El Espai Texas, un nuevo centro cultural en Barcelona, abrirá sus puertas en octubre. Esta inauguración ha sido posible gracias al apoyo público, las contribuciones privadas de los socios impulsores y la participación de 2032 personas en una campaña de micromecenazgo que recaudó 138.970€.
Actualmente, el recinto se encuentra en proceso de obras de mejora y rehabilitación que transformarán el antiguo cine Texas en un espacio pionero que combinará cine, teatro y gastronomía. El proyecto contempla mantener dos salas de cine que proyectarán películas de estreno, éxitos internacionales doblados al catalán y películas de reestreno en versión original subtitulada al catalán.
Programación de Espai Texas 2023/24
La sala de teatro del Espai Texas tendrá una capacidad para 200 personas y combinará estrenos contemporáneos y comerciales con éxitos surgidos en salas de proximidad que necesitan llegar a un público más amplio. Ya están aquí las primeras obras confirmadas del Espai Texas.
Austràlia en Espai Texas, el éxito en la Sala Flyhard
El Teatre Texas inicia su primera temporada en octubre recuperando el éxito de «Austràlia«, una comedia dramática con tintes de ‘road trip’, escrita y dirigida por Israel Solà. El año pasado, la obra se estrenó en la Sala Flyhard y agotó todas las localidades en pocas semanas.
La trama gira en torno a tres mujeres que se enfrentan al gran dilema de decidir si desean tener descendencia o no. Ester Cort, Meritxell Huertas y Carme Poll protagonizan esta pieza que reflexiona sobre los lazos familiares a partir de la historia de tres hermanas: Elena y Mercè, que viven en Barcelona, y Laia, residente en Australia. Las tres se reencuentran cuando Laia le pide a Elena que le done un óvulo para poder concebir un hijo con su esposo, interpretado por el actor Brian Lehane.
«Austràlia» marca el debut dramatúrgico de Israel Solà fuera de su compañía habitual, La Calòrica. El texto se inspira en una vivencia de uno de los miembros del equipo artístico y aborda los temores, las presiones, los deseos y las frustraciones que genera la maternidad.
«Pongo» también en el Espai Texas
Además de «Austràlia», la temporada teatral del Espai Texas contará con el estreno de «Pongo», una nueva obra protagonizada por las actrices Judit Martín, Alba Florejachs y Mónica Ballesteros. Se trata de una comedia que lleva el género de la improvisación teatral más allá.
El espectáculo parte de los «pongos», es decir, objetos decorativos de dudoso gusto o utilidad que se encuentran en todos los hogares y que el público llevará al teatro. Estos objetos esconden cientos de historias y anécdotas a través de las cuales las actrices darán vida a decenas de personajes protagonistas de divertidas e hilarantes historias. Un gran homenaje a todo lo inútil.
Una unión de empresas y apoyo cultural
La reactivación del Teatre Texas ha sido posible gracias a la unión de dos empresas que reúnen a una docena de profesionales de diversas generaciones con una dilatada trayectoria en la producción, exhibición, distribución y comunicación cultural en Cataluña:
- CINEMA ILLA MESINA, formada por Isona Passola y Joan Teixidor
- TEXAS TEATRE, formada por Anna Rosa Cisquella y Natàlia Obiols, Flyhard Produccions, productora teatral responsable de la Sala Flyhard (Clara Cols, Sergio Matamala y Elisenda Riera) y la cooperativa de comunicación y producción cultural Barc (Blanca de Carreras, Rubén Garcia, Sem Pons y Andreu Rami).
La iniciativa está impulsada por estas dos empresas conformadas por un equipo intergeneracional de profesionales con una dilatada trayectoria en el sector del cine, las artes escénicas y la comunicación cultural. Responde a la demanda popular de recuperar este emblemático espacio y cuenta con el apoyo de la Generalitat de Catalunya, el Ayuntamiento de Barcelona y el Ministerio de Cultura.
Espai Texas: un projecte col·lectiu amb finançament públic, privat i ciutadà
Dues empreses de l’àmbit de la producció, exhibició, distribució i comunicació cultural a Catalunya lideren la reobertura d’aquest emblemàtic espai cultural: el Cinema Illa Mesina, formada per Isona Passola i Joan Teixidor, i el Texas Teatre que agrupa professionals del sector com Anna Rosa Cisquella, Natàlia Obiols i també Plyhard Produccions o la cooperativa de comunicació i producció cultural Barc, entre d’altres.
El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura a més d’Omnium Cultural que ha actuat com a facilitador per l’estret vincle entre l’Espai Texas i l’impuls de català. El cost total del projecte (més de 500.000 €) compta amb el finançament a parts iguals de fons públic i privat. Per completar l’import s’ha posat en marxa una campanya de micromecenatge a través de goteo.org a la pàgina web Espai Texas. A data d’avui, les aportacions superen els 66.800 euros.
El Cinema Texas era un excel·lent exemple del que s’anomena cultura de proximitat: molt arrelada al barri on s’ubica (Gràcia), que actua com a node d’interacció social, a preus assequibles i amb una clara defensa del català com a llengua vehicular.
Els habituals d’aquest cinema – com jo – segur que recordeu les llargues cues on es trobaven grup d’amics i amigues per veure plegats una bona pel·lícula i fer després un mos mentre la cometem. Quins bons records!
Com serà l’Espai Texas?
El nou equipament cultural mantindrà dues de les seves sales de cinema amb pel·lícules d’estrena i reestrena doblades o subtitulades al català. El projecte afegeix un nou espai teatral de 200 localitats i una sala de mig format que impulsarà la dramatúrgia contemporània. Aquesta nova sala permetrà donar més recorregut a propostes escèniques en petit format i augmentar-ne la rendibilitat.
Què defineix el nou Espai Texas?
- L’oferta d’una programació artística variada, innovadora, que dona suport a la creació i autoria catalana contemporània.
- El disseny d’una programació inclusiva i paritària que reflecteixi una realitat diversa i plural.
- La gestió artística i empresarial basada en els criteris de paritat, respecte, inclusió, compromís social i mediambiental. La defensa de la cultura com a element transformador de la societat.
- El foment de les relacions entre tots els agents culturals que contribueixin a desenvolupar el sector cultural tant pel que fa al funcionament intern com en la millora de l’oferta cultural.
Més de 100 anys d’història que no es poden perdre
Per si algú no coneix la història d’aquest emblemàtic espai que forma part de la fesomia cultural de Barcelona, direm que es remunta a l’any 1910 en què va obrir el cinema Bailén de la mà de l’empresari Francisco Pérez. Durant la guerra cívil va ser confiscat per les forces republicanes i es va convertir en un menjador social. El 1947, en plena dictadura, el cinema passa a dir-se Texas i augmenta les localitats fins a 660 localitats. L’any 1952 canvia de mans i roman obert fins el 1995, moment en què tanca a causa de la competència de les multi-sales.
És aleshores quan es converteix en el Lauren Gràcia i es manté obert fins l’any 2013. Un any després, Ventura Pons recupera l’espai de nou amb el nom de Cinemes Texas, però la crisi derivada del coronavirus fa que tanqui el 2020.