Crítica: Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva – Sala Beckett

Crítica: Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva - Sala Beckett

[usr 4 img=»03.png»]

Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva és la nova proposta de la companyia Sixto Paz que es caracteritza per oferir espectacles trencadors i que van més enllà del teatre. I això és precisament el que fan amb aquesta obra que s’enmarca dins el cicle Planeta Persona de la Sala Beckett.

Aquest muntatge ja es va poder veure durant el festival Grec. Ara torna a la nostra ciutat per fer-nos reflexionar sobre el nostre impacte en el món i què seria de nosaltres si, finalment, el món arriba a un cataclisme. 

Salvació Total Imminent… , una proposa que combina lectura, teatre i il·lustració

Sixto Paz és una cia que es caracteritza per fer muntatges teatrals trencadors i diferents. Ja ho van fer amb l’èxit Les coses excepcionals on el públic feia de diferents personatges de l’obra. I, ara, ho tornen a fer amb Salvació Total Imminent, una obra que barreja teatre amb la lectura i la il·lustració.

Quan entrem a la sala veiem que al nostre seient tenim un llibre. Un llibre que haurem de seguir durant tot l’espectacle i que, mitjançant il·lustracions i text teatral, ens explica una història. Una presentació d’allò més original i trencadora que, a més, ens ajuda a ficar-nos més en l’espai narratiu. Perquè les il·lustracions són impactants i molt descriptives, són una nova manera de crear l’escenografia del teatre. Original i efectiu.

Durant l’espectacle haurem d’anar passant les págines, igual que ho faran els personatges que veiem a escena, perquè la història ja està escrita. Ell l’ha escrita. Ell ha vist el futur i, per això, ens trobem on ens trobem: en un espai lluny de tothom, protegits del cataclisme i preparant-nos pel que vindrà.

Original, intrigant i diferent

Salvació Total Imminent és una proposta tan trencadora que et fa estar pendent durant tota l’estona del què passarà. A més, la trama ens crea tantíssimes incògnites que fa que no perdem l’atenció en cap moment. Les preguntes apareixen constantment a la nostra ment i fan que anem crean històries paral·leles, anem connectant tot el que hem vist prèviament a les il·lustracions, que estiguem actius tota l’estona.

I aquí es troba la màgia d’aquesta proposta: l’espectador deixa de ser merament un observador que seu a la cadira: està constantment inmers a l’obra, activament, creant, construïnt i formant-hi part. I, per si això no fos suficient, hi ha diàlegs escrits precisament pel públic. Inmens.

Trama massa oberta i poc ressolta

El «problema» principal d’aquesta obra (ho poso entre cometes perquè va ser un «problema» per mi, però segurament per altres espectadors/es no ho és) és que tot queda massa obert. Tant el final, com la construcció dels successos que han tingut lloc per arribar en el moment en el que comença la història.

Les incògnites que s’han anat generant durant l’espectacle no acaben de ressoldre’s del tot i, en el meu cas particular, em va crear una mica de frustració. Entenc la intenció de la companyia, però personalment, a mi no em va acabar de convèncer. Se’m van quedar massa preguntes sense respondre.

De totes maneres, Salvació Total Imminent és un espectacle sorprenent, diferent i divertit. I és que, avui dia, sembla que sigui difícil que ens sorprenguin quan anem al teatre, sembla que ja estigui tot dit. I no és així. La cia Sixto Paz ens ho demostra sempre i, aquest cop, ho ha tornat a fer.


  • El que més m’ha agradat. La manera de fer que el públic estigui actiu en tot moment, generant-se preguntes, formant part del l’obra, etc.
  • El que menys m’ha agradat. Que quedi tant oberta la trama.  Massa preguntes se’m van quedar sense ressoldre.

Crítica: Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva - Sala Beckett

 

 

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *