Crítica: Pa amb tomàquet, el demà – El Maldà

PA AMB TOMÀQUET – EL MALDÀ - «NOMÉS ENS QUEDARÀ EL PA AMB TOMÀQUET...»

Cartellera teatre Barcelona

Què passaria si Catalunya fos independent? Què passaria si ens trobéssim que estem repetint els mateixos tics que hem estat reproduint fins ara? Això és el punt de partida de Pa amb tomàquet, el demà. Un muntatge de la companyia Application Rejected que, en lloc d’entomar aquest punt de partida de forma seriosa, ho converteix tot en una bretolada escènica, plena d’humor i, també, de molta acidesa.

Pa amb tomàquet, el demà: una distopia satírica sobre la independència de Catalunya

Pa amb tomàquet, el demà comença amb unes eleccions amb dos candidats… i, com si estiguéssim en una pel·lícula americana… un dels candidats és Spiderman… perquè ja sabem que els superherois americans són allò que necessitem tots per solucionar els nostres problemes. O no. Perquè les votacions, a ulls clucs, donen resultats inesperats. Cal confiar en qui fa la votació i cal confiar en qui dona els resultats.

A partir d’aquí, s’embolica la troca, amb crisis polítiques i econòmiques. I què fa el govern electe? Doncs el que s’ha fet sempre: crear una cortina de fum… i es prohibeix el pa amb tomàquet. El tomàquet de sucar queda eliminat del nostre petit país.

I allò que no ha aconseguit la crisi política, ni la crisi social, ni la crisi econòmica… ho aconsegueix el tomàquet. Recuperarem el pa amb tomàquet?

Una proposta esbojarrada i plena de ritme

La companyia Application Rejected, juntament amb una titella en forma d’àvia i un cap-gros en forma de lluna, ens expliquen aquesta història esbojarrada, plena de ritme, que ens fa riure (de vegades, per no plorar). Una història que no deixa dret a ningú. Tots rebem per alguna banda. Amb molt bon humor i molt bon rotllo… però tots hi quedem retratats.

Canvis de vestuari, canvis d’escenografia, Twitter, manifestacions, càrregues policials, consciència social… I uns personatges molt ben creats de forma paròdica van desfilant davant nostre mentre la història, la nostra història, es va construint.

Natàlia Mas, Charlie Mills, Rubén Lunares i Jana Serra fan tots els papers de l’auca. Una auca ben nostrada que se’n riu de tot i de tothom.

«Si no cuidem el que ens uneix, acabarem sent un país de pa sucat amb oli.»

Pa amb tomàquet, el demà al Maldà és un muntatge brètol, divertit, punyent, àcid, alegre i trist alhora. Un muntatge que, entre rialles, ens parla de nosaltres i ens assenyala amb el dit. Un muntatge que ens fa pensar en què és important i que és prescindible. Del pa amb tomàquet, en podem prescindir?

  • El millor de l’obra: el ritme, el text, les titelles.
  • El pitjor de l’obra: hi ha escenes que queden amuntegades i fan que sigui difícil entendre el que s’hi diu.

Nicolas Larruy El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *