Crítica: Woman – Teatre Poliorama

Woman, al Teatre Poliorama

El Teatre Poliorama presenta Woman, la primera creació en solitari del ballarí Aaron Vivancos, membre de la coneguda companyia Los Vivancos fundada amb els seus germans. Woman que ja ha passat per Madrid i Mèxic uneix interpretació i ball amb arrels de flamenc per mostrar-nos una dona empoderada, dins i fora de l’escenari, que lluita per l’equitat de gènere.

Aaron Vivancos empodera la dona a Woman

Woman es divideix en set actes, introduïts per la interpretació que l’actriu Gualupe Lancho fa del text ple de poesia de la dramaturga Pilar G. Almansa. Amb emotiva veu ens parla de maternitat, de violència de gènere, de discriminació en el transcurs de la història, de fantasmes propis i aliens però sobretot reivindica amb força i contundència el paper de la dona en la societat i la desaparició dels rols de gènere.

El grup de ball de Woman està composat per set ballarines i un ballarí, el propi Aaron Vivancos que apareix a escena a meitat de l’obra per posar el contrapunt masculí. La coreografia d’Aaron Vivancos amb la col·laboració d’Elias Vivancos, combina la dansa interpretativa i el flamenc d’avantguarda per oferir-nos uns quadres plens de força, ritme i color però que en algun moment s’allarguen més del necessari i es tornen repetitius.

M’agradaria destacar el caràcter simbòlic de l’obra com podem veure en alguns quadres com la lluita de forces (masculina i femenina) representada per unes tires elàstiques blanques o el ball final de les set ballarines vestides de guerreres i armades amb llances.

Un espectacle multidisciplinar que uneix ball, interpretació, música i efectes digitals

Se sumen a la vistosa posada en escena les projeccions de grans dimensions en la pantalla o els efectes 3D i la il·luminació (que de vegades enlluerna el públic de les primeres fileres) que creen una sensació immersiva. La música inspirada en bandes sonores de cine que combina amb les arrels de ritmes flamencs doten l’espectacle d’un aire ancestral i les connecta amb les deesses Gea i Diana caçadora.

La música és una creació original d’Aaron Vivancos i Gonzamo García amb la col·laboració de reconeguts professionals i interpretada per l’Orquestra Simfònica de Budapest que no és present al Poliorama. El vestuari de la firma internacional Alvarno és elegant i sinuòs com demanen els moviments de ball en colors vermell, negre o blanc.

L’experiència de més de 16 anys d’Aaron Vivancos en la companyia de Los Vivancos avala aquest espectacle pluridisciplinar que uneix ball, interpretació, música, il·luminació i projeccions digitals. Potser no arriba a tenir la qualitat dels espectacles a què ens té acostumats Los Vivancos però té un rerefons social que sempre és d’agrair.

  • El que més m’ha agradat: el missatge de l’obra, algunes peces de ball i la interpretació de Guadalupe Lancho.
  • El que menys m’ha agradat: alguns dels balls es fan llargs.

Comprar entrades a Woman by Aaron Vivancos

Lluïsa Guàrdia Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *