La Sala Beckett arrenca la temporada 2021/22 pensant en Benet i Jornet

El passat dimarts 28 de setembre, la Sala Beckett, encapçalada pel seu director Toni Casares, va presentar la nova temporada 2021-2022, dedicada enterament a la memòria de Josep Maria Benet i Jornet. La programació inclou obres inèdites del reconegut dramaturg català, però també apostes innovadores tant de les companyies residents de la Sala, com dels tres cicles temàtics programats per a la temporada.

Un Benet i Jornet omnipresent a la cartellera

Josep Maria Benet i Jornet, reconegut pel seu treball de renovació i innovació en el teatre català del segle XX, “és imprescindible per entendre el moment actual del teatre català contemporani”, afirmava Toni Casares a la presentació de la Temporada 2021-2022 de la Sala Beckett. És per això, i com a expressió de gratitud pel mestratge de Benet i Jornet del qual es consideren hereus, que la Sala Beckett ha pensat la programació de la seva nova temporada partint de la figura del dramaturg català difunt l’any passat.

Aquest homenatge es tradueix sobre l’escenari amb la incorporació d’obres del dramaturg a la programació, com Descripció d’un paisatge, que enceta la temporada, però també amb l’aposta per obres contemporànies d’autors catalans i internacionals que la Sala considera que s’adhereixen a la filosofia renovadora de Benet i Jornet.

Descripció d’un paisatge en serà el primer plat, dirigida pel mateix Casares. Es tracta d’una obra escrita l’any 1978 que segons Casares va quedar injustament en l’oblit, i que reflexiona sobre l’època de la transició espanyola a través d’elements experimentals de la dramatúrgia brechtiana com el distanciament o la consciència que tenen els personatges de la seva pròpia condició fictícia.

Sergi Belbel també col·laborarà en l’homenatge a través de l’estrena inèdita de l’última obra escrita per Benet i Jornet, Estiu ardent, de la qual dirigirà una lectura dramatitzada, i que tracta sobre els primers anys del franquisme. El Laboratori Peripècies de la Beckett també tindrà l’oportunitat de tractar 6 curtes obres inèdites del dramaturg en un sol espectacle, Apunts sobre la bellesa del temps, mitjançant un teatre ocupacional que s’apoderarà de la Sala.

3 cicles temàtics, i el fruit de les residències

A part de les obres de la programació escrites pel reconegut dramaturg, la Temporada 2021-2022 de la Sala Beckett inclou apostes contemporànies d’autors tant residents com internacionals.

La temporada mostrarà els fruits de les residències de companyies i autors com Parking Shakespeare, Íntims Produccions, i Lara Díaz Quintanilla (completant la residència de l’any passat), i anuncia el projecte en residència de Llàtzer Garcia. Parking Shakespeare presenta amb Marc Artigau una comèdia sobre el pujolisme, El corredor de karts, mentre que Íntims Produccions reflexiona sobre la idea de la condició pòstuma a Dels intestins una soga, i del cul un sac de gemecs. Lara Díaz Quintanilla estrenarà la seva Eufòria, obra que afirma és “permeable a la situació actual”, i que li ha servit per experimentar i posar-se en risc a si mateixa.

Gran part de la resta de la programació s’estructura en 3 grans cicles temàtics en els quals ha col·laborat la UOC, aportant una aproximació acadèmica per a completar el vessant artístic de la Beckett. Aquest cicles són “Planeta Persona”, “Màquina Persona”, i un cicle d’escriptura teatral internacional contemporània.

  • El cicle “Planeta Persona” se centra en la crisi climàtica, i inclou els espectacles ja esmentats de Lara Díaz (Eufòria) i Íntims Produccions (Dels intestins una soga, i del cul un sac de gemecs), a més d’Animal Negre Tristesa, d’Anja Hilling, un text ambiciós i potent dirigit per Julio Manrique; i Salvació total imminent immediata terrestre i col·lectiva, un text totalment innovador de Tim Crouch on espectadors i intèrprets llegeixen alhora la història. El teatre infantil també entra dins d’aquest cicle, amb Demèter, de Señor Serrano, un espectacle per a nens de 7 a 11 anys on no entren adults, i on es revisa el mite clàssic a través de la maièutica. Finalment, No sabem res del campo de Clàudia Serrahima clou el cicle, una aposta que deixa parlar als objectes.
  • El segon cicle, “Màquina Persona”, posa la intel·ligència artificial al centre d’espectacles com la ja coneguda comèdia negra La màquina de parlar de Victòria Szpunberg; L’altre, una comèdia dirigida per Sergi Belbel que reflexiona sobre l’amistat amb les màquines; i una de les propostes més joves de la programació, Ware, de Matriu.id, una peça que funciona com a algoritme i determina el seu camí segons la reacció de l’espectador.
  • Prenent inspiració del llegat de Benet i Jornet, la tercera proposta aposta per a lectures dramatitzades d’obres internacionals de la més estricta actualitat. Entre elles s’hi troben peces de Wolfram Lotz, Ella Hickson, Elfriede Jelinek, Debbie Tucker Green, Alice Birch, Baptiste Amann, i Thomas Köck.

Fora del cicle: karaoke, dents, feixisme, electrodomèstics espatllats, cabaret i més

Cal destacar també esperades represes d’espectacles que es sumen a la llarga llista de propostes organitzades en els cicles de la temporada 2021-2022 de la Sala Beckett. Torna així l’elogiada Karaoke Elusia, del jove dramaturg Oriol Puig, que s’endinsa en el món de l’assetjament escolar. També pujarà de nou a l’escenari Avinguda nacional de Martí Torres, després d’una escurçada estrena per culpa de la pandèmia, així com Sol Picó, que ens transportarà al Paral·lel d’abans amb Malditas Plumas..

Al març podrem veure Obsolescència programada d’Anna Maria Ricart, obra que reflexiona sobre les “dates límit” de les dones en la societat. La Sala Beckett no es descuida tampoc de la programació infantil i per a escoles, amb Demèter, i amb Una dent sota el coixí, de Cristina Clemente. S’adhereixen també a la programació propostes sortides d’Escena Poblenou com el Likes de Núria Guiu, i el projecte Dramawalker, i continua el festival de poesia contemporània en escena Alcools, i les col·laboracions de ràdioteatre amb Ràdio 4, Històries de l’altra banda.

Amb una oferta permanent d’espectacles, activitats de creació, exhibició, i projectes en varis formats, Toni Casares expressa el seu desig de contribuir, un any més, a que el teatre no s’estanqui.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *