Crítica: Assedegats – La Perla 29

Crítica: Assedegats - La Perla 29

Valoració: 10 sobre 10

Torna La Perla 29 a Barcelona. I ho fa amb un text brutal i colpidor de Wajdi Mouawad: Assedegats. Una peça que ens fa retrobar-nos amb aquell nen o nena que viu dins nostre i que està silenciat, sotmès i ofegat per l’absurditat de la vida adulta.

Dins el marc del Grec 2020, la Biblioteca de Catalunya torna a obrir les portes per acollir Assedegats, una obra que ens presenta a tres personatges, Murdoch, Norvège i Boon, que ens fan moure de la realitat a la ficció i de la ficció a la realitat en diferents plànols molt ben definits i estructurats.

Assedegats de Wajdi Mouawad arriba a Barcelona

He de dir que l’obra de Wajdi Mouawad m’apasiona. El seu estil, la seva ràbia, el seu dolor i la seva passió per la vida es veu en cada paraula, en cada frase, en cada personatge. I Assedegats és un clar exemple de la seva literatura. Personatges que viuen perduts a una vida que no acaben d’entendre, que estimen, que somien, que desitgen viure plenament.

Aquesta obra ens explica una història carregada de metàfora: una noia de 16 anys es tanca a la seva habitació i no vol sortir. Per molt que els seus pares intentin que surti, que parli amb ells, que torni a la seva normalitat, la noia no vol sortir. Per què? Perquè no sap per què ha de sortir. No té cap motiu per sortir a l’exterior. Prefereix estar a la seva cova, al seu micromón, al seu espai segur i tranquil. No vol sortir. No vol.

La pregunta està a l’aire: per què vivim?, què vol dir tot això d’estar viu?, quin sentit té tota aquesta comèdia? Les preguntes les llença el personatge de Murdoch, un jove apassionat, insatisfet i assedegat de respostes. Un jove que ha sentit com ha perdut la innocència de la infantesa per arribar a un món adult al qual no li troba cap tipus de lògica ni sentit. La lletjor es fa reina i senyora de la nostra existència i la bellesa, a poc a poc, es va quedant en un segon pla, oculta, amagada. Com el nostre nen interior.

Amb un aire que ens recorda a Godot, de Samuel Beckett, aquí els personatges també es troben en una espècie de llimbs, un espai intermedi, buit i sense gaire sentit. Però els personatges de Mouawad es prenen aquesta situació molt diferent de com ho fan els de Beckett: estan enrabiats, dolguts, cabrejats.

Bones interpretacions, sobretot de Guillem Balart

A Assedegats ens trobem amb dos actors i una actriu: Sergi Torrecilla, Guillem Balart i Carla Vilaró. Tots defensen molt bé els seus papers. PERÒ (i ho poso en majúscules perquè s’ha de posar en majúscules) el que fa en Guillem Balart és brutal. Representa a en Murdoch, el jove insaciable que, un bon dia, es lleva amb un torrent de paraules i de preguntes travessades a la gola.

Una interpretació enèrgica, plena de ràbia i de passió que no decau en cap moment. Un 10 per aquest actor que, a part, té una dicció perfecta: no es perd ni una paraula, ni una idea, ni un so. Tot s’entén a la perfecció i fa que ens unim a la seva ràbia i  que també vulguem posar-nos drets per cridar: on està la bellesa?

Assedegats és una obra amb un text impressionant que fa que reflexionem sobre tot el que acceptem pel simple fet de fer-nos grans. Acceptem al pop interior. Acceptem que la lletjor convisqui amb nosaltres. Acceptem que la bellesa vagi desapareixent. Per què ho fem?


Crítica: Assedegats - La Perla 29

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *