Història de la Diada de Catalunya: què celebrem l’11 de setembre?

Història de la Diada de Catalunya: què celebrem l'11 de setembre?

Vols conèixer la història de la Diada de Catalunya? Les arrels de la Diada es troben en els esdeveniments crucials que van succeir l’11 de setembre de 1714. Aquesta data marca un moment definitiu en la història de Catalunya i ha esdevingut un símbol de la lluita per la identitat i l’autonomia catalana. T’ho expliquem!

Què va passar l’11 de setembre de 1714 a Catalunya?

La història de la Diada de Catalunya comença l’11 de setembre de 1714 quan les forces borbòniques de Felip V van llançar un assalt massiu contra la capital catalana, Barcelona. Aquest esdeveniment va posar fi a una prolongada guerra de Successió que va enfrontar a diferents pretendents al tron d’Espanya.

La guerra va començar el 1700 amb el testament de Carles II, que va cedir la corona de Castella a Felip V, desencadenant una controvèrsia internacional. Catalunya va donar suport a l’arxiduc Carles d’Àustria, i el conflicte va evolucionar cap a una guerra civil a la Península.

La resistència de Barcelona

La resistència de Barcelona va ser èpica, durant més de 13 mesos, la ciutat va defensar-se amb fermesa contra l’assalt de les forces borbòniques. Més de 20.000 soldats van ser necessaris per vèncer la tenaç oposició dels defensors. La ciutat va suportar més de 4.000 baixes en aquesta batalla, però finalment, l’11 de setembre de 1714, Barcelona va caure.

La victòria de Felip V va portar a la promulgació del Decret de Nova Planta el 1716, que va suprimir les institucions catalanes i va consolidar el seu domini sobre Catalunya. Això va marcar el principi d’una època de repressió i pèrdua d’autonomia.

Quin significat té la Diada de Catalunya

La Diada de Catalunya va començar a commemorar aquests esdeveniments al segle XIX, quan escriptors de la Renaixença com Víctor Balaguer van enaltir la resistència dels catalans i la seva lluita per la llibertat.

Amb l’arribada de la II República, la celebració es va reviure amb més força i es va desvincular de l’ambient catòlic. La dictadura franquista va prohibir la commemoració, però després de 40 anys, Catalunya va recuperar la seva Diada.

Avui, la Diada de Catalunya és un recordatori de la història de resistència i sacrifici de Catalunya. Representa la lluita per la identitat catalana i la preservació de la cultura i les institucions catalanes. És un símbol de l’esperança en un futur millor i un record de les lluites passades per la llibertat i l’autonomia.

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *