Crítica: Bonobos – Teatre Borràs

BONOBOS – TEATRE BORRÀS

Cartellera teatre Barcelona

Bonobos ens presenta a tres amics, l’Àlex, en Cesc i en Xavi, que decideixen unir forces per superar les seves discapacitats físiques (ceguesa, mudesa i sordesa), per poder lligar amb dones. Estan convençuts de què són les seves discapacitats físiques allò que els impedeix tenir una relació «normal» amb una dona.

Bonobos de Laurent Baffie al Teatre Borràs

Aquest és el punt de partida de Bonobos, el muntatge que podeu veure al Teatre Borràs. L’autor, Laurent Baffie, ha volgut fer una comèdia sobre un tema tan seriós i sensible com les discapacitats físiques... però el text va molt més enllà.

Sí, els tres amics i el seu pla ens fan riure. Sí, les tres dones que troben i amb les que intenten lligar, ens fan riure. Sí, la relació entre els tres amics és molt còmica… però, al darrere de tot això, hi ha molt més. Perquè les interaccions d’un cec, un sord i un mut amb el món que els envolta poden arribar a crear situacions molt divertides… i l’autor i el director, l’Edu Pericas, ens les remarquen de forma exagerada i, sovint, histriònica… i tot això és molt divertit. I fan que sigui divertit.

I mentre riem dels tres amics i les seves astracanades i de les tres dones i la seva forma de ser, ens podem adonar que tots sis són realment discapacitats… són discapacitats socials. Tots sis són persones amb greus mancances en el seu aprenentatge de socialització. Tots sis són persones que no saben com establir una relació sana amb els altres. Tots sis són persones discapacitades. La sordesa, la ceguesa i la mudesa són l’excusa per amagar la discapacitat real dels tres amics, la seva discapacitat social… i per fer ressaltar la discapacitat de les tres dones.

Oriol Casals, Maria Garrido, Mònica Macfer, Jordi Soriano, Xenia Reguant i Elías Torrecilla interpreten amb solvència els seus personatges. I el públic identifica ràpidament qui és qui i de quines mancances té, independentment de la ceguesa, la sordesa i la mudesa… En aquest muntatge, aquestes tres discapacitats són només una excusa.

Un escenari molt eficient on, amb un canvi de fons i els mobles en diferents posicions, ens trobem en cases diferents. Un disseny d’il·luminació funcional, que permet crear la il·lusió d’un ascensor quan convé…

Bonobos, al Teatre Borràs és una comèdia que es pot explicar com qui explica un acudit «el sabeu aquell del sord, el cec i el mut?»… però que, un cop comença, ens adonem que estem davant d’una comèdia que ens apunta directament a nosaltres. Perquè tots hem estat discapacitats socials algun cop i tots, encara, anem a palpentes algunes vegades, ens quedem muts o no sabem escoltar. També som cecs, muts i sords.

  • El millor de l’obra: el text i el ritme, àgil, ràpid.
  • El pitjor de l’obra: les interpretacions són molt histriòniques. Més naturalitat faria l’obra més divertida i molt més punyent.

COMPRAR ENTRADES

Nicolas Larruy El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *