra natal, com amb el continent africà i l’europeu – en la seva poesia punyent, crua, emotiva i evocadora d’imatges tant impactants com doloroses.

L’escriptora, actriu i directora Odile Sankara dona ara una nova vida a la poesia de Césaire en un espectacle teatral i musical que s’endinsa en la relació entre el lirisme de Césiare i conceptes com la humanitat i la vida.

Miseria – Sala Fènix (01/07 – 01/08)

L’actor Felipe Cabezas es troba sol sobre l’escenari en una íntima obra de Queralt Riera dirigida per Sergi Pompermayer que guia l’espectador a través del món interior de pensaments, records, sentiments i – tal com indica el seu títol – misèria d’un home que se sent alienat del món.

Una extraordinària exploració del dolor i la solitud, no sense moments de bellesa, amor i llum, d’un home exposat a l’escenari amb tan sols el públic de la Sala Fènix com a còmplice del seu patiment, i de l’espurna d’esperança que ens fa companyia fins i tot en els moments més foscos.

M’hauríeu de pagar – Sala Àtrium (16/06 – 18/07)

De solitud també en parla aquesta obra de Jordi Prat i Coll, però aquest cop en plural, ja que es tracta d’una obra centrada en tres personatges que decideixen compartir la seva soledat amb el públic a través d’una comunicació directa que els portarà a moments de revelació.

Tres veus, tres monòlegs, tres soledats i tres revelacions. M’hauríeu de pagar revela el poder de l’expressió en veu alta, de la comunicació de solituds, però també d’infantesa, d’art, de sexe, de fe, i de molt més, per tal d’arribar a descobrir el que potser no sabíem de nosaltres mateixos.

Combat de negre i de gossos – Teatre Tantarantana (07/07 – 11/07)

En un Grec que anima a la reflexió sobre la relació del món occidental i l’africà, Combat de negre i de gossos ens ofereix una història d’opressió i colonialisme, impregnada per una por i una injustícia que malauradament encara estan presents en la societat actual.

L’assassinat d’un treballador negre portarà a la llum – i a l’escenari del Tantarantana – la cara més lletja de les dinàmiques d’opressió entre el món occidental dominat per la força, el poder econòmic i el privilegi, i el món dels treballadors explotats sota les seves mans. Una obra de Bernard-Marie Koltès dirigida per Roberto Romei que dona pas tant a la reflexió com a un necessari debat després de l’obra, emmarcat dins del cicle Debat Grec: “Creació, colonialitat i racisme.”

Beatriu – La Badabadoc (08/07 – 02/08)

Extraordinari espectacle amb música de violoncel integrada en un relat de Maite Bassa, Elisenda Ribó, Roger Ribó, Blanca Solé, i Miquel Tamarit. Beatriu s’inspira de mites clàssics d’èpics viatges d’herois que busquen la seva terra promesa, i els converteix en una reflexió sobre la recerca de la felicitat, tant des del punt de vista d’Occident i les seves oportunitats, com des de la perspectiva de l’èxode migratori de joves africans a la recerca d’una “terra promesa” lluny del seu país d’origen.

Beatriu és l’indret on viuen els dos personatges, un lloc feliç però impossible d’escapar. La Badabadoc ens presenta doncs un muntatge teatral colpidor que de ben segur costarà també de treure de la nostra ment.

L’habitació blanca – Sala Flyhard (10/06 – 30/07)

Una “coincidència” donarà pas al retrobament en una habitació blanca d’una antiga professora amb alguns dels seus exalumnes a qui havia ensenyat a llegir i a escriure de petits, alumnes que llavors es trobaran entre ells amb només la seva exprofessora com a vincle en comú. Aquest enigmàtic començament servirà doncs per desenvolupar tot una estructura de relats entrellaçats que ens parlen de la infantesa, el pas del temps, la realitat adulta i l’aprenentatge.

Josep Maria Miró, amb la direcció de Lautaro Perotti, construeix així una història tendra i íntima amb tocs tant d’humor com de drama i reflexió. Perquè una habitació en blanc no és tan sols un lloc de retrobaments, sinó també el símbol d’una infantesa amb espai i parets per omplir d’aprenentatge i experiències.

I amb aquest petit tastet de sis obres us animem a veure aquestes obres del Festival Grec 2021 als Teatres de Proximitat de Barcelona i, evidentment, a consultar també la resta de la programació per descobrir molts més tresors teatrals que les sales de la ciutat ens ofereixen. Consulta ja la cartellera del Grec per més informació, i gaudeix del millor teatre aquest estiu a Barcelona!

Si vols descobrir més detalls i recomanacions sobre l’espectacular oferta del Festival Grec 2021, també pots fer una ullada als nostres articles sobre el Grec 2021, a la nostra selecció d’obres teatrals del conjunt del festival, a més d’algunes de les propostes musicals més destacades d’aquest any.


Erola Puigsech

Llicenciada en Llengües i literatures Modernes (francès i alemany), he viscut i estudiat per tot Europa des d’Oxford fins a Múnic, Montpeller o Berlín, però Barcelona segueix robant-me el cor cada vegada. M’apassiona tot el que sigui la cultura i les arts, tant literatura com música, teatre o arts plàstiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *