Entrar dins d’una pel·lícula és possible amb Urban Nature al CCCB

Entrar dins d’una pel·lícula és possible amb Urban Nature al CCCB

La companyia Rimini Protokoll convida a l’espectador a un exercici de funambulisme sobre els límits del teatre amb l’estrena al CCCB de Urban Nature, la seva última instal·lació performativa, que fa de la gran ciutat el seu escenari.

Urban Nature: una pel·lícula transitable

Urban Nature, la proposta immersiva més nova de la innovadora companyia Rimini Protokoll, arriba al CCCB del 2 de juliol al 19 de setembre en la seva estrena mundial.

I és que l’adjectiu “innovador” es queda curt per descriure els projectes d’aquest trio alemany. Amb Urban Nature capgiren totes les convencions del teatre, estirant les línies d’allò que considerem el gènere teatral de tal manera que a Aristòtil li caurien a terra totes les seves teories dramàtiques en posar-se les mans al cap. Rimini Protokoll treu el teatre de l’escenari, treu fins i tot els actors i les històries convencionals de l’escenari, i convida a l’espectador a participar activament en una obra en la qual també forma part.

Això es tradueix en el fet de col·locar l’espectador dins la mateixa escenografia, com en un set cinematogràfic. El públic participa així en un recorregut immersiu a través d’un relat audiovisual en el qual s’haurà de posar a la pell de personatges molt diversos i adoptar-ne els seus rols.

“All the world’s a stage”… o com a mínim la ciutat

“Les ciutats són lupes que ens permeten veure els extrems de la societat”, afirmen els membres de Rimini Protokoll. I així ho reflecteixen a Urban Nature, mostrant les històries reals de set personatges molt vinculats a la vida urbana de la gran ciutat: un catedràtic d’història econòmica i ambiental, un empresari de les noves economies vinculades a la tecnologia i les ciutats, una noia que va viure al carrer, una nena del barri del Raval, una treballadora de l’economia submergida, un guarda de presons i una assessora financera.

Rimini Protokoll prescindeix fins i tot d’actors en la seva missió de portar la realitat al teatre. Els personatges que participen en el seu espectacle no fan veure que són ningú, sinó que ho són directament, i és a partir de les seves experiències, coneixements i diferents punts de vista que l’espectador és convidat a una profunda reflexió sobre problemàtiques no només versemblants, sinó reals.

L’espectacle anima així al públic a observar el seu entorn urbà, tant dins com fora l’escenari, i a conscienciar-se activament sobre debats i accions que tenen un impacte real sobre els habitants i les ciutats on viuen.

La companyia: Rimini Protokoll

Rimini Protokoll està format per Helgard Haug, Stefan Kaegi i Daniel Wetzel, amb la col·laboració de l‘escenògraf Dominic Huber. Durant més de vint anys, la companyia alemanya s’ha esforçat per trencar els paràmetres convencionals del teatre a través de la tècnica de la performance simultània, en la qual el visitant es veu submergit en diferents històries i punts de vista fins al punt de convertir-se ell mateix en actor. Això els permet tractar temes d’actualitat i de crítica social transmetent-los de la forma més directa possible a l’espectador.

Després del seu èxit a Barcelona l’any 2017 amb la instal·lació interactiva win > < win sobre la problemàtica del canvi climàtic, el CCCB acull altre cop Rimini Protokoll amb Urban Nature, una fascinant experiència interactiva que repensa tant la idea dels espais urbans com dels espais teatrals.

L’espectacle està obert de dimarts a diumenge fins el 19 de setembre. Les entrades valen de 5 a 7 euros, i les podeu obtenir a la pàgina web del CCCB, juntament amb més informació sobre l’espectacle.


Entrar dins d’una pel·lícula és possible amb Urban Nature al CCCB

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *