Arrenca l’activitat al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa

Consulta la cartellera de teatre a Barcelona

El passat 17 de desembre, el nou Centre de les Arts Lliures de la Fundació Brossa va obrir les portes per presentar al públic un seguit de propostes artístiques que ompliran l’històric edifici de La Seca a el Born. Amb La setena porta, espectacle que engloba textos de Joan Brossa, la companyia Els Pirates estrena aquest nou espai que, seguint l’esperit transgressor i polifacètic del mateix Brossa, acull múltiples disciplines artístiques a més de projectes de creació i divulgació.

Entrant al Centre de les Arts Lliures per La setena porta

Després d’anunciar el seu projecte d’espai artístic l’estiu passat, la direcció col·legiada de Maria Canelles (directora d’Arts visuals), Marc Chornet (director d’Arts en viu), i Sheila Eroles (directora de producció i gestió), veu ara la seva proposta cobrar vida. La companyia teatral Els Pirates ha sigut l’encarregada de posar en marxa l’activitat al Centre, amb l’obra La setena porta, que compta amb dramatúrgia de Laura Aubert, basada en diverses obres del mateix Brossa.

La companyia, que ja compta amb tres altres peces de Brossa en el seu currículum, i amb 20 anys celebrats d’experiència a l’escenari, adapta ara l’autor per fer-lo arribar al públic des de la seva pròpia perspectiva. La setena porta vol mantenir l’essència de Brossa tot acostant-la al públic a través d’una comèdia esbojarrada i surrealista.

Una oficina esdevé així l’espai on, un dilluns laborable, tres secretàries i tota mena de personatges encarnaran la lluita de Brossa contra les jerarquies socials i econòmiques, els privilegis, i les etiquetes. L’obra es podrà veure al Centre fins el 9 de gener.

Programació multidisciplinària per itineraris

La programació i projectes del Centre de les Arts Lliures, però, no s’acaba en l’activitat teatral, i la Fundació Joan Brossa ha organitzat una sèrie de propostes multi- i interdisciplinàries que s’articulen a través de diversos itineraris i cicles temàtics. Entre les propostes s’hi troben espais d’exposició, circ, teatre, instal·lacions artístiques i dansa.

  • Itinerari Joan Brossa: itinerari més clarament influït per la presència i l’esperit artístic de Joan Brossa. Aquest inclou l’exposició permanent La serp viva, de David Bestué, dedicada a la figura i obra del poeta, així com l’obra inaugural La setena porta d’Els Pirates. S’hi suma, a més, la instal·lació artística El Ganxo, de Lola Lasurt, oberta també aquest desembre. El gener serà el torn de la Cia. Les Pinyes, amb l’espectacle de teatre visual i musical BROSS∀ és BROSSA, i el febrer acollirà el cabaret Laberint Striptease, de Roberto G. Alonso. L’apartat d’arts visuals oferirà el març una exposició dedicada a Enric Tormo, La invisibilitat del dau, i l’abril tornarà a les arts en viu amb El déu del tant per cent, de la Cia. Real Decreto 463.
  • Itinerari espai transitable: com indica el nom d’aquest itinerari, el Centre de les Arts Lliures aposta per una línia de projectes que posen èmfasi en la interacció i la transformació de l’espai. El primer d’entre ells és l’espectacle itinerant CercaBrossa, d’Albert Mestres, que recorda els recorreguts del “BarriBrossa” de Hermann Bonnin i anima a observar els espais urbans a través de la mirada de Brossa. L’itinerari també inclou dues de les instal·lacions guanyadores de la convocatòria PostBrossa 2021, organitzada per la mateixa Fundació: )cº de Pedro Torres, i Los Figurantes de Ça Marche. S’hi unirà el maig l’espectacle gastropoètic Big Bang, de La Decimonònica.
  • Itinerari arts parateatrals: itinerari centrat en gèneres escènics populars i d’esperit avantguardista, com la instal·lació Cel·luloide despentinat, d’Antoni Pinent, guanyadora del PostBrossa 2021 i inauguradora de la programació. La seguiran el gener les tres pallasses de la Cia. Pepa Plana amb Si tu te’n vas, així com el circ de la Cia. Madame Gaüc (Fil) el maig. El juny comptarà amb l’espectacle de mim de Mai Rojas i Raffaella Crapio (A Skin Poem for a Cosy House), Allí donde no estamos de la Cia. Monte Isla, La Caja de Los Escultores del Aire, i Glassmur de la Cia. Les Pinyes.

Altres cicles i propostes al Centre de les Arts Lliures

Paral·lelament, el Cicle “Joan Casas: traductor de teatre” se centrarà en la figura del traductor de teatre i en el seu impacte en el teatre català contemporani. L’homenatge prendrà la forma de diversos espectacles en viu, com Fedra i Persèfone de Iannis Ritzos, Dolça Sodoma meva de Laurent Gaudé (Cia. La Trup) i El Nino, d’Irene Petra Zani. Altres cicles programats de març a juny – el Cicle músiques indòmites, i el Cicle de danses volubles – abordaran l’art sonor i la dansa.

Amb la inauguració del Centre de les Arts Lliures, la Fundació Joan Brossa pretén, a més, esdevenir un centre de creació, divulgació i formació, més enllà de la mera exposició artística. L’itinerari de creació independent, també de març a juny, presentarà obres ja estrenades com Reiseführer, de La Ruta 40, i l’obra El Jardí, de Lluïsa Cunillé, però també donarà pas a estrenes com El més bonic que podem fer, dirigida per Pau Roca i Jan Vilanova Claudín, i a la comèdia de Marc Artigau Les bones intencions. L’element de formació i divulgació l’aportaran cicles de xerrades i cursos diversos a un espai dedicat a Poesia i pensament.

Finalment, és destacable també tota l’oferta del Centre de les Arts Lliures pel que fa a les activitats i espectacles familiars, els quals comencen ja aquest desembre amb Poemes a la punta de l’orella i Fer lluernes amb les mans, i s’estenen fins ben entrat el 2022. La programació del nou Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa s’avança així fins al juny del 2022, després del qual es planeja acabar les obres previstes a La Seca per tal de concloure el projecte arquitectònic original.


 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *