Crítica: La mala dicció – Teatre Lliure [Grec 2021]

5 out of 5 stars (5 / 5)

La Mala Dicció és un muntatge que ens fa retrobar-nos amb el teatre, la llengua, el drama, la comèdia…

El text de Jordi Oriol agafa la llengua catalana i l’estira, l’aixafa, la corba, l’empeny, la llança … i li dona totes les formes possibles i impossibles…

La Mala Dicció, una obra sobre la llengua y la comèdia

En Jordi Oriol ens demostra que el català no és només una llengua de comunicació, també és una eina per fer trencaclosques, jocs de paraules, embarbussaments i noves creacions. I no és només això.

A més de ser la demostració de què amb la llengua catalana es pot fer molt més del que pensem, el text té un argument delirant que, girant al voltant de Marc i Bet, fa una crítica de la manca de responsabilitat sobre els nostres actes, sobre el mal ús del poder… sobre fer l’orni quan volem desentendre’ns del que hem causat.

I un text tan esplèndid ha trobat en Xavier Albertí el director necessari per arribar dalt d’un escenari. Xavier Albertí ha agafat el text de Jordi Oriol i n’ha sabut treure tot el suc possible. I per fer això, ha tingut al seu abast a tres intèrprets que li han donat molt de joc: Paula Malia, Jordi Oriol i Carles Pedragrosa.

Un vestuari que ens recorda als clowns, en cara blanca, l’August… un fosc ple de lluentons i brillantor, que es mou del negre més culpable, al vermell més sangonós… Una il·luminació que va donant a cada intèrpret el seu moment de glòria. Música en directe. Es pot demanar més?

Sí, es pot demanar més i, a La Mala Dicció, ho tenim: una direcció superba (Xavier Albertí) que fa brillar els tres intèrprets. I tres intèrprets (Paula Malia, Jordi Oriol i Carles Pedragrosa) que actuen sempre amb molta sornegueria i una certa mala bava. Humor sobre humor. I humor molt intel·ligent i ben travat.

La Mala Dicció és un muntatge que s’ha estrenat al Grec i que durarà molt pocs dies. Cal anar-lo a veure. Xalareu amb tot… i, sobretot, oblidareu les trifulgues amb els diacrítics i us adonareu que la llengua catalana va molt més enllà… ep! … I en vers!

«La Mala Dicció» és un muntatge imprescindible… i ens hauria de caure una «maledicció» si no es reprograma la temporada vinent.


  • El millor de l’obra: el text, brillant. La direcció, esplèndida. Les interpretacions, espectaculars.
  • El pitjor de l’obra: que estarà pocs dies en escena. Caldria que el Teatre Lliure es plantegi programar-la la temporada vinent … i l’altra… i l’altra…. un text així, es gaudeix en cada paraula.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *