Crítica: Sobre la tirania – Escenari Brossa

Crítica: Sobre la tirania - Escenari Brossa

Valoració: 9,5 sobre 10

Sobre la tirania, a l’Escenari Brossa és un monòleg que s’ha d’anar a veure sí o sí. Un monòleg basat en el llibre Tyranny, de Timothy Snyder.

Un monòleg interpretat de manera excel·lent per Òscar Intente que exerceix les funcions d’orador, de professor, de psiquiatre…

«Si no és veritat, és espectacle.»

Sobre la tirania arriba a l’Escenari Brossa amb un excel·lent Òscar Intente

Sobre la tirania ens parla de tot el que fan les persones i els lobbies autoritaris per aconseguir imposar la por i dominar les societats. Per imposar les seves idees per damunt de tot i fer que els ciutadans les acceptin de forma voluntària. Pel bé de tots.

«Els governants necessiten funcionaris obedients.»

Una hora de lliçó magistral sobre història, sobre política, sobre manipulació, sobre ideologies, sobre covardia… sobre feixisme.

«Jo només compleixo ordres.»

Tan fàcil com això: jo només compleixo ordres.

Sobre la tirania ens obre els ulls per fer-nos veure què fàcil és manipular-nos perquè obeïm cegament sense preguntar-nos si la nostra obediència cega és correcta o no. Sense preguntar-nos res. Sense qüestionar les persones que ens donen ordres. L’autoritat.

Òscar Intente ens fa una exposició de forma freda i distant. En cap moment pren paper per ningú. No és el que pretén. No ens ha d’emocionar amb el que fa. Ens ha d’emocionar amb el que diu, i amb les imatges que ens mostra i ens descriu com si fossin alguna cosa molt llunyana, aliena a nosaltres.

«Res no és real, si no és present als carrers.»

Sobre la tirania també és una crítica a la rebel·lió de saló. La rebel·lió feta des del sofà de casa, des del mòbil, des de les xarxes socials.

«Els drets no es concedeixen. S’han de conquerir. Noam Chomsky.»

Una taula, un projector, una pantalla, unes transparències, una pissarra de paper… l’escenografia podria ser una aula, una sala de conferències, un teatre… La il·luminació, que segueix els moviments de l’orador, enfocant la pantalla, l’orador o tota la sala… fa que seguim amb atenció tot el que ens diuen.

Sobre la tirania, a l’Escenari Brossa, és un text que ens fa veure que hem d’actuar nosaltres per aconseguir el que volem, abans que actuïn uns altres per imposar-nos el que volen ells.

«Cal que ens atrevim a intervenir en la Història.»


  • El millor de l’obra: el text i la interpretació.
  • El pitjor de l’obra: que no es poden agafar apunts. Un text com aquest és massa preciós per no prendre’n notes.

Crítica: Sobre la tirania - Escenari Brossa

Nicolas Larruy El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *