Crítica: Hamlet.01 – Dau al Sec

Crítica: Hamlet.01 - Dau al Sec

Dins la cartellera de teatre de Barcelona podem gaudir de Hamlet 0.1. El príncep de Dinamarca, model de la venjança, fill de papà, jove revoltat, i icona teatral de tothom amb tendència a donar voltes a les coses. Lluny dels grandiosos protagonistes “catàrtics” de la tragèdia grega, Shakespeare ens presenta un protagonista astut i potser massa graciós i tot pel destí que l’espera.

I és que, si escapcem l’obra i ens desfem dels quatre actes que segueixen el primer, a més de tots els personatges que no siguin ell, Hamlet pot ben bé convertir-se en el nou humorista de moda en possiblement la stand-up tragedy més metateatral del mercat. Hamlet.01 és la resposta de Sergi Belbel i Enric Cambray a aquesta idea, i el resultat provoca ovacions a l’espai de Dau al Sec.

Hamlet.01: entre el monòleg còmic i el comentari literari

Malgrat disputar-se sovint el títol de millor tragèdia de Shakespeare amb competidors com El Rei Lear i lluitar per la popularitat amb Romeu i Julieta o Macbeth, Hamlet és sens dubte una de les tragèdies més conegudes i representades del gegant anglès del teatre.

Sense anar més lluny, aquest “ser o no ser” famós va ser a Barcelona just a finals de l’any passat en la versió cine-teatral d’Oriol Broggi a l’Aribau, i ara el jove danès torna al més íntim Dau al Sec, per sortir del text shakespearià i parlar-nos… del text shakespearià.

De Hamlets, doncs, n’hi ha hagut molts – tant portant el nom de “Hamlet”, com disfressant-se rere la pell d’altres personatges, com ens dirà el mateix Cambray – però el Hamlet ideat per Sergi Belbel i encarnat en Enric Cambray és conscient com pocs de la seva història i posició en el món de la literatura, i no dubtarà en analitzar-la fins al més mínim detall perquè, com molts d’altres, és un Hamlet que, per sobre de tot, xerra.

Dau al Sec ens avisa que, si volem gaudir al màxim de l’obra, portem una mica de deures fets de casa, i ens llegim o rellegim el primer acte d’aquesta famosíssima història. Tot i que de ben segur que el duo Belbel-Cambray és capaç d’arrencar més d’un riure a l’espectador despistat o sense temps per la lectura, la recomanació és molt aconsellable de seguir, ja que el show que presenta Cambray a Dau al Sec no deixa de ser una mica una classe de literatura en la qual li ha tocat presentar un text literari al company de classe especialet de torn, qui li posa moltes ganes a la qüestió.

T’ho prenguis com una lliçó d’anàlisi literària o com les notes de peu de pàgina d’aquella ambiciosa edició anotada que per un cop a la vida no acabes decidint ignorar, Hamlet.01 aconsegueix fer allò de docere et delectare de manera magistral. El text de Belbel fa comèdia des d’una admiració palpable a l’obra de Shakespeare, i des d’un amor absolut al teatre, portant l’espectador a un recorregut tant intratextual, com avançant-se en el temps intertextualment per trobar a Hitchcock o retrocedint fins la Grècia clàssica d’Orestes.

Malgrat la minuciositat del seu tractament – o potser gràcies a aquesta – Hamlet.01 és capaç de fer gaudir a tothom, però és tot un tresor per aquells qui comparteixen amb Belbel i Cambray aquesta passió per l’art del teatre. 

Un Enric Cambray brillant

No ens descuidem, és clar, d’Enric Cambray, qui posa l’ànima a aquesta curiosa anàlisi literària. Dues hores queden curtes amb el que és capaç d’aconseguir tot sol en un espai pràcticament buit, canvis clau d’il·luminació de colors i una mica de boira.

Si Shakespeare ja va injectar humor en el Hamlet tràgic original, el Hamlet extratextual de Cambray és capaç d’explotar tot el potencial còmic del personatge sense fer davallar l’energia en cap moment. El resultat és fenomenal, i deixa amb tantes ganes de veure’l recitar – ara sense les seves pròpies interrupcions – tant el text original de Shakespeare, com la seva versió particular dels 4 actes posteriors. Ho deixem dit per si s’escolta.


  • El que més m’ha agradat: S’agraeix molt com es pot seguir parlant d’obres arxiconegudes com Hamlet demostrant tant creativitat i agudesa, com un amor indiscutible per l’obra i pel gènere. És tot un goig de veure.
  • El que menys m’ha agradat: Que hi hagi tants pocs dies de funcions! Hamlet.01 arriba i marxa aquest març pràcticament en un obrir i tancar d’ulls, així que estigueu ben desperts i no us el perdeu.

Crítica: Hamlet.01 - Dau al Sec

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *