El Petit Romea enceta la nova temporada

El Petit Romea enceta la nova temporada

El passat diumenge, el cicle Petit Romea celebrava una gran festa familiar per inaugurar la seva 8a temporada i presentar la programació 2022-2023. La Festa, com cada any, es feia en dos espais: el Teatre Romea i la Plaça de la Gardunya.

Ens vam trobar amb un munt de famílies que, la majoria repetidores d’edicions anteriors, hi anàvem ansioses de teatre familiar. Durant el matí es representaven 2 espectacles i es feien jocs i activitats gratuïtes.

El Petit Romea, un cicle de teatre infantil i familiar a Barcelona

El teatre dirigit als nens, tot i que sovint té un format més breu, no hauria de ser mai i sota cap circumstància, un teatre de menys qualitat, tot el contrari però el «total, és pels nens, que no s’enteren» l’ hem sentit, de veritat, amb les nostres orelletes. Cada cop més, les sales aposten per idees innovadores, companyies que cuiden les escenografies, espectacles amb missatge, i llenguatges que arriben als més petits de la casa.

I fugen, sortosament que ja tocava, del clàssic pallasso «tonto»que sembla que tingui problemes mentals; és denigrant aprendre a riure dels que sembla que estiguin malalts. Hem vist, aquest darrer any, pallassos estupends i fabulosos, que fan bromes amb les quals les nenes i els nens es parteixen de riure, sense haver de parlar malament, ni pronunciar amb algun problema en alguna lletra… i aquestes coses, ja sabeu de què parlem.

La programació que promet el Petit Romea, aposta per remoure, per commoure i sorprendre, és una cartellera arriscada i amb professionals de moltíssima qualitat. La programació de la Festa ens n’oferia una petita mostra: a les 11:30 h Migraré, de la Cia. Maduixa, espectacle de dansa contemporània, guardonat amb el Premi Feten i Premi Fira Tàrrega al Millor Espectacle; i, a les 12h30, Laika de Xirriquiteula Teatre al Teatre Romea (entrada de pagament), un muntatge guardonat amb el Premi Max 2021 com a Millor Espectacle per a Públic Familiar.

Migraré, un espectacle que es va poder veure a la festa del Petit Romea

Migraré ens va agafar a tots asseguts i impacients, sobretot als més menuts. M’atreviria a dir que el 95% del públic infantil assistent tenia menys de 5 anys. Migraré és un espectacle que comença amb força, amb quatre dones que tot i ser tot molt simbòlic, es veu que són guerreres, vesteixen amb colors terra, caminen amb dificultat algunes estones, s’angoixen, criden, cauen.

La música és dura i fosca; no hi ha llum ni color, ni una guspira d’alegria. És un espectacle trencador, commovedor i les quatre ballarines són molt bones, però ens incomoda veure’l al costat de nens tan petitets, la majoria no entenien, alguns s’aixecaven d’altres no treien els ulls de l’escena, però, alguns, agafaven la mà de l’adult que els acompanyava i seia al seu costat.

Entrevista a Gisela Juanet, coordinadora del Petit Romea

Vam trobar a la Gisela Juanet, coordinadora del Petit Romea, entre la multitud de la Plaça:

  • P: Gisela, quin és l’objectiu de mostrar un espectacle tan agressiu en una Festa Familiar?
  • R: D’acord, t’entenc – va somriure’m – volem sorprendre i fer que passi alguna cosa dins dels espectadors.
  • P: Però això és molt dur per un públic infantil, no?
  • R: Segurament tu en fas una interpretació diferent de la que faran ells, que sí, que és dura, però si els hi preguntem, potser ens sorprendríem del que ells hi han vist. Volem deixar totalment a part el típic espectacle infantil sense missatge…
  • P: Sí, aquí hi ha missatge, per descomptat, però creus necessari que un nen de 4 anys reflexioni sobre la guerra o l’angoixa? la majoria no s’ho estan passant bé.
  • R: Aquest és un espectacle familiar, no infantil, vull dir que no està pensat perquè els nens el vegin sols, sinó acompanyats dels seus pares i mares, que els acompanyem en el viatge de sensacions i emocions, també en la por. Sabem que és impactant, per això l’hem fet a l’aire lliure, en un espai obert on es poden aixecar, i gratuït.

Trobarem defensors i detractors, però el que està claríssim és que aquí hi ha un diàleg i que, coses, n’estan passant i en passaran al voltant de la cultura infantil, que fa girs i ens emociona constantment. La temporada 2022-2023 promet.

Laia Ruiz Llicenciada en Publicitat i RRPP i redactora, he treballat en tants llocs diferents que em costa classificar-me. Sóc multitasking de naturalesa; començo a fer una cosa i ja estic pensant en la següent. La cultura em dóna vitamines i escric perquè em resulta terapèutic. He fet varis cursos a l’Aula d’escriptors de Gràcia, de creació de novel·la, de guió cinematogràfic i un de redacció periodística a l’Ateneu Barcelonès. El meu perfil a Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *