10 actrius catalanes a qui seguir la pista

10 actrius catalanes a qui seguir la pista

El món de la faràndula catalana compta amb grans noms femenins que, durant anys, ens han fet riure i plorar tant al bell mig de desconeguts en una sala de teatre o de cinema, com a casa amb la sola companyia de les plantes del menjador i d’un gat desinteressat en els nostres daltabaixos emocionals. Però el temps passa, les plantes es panseixen – si és que ni que les regui cada dia… – i noves cares sorgeixen amb més energia que mai per deixar-nos entreveure el futur encara pleníssim de talent del món de l’espectacle català.

Avui a Espectáculos BCN ens centrarem en aquestes estrelles femenines emergents o ja molt consolidades tot i la seva joventut – i us deixem així amb una selecció de 10 actrius catalanes a qui seguir la pista.

Actrius catalanes que ho estan petant molt (i prometen petar-ho més)

Les següents actrius catalanes són joves i, tot i que alguna ja ha acumulat un currículum de projectes espectaculars (en els dos sentits) més que impressionant, totes prometen encara aportar molts i molts més granets de sorra – palades senceres i tot – en el futur de la cultura catalana.

Elisabet Casanovas

Elisabet Casanovas és una de les actrius catalanes més conegudes actualmente. Un nom i una cara que a hores d’ara tot llar catalana ha tingut la sort de veure i escoltar com a mínim un parell de cops. Es va donar a conèixer l’any 2015 a través del seu paper com a la simpàtica i alegre però insegura Tània a la sèrie Merlí de TV3, però la multitud de projectes que ha anat acumulant – i de manera excel·lent, per alguna cosa serà – és tan gran i variada que demostra amb escreix les seves grans capacitats d’interpretació.

Aquesta sabadellenca amb un somriure tan brillant com el seu talent no només ha triomfat en la televisió, sinó també en el teatre. I és que Casanovas té una història a l’escenari per admirar. En són exemples La Tendresa (de T de Teatre i Dagoll Dagom), El fantasma de Canterville, i La senyora Florentina i el seu amor Homer (de ni més ni menys que Mercè Rodoreda), a més del potent monòleg Kassandra sota direcció de Sergi Belbel.

Més recentment, Casanovas va encarnar Marilyn Monroe al TNC amb Monroe-Lamarr, i properament la podrem tornar a veure en el seu primer llargmetratge, Chavalas, una pel·lícula sobre l’amistat entre noies i la vida de barri, i a la producció de Netflix Fuimos canciones.

Laia Manzanares

Catalunya ha aportat molt més al món de la interpretació que Merlí, però no es pot negar que la sèrie de TV3 va servir de trampolí per a molts joves actors amb un munt de potencial, que van fer un salt perfecte tant dins dels teatres, televisions i sales de cinema, com dins dels nostres cors. Aquest és el cas també de Laia Manzanares, que es mou últimament entre sales de teatre i rodatges de televisió a Madrid.

La jove actriu barcelonina ja es va fer veure el 2015 ni més ni menys que en el videoclip de Tame Impala, The Less I Know the Better, on va enamorar el públic sencer de la secció de comentaris de YouTube (que ja és difícil), i des de llavors que no para. El TNC va poder acollir el seu talent a Temps Salvatge i a Amanda T, obra basada en la història real d’Amanda Todd, i actualment forma part del repartiment de la sèrie de TVE1 Estoy vivo.

Paula Jornet

Seguim coneixent a les actrius catalanes emergents per parlar del cas de Paula Jornet, un cas que és especial perquè engloba dos mons artístics diferents. No li donarem el títol aquell de “triple threat” perquè no coneixem massa les seves habilitats com a ballarina (prou bé ho fa al videoclip de Stay Homas “Tudo Bem”!) però ho podria ser ben bé.

Paula Jornet va començar en el món de la interpretació de molt jove a la mítica sèrie de TV3 La Riera com a Ariadna, i des de llavors que segueix movent-se en el món artístic de Catalunya, com per exemple a La importància de ser Frank al Poliorama, però també en la branca musical, posant música a projectes com el musical El Màgic d’Oz.

Sota el nom artístic de PAVVLA, la Paula Jornet també ha construït una carrera musical com a solista amb una veu que fa somniar i lletres pròpies en tres idiomes diferents. Tot i que té talent per totes bandes, tampoc ha deixat el teatre de banda, i sembla ser que la podríem veure de nou sobre l’escenari amb una nova companyia de teatre que ha format amb d’altres joves actors, Hermann Karson. I les ganes que en tenim!

Mireia Oriol

Mireia Oriol ha esdevingut també una cara coneguda patinant a través de la porta de les nostres cases l’any 2019 amb genolleres, estic d’hoquei i serrell inclosos.

El seu paper com a Lorena, estrella de l’hoquei de temperament fort, a Les de l’hoquei de TV3 és potser el que li ha donat més visibilitat recent, però la Mireia Oriol porta ja anys deixant-se veure, al cinema, a El pacto (2018) amb Belén Rueda, però també en el món de la moda. És a través de la seva feina com a model que va rebre l’entrada a la indústria interpretativa després de rebre la oportunitat de formar-se a una escola d’interpretació a Londres.

Entre els seus propers projectes s’hi troba Alma, una sèrie thriller de Netflix creada per Sergio G. Sánchez que protagonitzarà ella mateixa. Així que estigueu atents, que aquesta prometedora actriu té encara molt camí per recórrer, i tot apunta a que serà llarg i frondós.

Úrsula Corberó

D’acord, ho admetem, Úrsula Corberó d’ “emergent” en té mooooolt poquet. Els seus 21,2 milions (milions!) de seguidors a Instagram – més que la mateixa Rosalía – en són la prova. A més, és clar, de la seva llarga i exitosa carrera.

Aquesta va començar al mateix TV3, on Corberó va debutar a Mirall Trencat, i més tard a la sèrie Ventdelplà. La fama li va arribar l’any 2008 amb el seu paper com a Ruth a la sèrie juvenil d’Antena 3 Física o Química, i més tard va continuar treballant tant per la televisió com pel cine amb Anclados, La embajada, o la comèdia Perdiendo el Norte, entre d’altres.

No obstant això, el seu salt a la fama més espectacular – d’aquells que baten rècords a salt de llargada – va ser com a Tokio a la internacionalment aclamada La Casa de Papel. Una cinquena temporada de la sèrie està planejada per aquest mateix any, i no ens perdrem ni un segon en pantalla de probablement l’actriu catalana actual amb més repercussió internacional.

Mima Riera

Mima Riera és una altra de les actrius catalanes  a qui seguir la pista. Ha fet de tot i més en el món de l’espectacle català, i mereix molta més atenció que la que li puguem donar en aquesta llista.

Havent tastat tant el teatre com el cinema i la televisió, aquesta jove actriu catalana acumula ja una gran quantitat de projectes, des de múltiples representacions al Teatre Lliure com a membre de la Kompanyia Lliure, fins a interpretar la prostituta Wendy a Nit i Dia de TV3, passant per tot tipus d’escenaris, i fent fins i tot de la parella d’una Laia Costa que no havia superat encara a Nausicaa Bonnín a Cites. Si és que ho té tot!

El projecte més recent de l’actriu, a més del seu paper a la sèrie Com si fos ahir i de l’obra de Santiago Rusiñol L’hèroe al TNC, és la sèrie El inocente de Netflix, protagonitzada per Mario Casas, on la podeu veure en el paper de Mara.

Greta Fernández

La passió pel món de l’espectacle li ve a la Greta Fernández de família, ja que el seu pare és l’actor Eduard Fernández. La jove actriu catalana es va estrenar en la ficció davant la càmera amb una pel·lícula intitulada precisament Ficció, protagonitzada pel seu pare i dirigida per Cesc Gay, però per arribar tan lluny com ha arribat i construir-se un futur cinematogràfic de ben segur brillant com el sol d’estiu que ja es comença a entreveure, Greta Fernández ho deu tot al seu gran talent.

I és que és aquest mateix talent que li va guanyar una nominació l’any 2017 al Gaudí a la millor actriu secundària pel seu paper a La propera pell, i que nominaria també la seva excel·lent interpretació a La hija de un ladrón tant als Goya com als Gaudí el 2019. Aquest mateix any també va col·laborar amb Isabel Coixet a l’aclamada pel·lícula Elisa y Marcela.

En resum, Greta Fernández és un dels noms que sense cap mena de dubte veurem créixer més i més els propers anys. Ja la vam veure a la televisió com a Bet a La Riera, i el seu proper projecte serà també una sèrie, canviant cuiners per policies a Santo, de Netflix.

Andrea Ros

L’Andrea Ros porta ja anys i panys acumulant experiències en el món de la interpretació, i és que malgrat la seva joventut, l’Andrea no només té ja un currículum per envejar, sinó també dos fills. I la seva concepció de la maternitat també és raó d’enveja, ja que, com explica al seu compte d’Instagram @madremente, l’Andrea ho compagina tot amb un esperit feminista que la porta a valorar-se com a mare, sí, però també com a dona i com a actriu.

I és que no hi ha millor exemple que ella mateixa per demostrar com de lluny es pot arribar amb una mentalitat tan encertada. L’actriu catalana va començar de molt jove amb El cor de la ciutat, Mar de fons, i fins i tot la gran pel·lícula Salvador (Puig Antich) protagonitzada per Daniel Brühl.

La vam veure més tard a REC 2, Los Hombres de Paco, a TV3 amb Si no t’hagués conegut,  i també sobre l’escenari amb produccions com La Llamada, Un enemic del poble, El Rei Lear, i actualment a la Sala Beckett amb El combat del segle.

Andrea Ros és indubtablement un nom ja establert en el petit món de l’espectacle català, però estem segurs que, tal i com ha anat demostrant, encara té molt per oferir-nos.

Georgina Amorós

Georgina Amorós és una de les actrius més joves de la llista i amb una de les carreres interpretatives més recents, però la seva cara de ben segur que ja seria reconeguda per milers i milers d’espectadors d’arreu del món. Per tot això, és una de les actrius catalanes que no podiem deixar de mencionar.

I és que la jove actriu ja va apostar fort des del principi anant a estudiar interpretació a Los Angeles als 17 anys, i els seus esforços la van fer aterrar a TV3 amb Benvinguts a la família, a més d’altres sèries de televisió com Bajo sospecha o Vis a vis.

El que l’ha fet una cara tan mediàtica de manera internacional, però, ha estat el seu èxit a la sèrie Élite, on encarna la precisament no molt popular entre els espectadors Cayetana. Amorós, òbviament, no té res a veure amb el seu personatge, i el seu èxit és més que benvingut i celebrat. Aquest també s’ha vist plasmat en la seva primera pel·lícula hollywoodesca, Rifkin’s Festival, de Woody Allen.

Des de Barcelona cap al món sencer, esperem veure Georgina Amorós a les pantalles tant d’aquí com d’on sigui en un futur molt poc llunyà.

Nonna Cardoner

Nonna Cardoner, germana petita del també jove actor català Nil Cardoner, té tretze o catorze anys (literalment), però no cal ser un visionari per veure que amb el seu talent i començaments tan prometedors, el seu serà un nom que tornem a sentir els propers anys i els de més enllà.

La jove promesa va aparèixer per primer cop com a figurant a la sèrie que va propulsar el seu germà a la fama, Polseres Vermelles, però la seva gran estrena a la pantalla va arribar amb la sèrie de TV3 Benvinguts a la família, on la petita actriu demostraria un carisma i caràcter que guanyaria l’afecte immediat del públic. Això l’ha portat a rebre petits papers a Polònia, a més de la presentació de “Catalunya aixeca el teló” i, més recentment, un paper a la pel·lícula The Path del director alemany Tobias Wiemann, actualment en post-producció.

Nonna Cardoner representa doncs l’exemple d’una actriu del futur que comença ja a fer-se pas a través del present i la trajectòria de la qual podria seguir ben bé la de moltes de les grans actrius catalanes esmentades en aquesta llista.

Esperarem amb molt d’entusiasme i atenció tot el que ens pugui presentar si decideix seguir els passos de les altres 9 actrius d’aquesta selecció que hem fet avui des d’Espectáculos BCN de les 10 actrius catalanes a qui seguir la pista.

Som conscients que el talent femení no comença ni s’acaba en aquests deu noms, i que tant noms més desconeguts i emergents, com noms ja establerts (les germanes Vilapuig, Vicky Luengo, Elena Tarrats, Anna Castillo, i moltes moltes més) mereixen tota la nostra atenció, però amb aquest tastet esperem fer veure una mica més tot el talent català que tenim, i fer intuir tot el que encara està per descobrir.

Per una cultura sempre actual i fomentant els talents no només del futur, sinó d’un present al qual hem de donar suport!

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *