La Sala Maldà, un teatre situat en un vell (i bell) palau ens ofereix, per cinquena vegada, Maldà en Dansa. La cinquena edició d’un festival que ha crescut com l’escuma i que cada dia té més públic i més propostes. A la primera edició van rebre 50 propostes… i enguany n’han rebut més de 200 de tot arreu, fins i tot, de fora del país.
El festival, que abans se celebrava a l’abril, coincidint amb el Dia Mundial de la Dansa, enguany canvia de dates i es programa al gener. Com a novetat, a més d’ampliar l’espai de dansa a l’exterior i presentar un dels espectacles a la Plaça del Pi, en aquesta edició hi haurà col·loqui abans i després de cada programa.
Maldà en Dansa, aquest any durant el mes de gener
El Programa 1 el componen peces ben diferents: Entre viatges i flors, una coreografia inspirada en l’obra “Viatges i flors” de Mercè Rodoreda, de la Cia. A les Golfes; Aye-Nah, d’Aina Llanas, una inflexió física sobre el cos; i Dosis de la Cia. UNAiUNA, un retrat de la dona, de les dones, de totes i cada una, perquè totes són diferents i especials. Com a activitat paral·lela, hi haurà un col·loqui abans i després de la funció.
El programa 2 el componen Lingua Madre, de la Cia. Nuvola Vandini, un espectacle que és un duo de cant i dansa, un cant que és corpori; nada.dora.toda.dorada de Clàudia Mirambell és un homenatge a les coreografies d’Esther Williams; Carretería, de la Cia Tangen|Benzal, ha guanyat el premi de l’Institut del Teatre. Un espectacle que parla dels nostres cossos com forces que s’atrauen i es repelen, es contradiuen, es tensen i es relaxen. Igual que passarà amb el programa 1, hi haurà un col·loqui abans i després de la funció.
Molt més que un festival de dansa
El festival presentarà també activitats paral·leles. Any day, d’Helena Canas, un espectacle que es representarà a la plaça del Pi. Un solo de dansa i d’humor, que ens mostra una dansa plena de comicitat, un dia de platja, sense platja, a l’hivern.
L’exposició In Visibles, estarà a la sala d’exposicions del Maldà i ens mostra el moviment del ball a través de fotos que també han patit moviment. El moviment de la imatge i el moviment de la dansa queden completament coordinats.
I una Jam Session de música antiga i dansa, amb la col·laboració de músics especialistes en instruments musicals del Barroc i el Renaixement, i ballarins de dansa contemporània, es farà una jam session on la música antiga i el ball més actual es fusionaran i crearan nous estils. És la segona Jam Session que es fa a Barcelona i segur que serà un èxit, com la primera.
Al cel mos vegem tots plegats a El Maldà
A més del festival Maldà en Dansa, el teatre Maldà torna a programar el cicle Al cel mos vegem tots plegat, cicle de rondalles mallorquines, per quarta vegada. Un cicle que ha creat un públic que l’espera amb delit. Enguany es contaran les rondalles “Flor de romaní” dirigida per Sandra Monclús, “Rei en Jaume” dirigida per Cristina Clemente, “Set… i diumenge set” dirigida per Rafel Duran, “I qui no ho creu, que ho vaja a cercar” dirigida per Alberto Díaz.
Els directors tindran una setmana per treballar amb Antònia Jaume (Nies), Salvador Miralles, Catalina Florit i Àlvar Triay, i posar en marxa cada projecte. Cada director triarà la forma en què vol que la rondalla sigui representada… al final de cada setmana, es presentarà el projecte al públic. I després, el públic, els actors i el director o la directora, faran un col·loqui post-funció.
El cabaret també hi tindrà cabuda a El Maldà
El Cabaret no faltarà el proper semestre al Maldà. El cabaret, amb totes les seves possibilitats, estarà representat per tres espectacles. El primer, Lovely Precious Dream, dirigit per Juanjo Marín, un espectacle al voltant de Nina Simone, amb la seva música, la seva vida… un espectacle que no serà en cap moment un biopic… només un petit tast del que va ser la gran Nina Simone.
Com nos tornem és un espectacle de Bubulina Teatre, un petit homenatge a un tipus de declamació de versos que sembla que s’està perdent. Un espectacle de poesia i un monòleg. Poesia xarona, pomposa o, si ho preferiu, cursi… però una poesia que també és nostra. Una jubilada que ha de presentar poesies al Liceu ens oferirà un assaig al Maldà. Un assaig que ens farà riure i plorar.
Fatal dona faltal, dirigit per Oriol Genís, és un repàs a les dones de l’òpera, que sempre han estat escrites i descrites per homes. En aquest espectacle hi trobarem moltes àries, però seran com petites peces de trencaclosques que ens mostraran una altra faceta de les heroïnes operístiques. Uns textos escrits per feministes contemporànies arrodoniran el muntatge. Una manera de capgirar les dones de l’òpera, escrites i descrites per homes. Una dona de fer feines, una mestressa de casa.. ens mostraran que les dones som molt més que un estereotip i tenim molt per donar i per oferir… i que ens escapem de la mirada reduccionista que hem patit durant anys… durant segles.
Això és un petit tast del que oferirà el Maldà en els propers mesos… no em digueu que no se us fa la boca aigua!!!