Nota: 8.5 sobre 10
El vestíbul del Romea acull un grup d’actors que assagen en directe Kabarett Protokoll, un nou espectacle de cabaret. Com que no tenen gaire clar com ha de ser, busquen en una espècie de protocol els números que ha d’incloure el muntatge: música i cançons, ball, màgia, i .. per descomptat un streptease. Segons ens expliquen, és un work and progress (treball en procés de desenvolupament) que ens permet veure com es cou un espectacle abans de la seva estrena.
Un cabaret molt divertit al Teatre Romea
Els actors no acaben de posar-se d’acord. La directora (Ester Nadal) intenta posar una mica d’ordre, mentre la dramaturga (Helena Tornero) afegeix al guió allò que han acordat, el músic (Oscar Machancoses) s’ho mira amb una certa distància i el veterà actor (Oriol Genís) – amb un munt d’idees per compartir amb els seus companys – ens delecta amb números com el de “Ningú no em truca” o el de la Virgen del Rocio. Són tan divertits que tota la sala reia sense parar.
Els espectadors observem atònits la disbauxa que hi ha a l’escenari però és pura aparença perquè està tot controlat. Sembla improvisat però no ho és. El text és viu, obert, de manera que en qualsevol moment pot incorporar referències actuals. És tanta la naturalitat de l’espectacle que sense adonar-nos ja hi som dins i formem part d’ell. Només començar se’ns diu que la nostra opinió és important: ens conviden a omplir una papereta i posar-la en una urna (us sona la situació?).
Un gran treball interpretatiu a Kabarett Protokol
L’actuació dels quatre actors principals (Oriol Genís, Ester Nadal, Oscar Machancoses i Helena Tornero) és fantàstica però destaca la d’Oriol Genís que es menja l’escenari. Des del començament es posa el públic a la butxaca. Canta i interpreta molt bé. Els seus números ens fan riure sense descans tant si apareix cobert de plomes blanques com si porta un deslluït xandall, fa de policia o de taxista. Un merescut aplaudiment extra per a ell.
Oriol Genís
Els actors interactuen contínuament amb el públic a qui llança peces de roba, demana de participar en una catàrtica cançó amb insults, ballar .. Fins i tot convida algun espectador a fer un cameo. En la funció a què vaig assistir jo, aquest honor li va tocar a l’actor Toni Albà que ens va regalar un divertit número musical.
Referències a la situació política actual
Kabarett Protocoll imita els cabarets berlinesos en què les veritats que no es podien dir, s’amagaven rere la música i la lletra picant de les cançons. L’obra té, com aquests, una gran dosi de bon humor però també inclou elements de reflexió – alguns evidents i d’altres no tant- sobre la situació al nostre país. Són freqüents les referències al procés, a alguns polítics poc valorats pels catalans (no diré noms), a la Llei “mordaza”, a la corrupció, etc.
També ens parla del naixement del feixisme a Alemanya aprofitant que les cançons de l’espectacle són d’autors d’aquest país. Al final de l’obra s’incorpora un cinquè personatge més jove (Júlia Genís) que, en representació de la joventut ens adverteix que cal un urgent canvi de rumb per evitar errors passats.
Kabarett Protokoll, un espectacle molt fresc i descarat
Kabarett Protokoll és un divertit, fresc i descarat poti-poti de música, cant, diàlegs, … amb moments de reflexió. Del tot recomanable si voleu passar una bona estona. És un cabaret? No sabria dir-vos-ho però és igual. Que et facin riure durant més d’una hora no té preu. No us el perdeu.
No sé si el cabaret que assagen serà un èxit o no (tampoc sembla que els preocupi gaire) però el que sí està clar és que Kabarett Protokoll té tots els números – ho dic amb doble sentit – per triomfar al Romea com ja ho va fer fa un parell de temporades a El Maldà. Good luck, amics!
Dades tècniques de KABARETT PROTOKOLL al Romea
- Direcció: Ester Nadal
- Repartiment: Oriol Genís, Júlia Genís, Ester Nadal, Oscar Machancoses, Helena Tornero
- Producció: La Bacanal