Crítica: Né quelque part – Festival OUI!

Crítica: Né quelque part - Festival OUI!

El Festival OUI! ha volgut apropar-se als creadors catalans, ha creat un espai Kilòmetre Zero que esperem que continuï en les properes edicions, perquè l’estrena ha estat impactant.

Né quelque part és la traducció al francés del text «Sé de un lugar», d’Ivan Morales. Un text que ha rebut uns quants premis.

Né quelque part és la traducció d’una obra d’Ivan Morales

Una parella d’amics, que abans havien estat parella sentimental, tenen trobades en el pis del noi perquè ell ha decidit no tornar a sortir-ne. Ella, amb l’excusa de comprovar que tot va bé, el visita. És una relació que es mou com el mar, amb onades plenes de calma d’un dia de mar plana, o amb onades grans i fortes en un dia de tempesta.

Una parella que no ha acabat de trencar del tot, però que tampoc no està junta. Es busquen i no es troben. Tant ell com ella projecten en l’altre els propis desitjos. Però cap dels dos explica què és el que vol. I, és clar, ni l’un ni l’altra donen allò que se suposa que hauria de donar, perquè tots dos van a les palpentes.

Aina Tomas i Tolgay Pekin són els dos intèrprets, que donen als seus personatges una gran naturalitat. A estones ens fan sentir com a veïns indiscrets que miren per la finestra, tafaners voluntaris d’una història que no acaba d’arrecar mai.

Gaëlle Menard ha sabut donar al text d’Ivan Morales un aire de repetició contínua. Les escenes es succeeixen però ens sembla veure que aquesta parella sempre gira sobre el mateix lloc i no acaba de saber com avançar. L’escenografia, els mobles de la sala del pis del noi situats al mig de l’escenari, com si fossin un eix, reforça aquesta idea de girar i girar sempre sobre el mateix.

El text permet que els personatges s’expliquin i s’expliquin. Hi ha més narrativa que acció. I, de la mateixa manera que l’acció sembla que giri sobre si mateixa… les paraules també ho fan. Tots dos parlen i parlen i parlen però no acaben d’explicar bé el que volen… com si no ho sabessin o com si tinguessin por de dir-ho, por de sortir-ne escaldats.

Né quelque part és un espectcle que, com una comèdia agra, ens fa pensar en com ens amaguem darrere les paraules per no enfrontar-nos als nostres desitjos.

Né quelque part, ha estat un encert del Festival OUI! I, ara que ja s’han estrenat, n’esperem més.

Nicolas Larruy El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *