Rhümia

Nota:  8,5 sobre 10

Només entrar a la sala del Lliure de Gràcia ja sabem que alguna cosa especial ens espera perquè Rhümia és, sens dubte, un espectacle màgic.

Sota la boirina blanca que envaeix l’escenari s’entreveuen els característics elements d’un circ: instruments musicals, maletes, … fins i tot un vàter. Cortines de vellut, un escenari rodó i, per suposat, molts llums i colors. No feu cas d’aquells que us diguin que és una obra per a nens perquè els adults gaudeixen igual. És sobretot un espectacle familiar.

Rhümia és un espectacle de pallassos tradicional, dels de sempre

Rhümia és la segona part d’una «biloguia clownesca» iniciada amb Rhum que va estar durant dues temporades al Lliure de Gràcia  (2014 i 2015) i va guanyar el premi al millor espectacle de Circ dels Premis Zirkolika. Ja varem tenir ocasió de veure Rhümia al Grec 2016 amb gran èxit de crítica i públic. Ara tenim l’oportunitat de tornar-ho a fer.

Aquest espectacle és una producció de Rhum i Cia, companyia que es va crear en homenatge al clown Joan Montanyès (conegut com a Monti) que va morir el 2013 mentre treballava en Rhum.

L’obra comença quan els actors – amb la vestimenta habitual de pallasso – parlen sobre l’obra que faran i ens expliquen perquè han triat aquest nom. Rhümia és la contractació de Rhum i Cia i també del que  fan en aquest moment: «rumiar» sobre com serà el seu nou espectacle. Rumieu, rumieu …

Segons paraules del director, Martí Torras Mayneris: «Rhümia és un cant a l’esperança, a la necessitat de riure i de fer riure per sobre de totes les coses. El riure, l’arma més poderosa de la felicitat, que custodien els pallassos» (rere el seu nas vermell). Aquesta obra reivindica la funció social del pallasso. Com diu el Sr. Arquetti: “Quan sortim al carrer, hem de demostrar que els pallassos som capaços de canviar el món”. I això és del tot cert.

Tot l’espectacle està pensat per fer passar una bona estona a nens (i no tan nens). Els pallassos ens sorprenen contínuament amb jocs, cançons, pluja d’aigua, un ventríloc  i algun que altre petó robat … però la música en directa és el fil conductor i els números musicals són abundants.

Algunes interpretacions són memorables com la del “tablao flamenc”, l’estreptease dels bombers o el grup de gospel però no es poden descriure perquè s’han de veure en directe. També viureu una breu història d’amor entre el Sr. Martínes i la seva enamorada i un munt de coses més que no puc explicar per mantenir el misteri i la màgia però, no patiu, que segur que us divertireu.

La troupe està integrada pel Sr. Martínes (Jordi Martínez), el Sr. Arquetti (Joan Arqué), el silenciós Pepino (Pep Pascual, que també dirigeix musicalment l’espectacle), Giuliani (Roger Julià) i Mauro Paganini, luthier, músic i ventríloc argentí establert a Barcelona que substitueix Guillem Albà. Els cinc estan esplèndids però destaca Jordi Martínez que és capaç de fer-nos riure sense parar: té ànima de pallasso. Les seves rèpliques al Sr. Arquetti, més seriós, són francament divertides. Els nens i nenes se’l miren embadalits i jo diria que s’hi senten una mica identificats.

Rhümia és un espectacle de pallassos tradicional, dels de sempre, com ho demostren els seus personatges centrals: dos clàssics del circ. El Sr. Arquetti, el de cara emblanquinada, és el llest  i el Sr. Martínes, el de la roba estrafolària, és el beneit. No us refieu de les aparences perquè el seu posat de no assabentar-se de res és enganyós. Entre rucada i rucada sempre aconsegueix allò que vol mentre el seu company, suposadament més intel·ligent, es queda amb un pam de nas. Li ha tornat a fer una mala jugada.

El vestuari, a càrrec de Rosa Sole, és una peça fonamental perquè forma part de la pròpia definició dels personatges. En aquest cas, s’ha sabut trobar el punt just de modernitat que l’allunya de la indumentària carrinclona d’altres obres d’aquest tipus. L’imprescindible nas vermell, pantalons amples de ratlles i tirants, perruques, barrets inversemblants, sabatots,.. Què seria un espectacle de pallassos sense aquests elements? Poca cosa o gairebé res.

Agafeu els fills, néts, nebots, pares, cosins, .. – i, si cal, també els sogres – i aprofiteu les vacances de Nadal per passar una bona estona anant al teatre en família.

DADES TÈCNIQUES DE RHÜMIA (Teatre Lliure de Gràcia)

 • Autoria: Rhum i  Cia
 • Direcció: Martí Torras Mayneris
 • Composició musical: Pep Pascual i Mauro Paganini
 • Intèrprets:
  Jordi Martínez (Senyor Martínes)
  Joan Arqué (Sr. Arquetti)
  Roger Julià (Giuliani)
  Mauro Paganini (Paganini)
  Pep Pascual (Pepino)
 • Coproducció del Grec 2016, Velvet Events i Teatre Lliure

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *