El TNC dedica l’epicentre de la temporada 2018-2019 a Santiago Rusiñol

El TNC dedica l’epicentre de la temporada 2018-2019 a Santiago Rusiñol

El director del TNC Xavier Albertí ha inaugurat la temporada 2018-2019 amb una conferència dedicada al polifacètic Santiago Rusiñol que serà l’epicentre d’aquest any. La programació inclou dues obres d’aquest autor Els jocs florals de Canprosa i La niña gorda a més d’un conjunt d’activitats complementàries.

L’epicentre TNC, que ens anys anteriors s’ha dedicat a Pitarra i Lluïsa Cunillé, permet acostar-nos al nostre passat patrimonial però amb la mirada posada en el present. Encara que cada obra és producte del moment en què es va concebre, també forma part del present on s’ha d’inserir i interpretar.

Rusiñol, l’autor epicentre de la nova temporada del TNC 2018/19

Albertí va destacar el relativisme ideològic de Rusiñol i la seva influència en la societat del moment, època de gran transformació de Barcelona. Era amic de destacats coetanis com el músic Erik Satie, el pintor Pablo Picasso o Verdaguer.

Va lluitar aferrissadament per mantenir viu el català en l’àmbit popular (impedint que desaparegués com l’occità) i va crear un llenguatge escènic en la nostra llengua. El seu llegat és tan gran que mereix aquest reconeixement.

Les paraules del director del TNC van anar acompanyades per la interpretació de tres cuplets que Albertí va tocar al piano, composats per la dona de Rusiñol, Lluïsa Denís, interpretades per la cantant Griselda Ramon. La consellera de Cultura, Laura Borràs, va cloure l’acte destacant l’estreta col·laboració entre el TNC i la Generalitat, sobretot en moments de crisi econòmica.

 

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *