«Mare Terra» una proposta més que interessant de la Cia. Príncep Totilau

Nota: 8 sobre 10

La Companyia del Príncep Totilau presenta el seu últim espectacle familiar ‘Mare Terra’ aquesta vegada al Centre Cívic Can Felipa de Barcelona. L’espectacle gira al voltant de la teoria sobre l’origen de la vida a la Terra i altres qüestions relacionades com la teoria del Big Bang, l’extinció dels dinosaures, l’evolució de l’espècie humana, com va aparèixer la primera cèl·lula o com es crea un ésser humà; tots temes que ens fascinen a petits i grans.

Per a fer-ho, els seus protagonistes Clara Dalmau i Jordi Hervàs, utilitzen tècniques de teatre visual i gestual, a més a més d’objectes i titelles.

«Mare Terra», una obra interpretada per una gran titella

La història ens explica el que li succeeix al Bernat (una gran titella que aparenta tenir cinc anys) quan una nit que no pot dormir, li venen al cap un munt de preguntes sense resposta relacionades amb temes científics com ara: “D’on van sortir la lluna, el sol, les estrelles i el planeta Terra?”. Seran uns personatges imaginaris qui construiran una carpa de circ a la seva habitació i li resoldran els dubtes tot representant l’origen de la vida en forma de gran espectacle.

Els intèrprets d’aquesta obra infantil

Destaca la interpretació de Jordi Hervàs, on mostra les seves taules en els diferents personatges que interpreta, així com en les diferents tècniques artístiques que fa servir. No es queda curta Clara Dalmau, mostrant fermesa i dolçor en el que fa, uns personatges  diferents entre ells on se la veu còmode i segura.

Podríem dir que a aquest tàndem d’actors els lliga alguna cosa més que l’espectacle i l’escenari, i es pot deduir que la familiaritat amb la temàtica de l’obra i el seu petit protagonista és el que els ha portat a plasmar la seva vida real sobre l’escenari en format espectacle amb tendresa i passió. És per això que s’olora en el tractament de les preguntes del Bernat l’amor de la família cap a la criatura i les històries viscudes amb ella.

Altres punts forts

L’escenografia i l’atrezzo que es veu a l’escenari només començar impressiona de valent, i la quantitat d’objectes, titelles, detalls i materials diferents que son presents durant l’espectacle mereix un gran reconeixement.

Un espectacle així només podia anar acompanyat d’una música a la seva alçada, els valsos i polques de la família Strauss i de Dmitri Xostakóvitx.

Una classe magistral

L’espectacle és una classe magistral de ciència, astronomia, història, antropologia, física, biologia i química amb alguns elements d’altres disciplines. Així, parlen clar de les teories de Charles Darwin, Richard Dawkins i Richard Feynman, per exemple.

Massa informació d’alta complexitat tant per a petits com per a grans

Si teniu petits de 4 anys o menys no espereu que entenguin la complexitat de les qüestions científiques que tracta l’obra, ja que la únic cosa negativa a destacar és que han volgut explicar i representar en 50 minuts, històries dins d’altres històries i qüestions que una a una ja necessitarien aquest temps per ser ben explicades i enteses per menuts i grans. Això si, totes elles molt interessants i importants!

Si hi aneu amb petits encara que potser no entenguin el perquè de les respostes i com es relaciona tot entre si, sí que gaudiran veient diferents personatges de circ, les boniques i simpàtiques titelles que utilitzen, les ombres xineses o fins i tot la proximitat de com un pare i una mare es relacionen amb el seu fill.

Recomanacions

Amb tot, es veu que hi ha moltíssima feina al darrera i això es reflecteix en el gran resultat obtingut.

Tornaran a Barcelona amb aquest espectacle (“Mare Terra”) el proper 10 de febrer al Poble Espanyol. No us el perdeu!!


 

Julia Faneca

oy una apasionada de las Artes Escénicas desde que nací, debido a que mi padre es actor. He tenido el privilegio de estar entre bambalinas y de público desde bien pequeña. Además, me han hecho descubrir la fuerza que tienen como herramienta para transformar la sociedad en un mundo mejor, su fuerza artística y creativa, y su grandeza para crear espíritu crítico y para educar en mayúsculas. Todo esto me hizo profesionalizarme en Arte Dramático, Comedia Musical y Danza.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *