Crítica: FitzRoy – Teatre Borràs

Crítica: FitzRoy - Teatre Borràs

FitzRoy, l’obra de Jordi Galceran que torna amb èxit al Teatre Borràs després de l’estrena el mes de febrer de 2023. És una comèdia que eleva al públic fins a les cotes del Fitzroy, una muntanya a la Patagònia sud, entre Argentina i Xile. Amb un repartiment encapçalat per Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Mima Riera, l’obra promet una combinació d’humor i emoció enmig de la natura imponent.

La trama gira al voltant de quatre escaladores que aspiren a ser la primera cordada femenina a conquerir aquest cim. Amb les complicacions del mal temps, es veuen atrapades en una situació límit, debatent-se entre continuar l’ascensió arriscada o rendir-se i renunciar a una fita potencialment única. A partir d’aquí, les quatre actrius fan les delícies al públic amb les seves magnífiques i hilarants interpretacions.

Quatre dones ‘d’altura’ a FitzRoy

La posada en escena és dirigida per Sergi Belbel, que ja havia col·laborat amb Galceran en altres obres com «El mètode Grönholm.» L’excel·lent elenc, juntament amb el treball de l’escenògraf Josep Iglesias i Max Glaenzel, així com la il·luminació de Kiko Planas, proporciona una experiència immersiva i visualment atractiva.

El caràcter únic de FitzRoy rau en la seva representació exclusivament femenina que gira al voltant de les històries personals dels personatges. Aquesta singularitat aporta una perspectiva refrescant i rellevant a l’obra, diferenciant-la de les anteriors creacions de Galceran.

La frase maleïda

Recordeu aquell joc de paraules de quan érem petits anomenat la frase maleïda? Doncs bé, les quatre protagonistes, enmig de l’espera a la base del Fitzroy, passen el temps construint una frase de manera col·laborativa. La peculiaritat d’aquest joc per a elles radica en l’ús de paraules i temes «picants» o de contingut eròtic.

La dinàmica consisteix en que cada participant ha de repetir l’última paraula de la frase anterior i afegir-ne una nova, creant així una cadena de paraules. Aquesta cadena pren un caire picant i eròtic, provocant situacions còmiques i inesperades que entretenen i desvetllen el públic.

Aquest joc, tot i ser lleuger i humorístic, serveix com a recurs narratiu per introduir un to desenfadat i distès a l’obra, tot explorant temàtiques humanes i les relacions entre les personatges en un context inusual com l’espera a les altes muntanyes de la Patagònia.

Més enllà de l’humor i la comèdia, l’espectacle permet a l’espectador/a una immersió en el món de l’escalada, amb detalls realistes gràcies al coneixement personal de l’actriu Sílvia Bel (que interpreta a l’Anna), apassionada de l’escalada. Això afegit a la documentació detallada de l’autor crea un context autèntic i vívid.

FitzRoy ofereix una experiència completa, combinant entreteniment i moments de reflexió. L’habilitat de Galceran per explorar temes quotidians amb un toc d’aventura, juntament amb una direcció experta i una representació femenina distintiva, converteixen aquesta obra en una opció obligada per als i les amants del teatre que busquen una experiència única i captivadora.

  • El que més m’ha agradat: Les exquisides actuacions de Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Mima Riera.
  • El que menys m’ha agradat: El risc de frivolitzar una malaltia.

COMPRAR ENTRADES

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *