Crítica: Contrallums – La Gleva

Crítica: Contrallums - La Gleva

[usr 4 img=»03.png»]

Q-Ars Teatre ha creat un espectacle de format molt petit, molt petit… que rebenta les costures del teatre: Contrallums, a La Gleva Teatre.

Interpretat per Tània Banús, Tilda Espluga i Anna Güell, és un homenatge a Víctor Català i, de passada, a totes aquelles persones que ens han explicat un conte alguna vegada i li han sabut donar un to especial que l’ha fet inoblidable.

Contrallums, la posada en escena de tres contes de Víctor Català (Caterina Albert)

Tres contes de Caterina Albert centren aquest muntatge. Però no són tres contes joiosos i plens de llum… són tres contes que ens mostren la part fosca de l’ésser humà.

Comença amb La Pua del Rampí… una història que, mirada amb perspectiva, té semblances amb el conte de la Caputxeta Vermella. Víctor Català fa servir un llenguatge viu i descriptiu per parlar-nos d’una pubilla que va a veure la seva tieta i que pel camí, creuant el bosc, es troba el seu llop particular. La història té un final negre. Algunes Caputxetes tenen pues.

Després fan una narració de la història de la Marquesa d’Artigues i la seva minyona. Una història on l’amor és latent, on una dona es descobreix estimant-ne una altra… on la devoció és alguna cosa més.

I tanquen la tarda de contes amb la història del Mandra, un home que ja no és res perquè la beguda li ho ha tret tot.

Interpretacions excel·lents

Les tres actrius narren ara una, a l’altra… es treuen la paraula de la boca… juguen amb la narració, hi posen ironia i sornegueria… hi posen molta complicitat i, sobretot, hi posen molta, moltíssima professionalitat.

Una pantalla al fons, amb algunes projeccions, quatre peces de vestuari i alguns efectes sonors acaben de completar les narracions. No cal més. Les tres actrius no necessiten res més que el text i la seva interpretació per captar la nostra atenció.

Narrar una història no és fàcil. Cal saber donar-li un ritme, una emoció, posar-hi pausa, entonacions… cal saber mantenir l’interès de l’oient en tot moment… i Tània Banús, Tilda Espluga i Anna Güell ho aconsegueixen en tot moment.

Contrallums, a la Gleva Teatre, és teatre que sembla molt petit, però que, en realitat, és enorme.


  • El millor de l’obra: Tània Banús, Tilda Espluga i Anna Güell. IMPRESSIONANTS. I la crítica a les institucions, especialment a l’Ajuntament de Barcelona, per no haver col·laborat en l’edició dels contes de Víctor Català.
  • El pitjor de l’obra: Només tres contes? Es fa tan curt…

Crítica: Contrallums - La Gleva

Nicolas Larruy El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *