Tots els detalls de la nova temporada 2022/23 del TNC

Nuestra opinión

tnc temporada 2022 2023

Cartellera teatre Barcelona

El Teatre Nacional de Catalunya obre avui les seves portes i els seus micròfons per a que Carme Portaceli, la directora artística del teatre, ens presenti la nova temporada 2022 – 2023. Més de 30 propostes teatrals i musicals arriben al TNC per a potenciar la necessitat de seguir reunint-nos i gaudint del teatre com ho feiem abans.

Consciència i esperança, la nova temporada del TNC

La programació de la temporada 2022 – 2023 s’organitza al voltant dels conceptes de consciència i esperança. La pujada de la llum, la guerra d’Ucraïna i l’èxode que ha provocat el conflicte, tot sumat a les seqüel·les que encara ens deixa la pandèmia. Aquests son alguns dels elements que estan definint el nostre present, així com a nosaltres mateixos.

Mirar dins nostre per a millorar com a persona i mirar fora, a l’entorn, per ser respectuosos i estar en contacte amb el nostre entorn. Això és en el que se centra aquesta consciència que tant reclama Carme Portaceli per aquesta temporada. Aquesta anirà de la mà de l’esperança, que es personifica a mode de teatre. Es vol fer sentir a l’espectador, arribar al seu cor, fer-lo pensar i tornar a sentir les veus que, gent molt abans que nosaltres, també ha alçat, per dir coses similars a les d’avui dia.

Aquest és un moment de replantejament de les nostres ments i de les nostres vides, de les nostres històries i, per tant, del nostre futur. Cap de nosaltres ho pot fer aïlladament, ho hem de fer tots i totes juntes.

Carme Portaceli

Trenta-una propostes per a fer-nos sentir

En total, aquesta nova temporada del TNC, porta 31 propostes. Aquestes han estat pensades i programades per poder arribar a sectors molt diferents de la societat. Les propostes es divideixen entre nou espectacles de producció pròpia, 12 espectacles de companyies convidades, 9 coproduccions i el Festival ZIP.

Estrenes a la Sala Gran

  • La primera gran estrena a la Sala Gran del TNC serà Assaig sobre la ceguesa o, simplement, La ceguesa. Basada en el text de José Saramago i coincidint amb el centenari del seu naixement, s’estrena la versió teatral d’aquesta obra que tanta relació guarda amb la pandèmia. L’obra formarà part d’una gira, amb dramatúrgia de Clàudia Cedó i direcció de Nuno Cardoso.
  • Seguint amb la Sala Gran, també hi podrem trobar Triptych, una proposta de Peeping Tom, de Gabriela Carrizo i Franck Chartier. En aquesta veurem uns personatges que es troben perduts a l’escenari, on tot es mou i desapareix. També hi estarà Juan Diego Botto amb Una noche sin luna, on barrejarà la seva vida amb la de Lorca, acostant-nos als aspectes menys coneguts de la seva vida.
  • Una altra de les propostes que arriba aquesta temporada es Terra Baixa. El text original d’Àngel Guimerà pateix una revisitació des del segle XXI. Es treu el clàssic català del cabàs del drama rural i es col·loca al bell mig del context directe de Guimèra en el moment de l’estrena. Amb dramatúrgia de Pablo Ley i Carme Portaceli.
  • Seguint amb una altra obra dirigida per Portaceli, tenim Bovary. Aquest cop només veurem a l’Emma i el Charles, on ella lluitarà per aconseguir la felicitat i sofocar el seu desig, mentre Charles fa cops de cec dins la seva relació. Rocío Molina també estara a la Sala Gran amb Triologia sobre la guitarra, on podrem veure minimalisme amb arrels de flamenc.
  • De la mà d’Àngel Llàcer podrem veure El temps i els Conway. Una família adinerada al període d’entreguerres ens explica les seves aspiracions i frustracions amb un toc d’humor i música original de Manu Guix.

Programació a la Sala Petita

  • A la Sala Petita del TNC també hi trobarem grans propostes. Començarem amb Zona inundable, dirigida per Marta Gil Polo. És una ficció basada en un fet real, una pluja torrencial de quatre hores seguides a Sant Llorenç des Cardassar. Seguirem amb Moriu-vos, una proposta que parla sobre l’allargament de la vida a la societat actual i les seves conseqüènces. Es posen de relleu la falta de respecte i temps per a la cura de la gent gran de les nostres famílies.
  • També hi podrem veure Déjà Vu, que forma part del TNC petit. Ens parlarà sobre els sonmnis que no es compleixen i el desànim amb un to optimista. Una altra proposta és Quan ens haguem torturat prou, una història sobre un home adult que vol seduir una noia de 15 anys. Aquesta serà una denúncia privada que es converteix també en una de pública.
  • Vent de Garbí i una mica de por, amb direcció de Judith Pujol, ens presentarà un recorregut per tres moments històrics. Aquests posen de reflexe l’immobilisme i hermetisme de la burgesia catalana. Una altra proposta serà da dramatització de l’Alquimista, de Margarite Yourcenar.

Propostes a la Sala Tallers

  • La primera proposta que trepitja la Sala Tallers i que és també el tret de sortida de la temporada és MDR. Una proposta de Los Galindos, impregnada de molt humor. També podrem veure Silencio, un discurs de Juan Mayorga que ha estat poetitzat i adaptat al teatre.
  • Una de les obres joves que visitaran la Sala Tallers és Intempèrie. Aquesta és una proposta de Téntol, que es basasa en un grup de joves que viatja al Parlament Europeu d’Estrasburg per a reclamar un futur millor per a tothom. Bonobo, de Josep Julien, ens presenta un home amb un objectiu. No sabem encara quin és però està a punt de culminar. Després de diversos aconteixements inesperats, acabarà fent una mena de road trip per l’estat.
  • També arribarà a la Sala Tallers Talking Heads. Una obra que es basa en les petites coses que se’ns fiquen al cap i que ens ronden sense que sapiguem ben bé per què. Uppgivenhet serà un relat sobre una fuga a Suècia per a buscar un món millor. Amb direcció de Montse Rodríguez Clusella.
  • Sopa de pedres és una altra de les propostes del TNC per als més petits. Ens parlarà d’una noia que ha de fugir del seu país. Arribarà a un país ideal però on li tancaran totes les portes. L’Otel·lo de Shakespeare es veu reinterpretat amb Desdèmona, una obra que se centra en la dona assassinada d’aquest personatge.
  • Amb la intenció d’exportar el teatre català i, al mateix temps, portar propostes d’altres països tindrem a Portugal. Se’ns presentaran dos textos portuguesos que es traduiran per primer com al català. El punt religiòs l’aportarà la Companyia Solitària amb Mal de Coraçon. Ens contagiaran la seva fascinació per Santa Teresa d’Àvila.
  • La proposta de Between Lands, TDDAY, ens portarà quatre temàtiques, sobre les que parlaran sis autors diferents. Els adolescents, la colonització, els sensepapers i la violència contra les dones. Es promourà la dramatúrgia contemporània simultàniament en diferents teatres que participen en aquest projecte.

Marta Antelo

Marta Antelo es una Humanista de Barcelona, apasionada de la literatura y el arte. Su hobby es la lectura y en Espectáculos BCN ha colaborado acudiendo a estrenos de teatro, ruedas de prensa y cubriendo noticias del sector cultural que se dan cita en Barcelona.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *