Crítica: There was a Fiesta – T. Tantarantana

Nuestra opinión

Nota: 8 sobre 10

Els diumenges a la tarda (o qualsevol dia de la setmana) són bons per seure tranquil·lament a la butaca d’un teatre i gaudir d’un musical. Ha arribat el moment de relaxar-se i desconnectar.

Si és això el que busqueu o necessiteu, ho trobareu al Teatre Tantarantana que presenta una barreja de teatre i musical titulat «There was a Fiesta at Carnegie Hall». Aquest espectacle es basa en la idea original de Salvador S. Sánchez (autor i director) i Cinta Moreno (actriu i cantant). Aquests dos professionals de les arts escèniques, interessats en la connexió entre música i teatre, van crear el 2013 la companyia La Copla de Wisconsin. Aquesta és la seva primera producció.

“There was a Fiesta” és realment una festa o una comèdia concert

«There was a Fiesta» ens explica la història de dos cantants espanyols de jazz, ell català i ella andalusa, que es van conèixer en un espectacle de varietats a Tànger als anys 40. Quan van tornar a Barcelona van decidir formar un grup. El seu entorn, però, no els ho posava fàcil: ella no podia sortir sola de nit sola i menys cantar perquè era soltera. A més, la censura del franquisme que considerava que el jazz “pervertia el caràcter pur de la societat espanyola” els va obligar – com a molts altres artistes – a buscar nous horitzons i  emigrar als EEUU. Perseguien el somni americà però aquest no estava a l’abast de tothom. Sense els papers en regla, eren immigrants il·legals buscats per la policia.

Patty Lemon (Cinta Moreno) i Martin Bennet (Aitor Galisteo), adaptació americana de Paquita i Josep, van estar a punt de triomfar en la indústria discogràfica nord-americana. El 1959 van fer un únic concert al mític Carnegie Hall de Nova York però avui ningú recorda els seus noms. Aquest espectacle vol donar testimoni de tots aquells artistes que han influït decisivament en la música actual però que han quedat relegats a l’oblit.

“There was a Fiesta” és realment una festa o, com la descriuen els seus creadors, una comèdia concert. A través de les peripècies dels dos protagonistes – ara a Espanya, ara els EEUU – fem un interessant recorregut per la música dels anys 40 i 50. El resultat és una barreja de peces de jazz o variants d’aquest estil amb conegudes coples d’arrels hispanes com El Relicario, Granada, Malagueña salerosa, Frenesí, etc … Aitor Galisteo i Cinta Moreno canten acompanyats per la música del Joel Moreno Codinachs Trio integrat per Santi Colomer (bateria), Joel Moreno (guitarra) i Oriol Roca (contrabaix).

L’escenari del Teatre Tantarantana reprodueix un club de jazz dels anys 50. El vestuari i el maquillatge imiten fidelment la moda d’aquella glamurosa època (fixeu-vos en el bigotet de Martín Bennet i el cabell ondulat de Patty Lemon). Cinta Moreno estableix des de l’inici de la funció un fort corrent d’empatia amb el públic, el seu constant somriure il·lumina el teatre. La veu dels dos intèrprets, sobretot la d’ella, omplen el teatre i tenim la sensació d’estar dins d’una pel·lícula de l’època o (per què no?) en l’únic i darrer concert que van  fer al Carnegie Hall de Nova York.

L’argument serveix només com a excusa per oferir-nos els números musicals. Pot semblar una mica fluix però això no desllueix en cap moment el resultat final. El que compta és què i com cantem i, en aquest sentit, l’únic que es pot dir és que ho fan esplèndidament.

En resum, un musical per gaudir i deixar-se portar pel ritme del jazz i d’algunes de les coples espanyoles més conegudes de tots els temps. Una excel·lent tarda de diumenge !

  • Espai: Teatre Tantarantana
  • Producció La copla de Visconsin
  • Idea original de Cinta Moreno i Salvador S. Sánchez
  • Intèrprets
  • Aitor Galisteo – Martín Bennet
  • Cinta Moreno –  Patty Lemon
  • Santi Colomer (bateria)
  • Joel Moreno Codinachs (guitarra)
  • Oriol Roca (contrabaix)

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *