Jordi Savall i Hespèrion XXI. Ibn Battuta, el viatger de l’Islam

 

No deu ser fàcil decidir quin serà l’últim espectacle de la temporada perquè, de ben segur, que la intenció és deixar-nos tan bon gust de boca que esperem amb ànsia que arribi l’any vinent. Si aquesta era la voluntat dels organitzadors, l’han encertat del tot. Ningú millor que Jordi Savall i Hespèrion XXI per fer la cloenda del Grec 2017. Felicitats per l’elecció.

L’expert en música antiga Jordi Savall i la formació instrumental que va fundar el 1974 amb l’objectiu de recuperar i interpretar peces antigues amb premisses actuals,  Hespèrion XXI, han ofert un magnífic concert al Teatre Grec.  Amb la seva música, ens conviden a acompanyar Ibn Battuta, el viatger de l’Islam, en un recorregut des de la Mediterrània a l’Àsia de més de 30 anys, a inicis del segle XIV.

Amb gran semblança amb l’homòleg occidental Marco Polo, Ibn Battuta és el prototipus de rodamón i un dels mestres del relat de viatges. Va escriure un llibre on recull les seves experiències: «Testimoni preciós de països exòtics i de viatge insòlits» (1356). A través de les seves pàgines recorrem 120.000 quilòmetres, des del seu Marroc natal.

És espectacular l’harmonia de la música que interpreten Jordi Savall, l’Hespèrion XXI i la nitidesa de la veu dels solistes convidats dels països que va visitar el viatger de l’Islam: turcs, siris, marroquins, italians, grecs, catalans … Interpreten composicions musicals anònimes, cants àrabs i otomans, temes tradicionals de Síria, Yemen, Mali.

Amb instruments, sovint difícils d’identificar però on abunden els de percussió i corda, emeten sons meravellosos mentre ens transporten a altres èpoques, a terres exòtiques i llunyanes. Durant les dues hores que dura el concert fem un salt enrere en el temps. L’espai, una mica atemporal, del Teatre Grec i el joc de llums on predomina el color blau, facilita fer aquest viatge al passat.

La música de Jordi Savall & Hespèrion XXI s’ha d’escoltar amb els ulls tancats, deixant-se transportar a terres de l’Islam. Mentre, l’esplèndida veu de l’actor Jordi Boixaderas marca l’itinerari (dates i lloc) i llegeix fragments de textos seleccionats per l’hebraista, traductor i director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.

Jordi Savall, Hespèrion XXI i els artistes convidats aconsegueixen crear un ambient intimista tot i estar en una espai obert amb 2.000 espectadors (totes les cadires eren plenes) i 18 artistes dalt l’escenari. No se sentia respirar ningú. Ni un estossec i ja sabeu que això no passa sovint.

Un definitiva, una nit màgica que no oblidaré mai.

Dades tècniques de IBN BATTUTA, EL VIATGER DE L’ISLAM

  • Espai: Teatre Grec
  • Direcció musical: Jordi Savall
  • Interpretació musical: Jordi Savall, Hespèrion i solistes convidats
  • Recitador: Jordi Boixaderas
  • Un producció de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

 

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *