El Tradicionàrius dona vida a la música tradicional en la seva 35a edició

El Tradicionàrius dona vida a la música tradicional en la seva 35a edició

El passat 14 de gener va veure l’estrena de la 35a edició del Festival Tradicionàrius, edició que presenta més de 50 activitats, des de la tradició més coneguda fins a propostes que experimenten de forma innovadora amb la música d’arrel. Amb una programació que s’allarga fins l’abril, el Tradicionàrius 2022 ens acosta a un gran nombre de propostes per gaudir de la música tradicional des de perspectives i formats de tot tipus.

El 2022 comença a so de Tradicionàrius

El Tradicionàrius, inaugurat el passat 14 de gener i amb espectacles que cobreixen fins el 8 d’abril, celebra enguany 35 anys de música i tradició arreu de Barcelona. Aquest festival, referent en la música d’arrel tradicional a Catalunya, està organitzat pel Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T) i engloba cicles i propostes que van més enllà dels concerts en directe.

El centre de l’activitat musical l’ofereix el mateix espai del Centre Artesà Tradicionàrius, situat a la Plaça Anna Frank de Gràcia (Travessia de Sant Antoni, 6-8), i organitzat per l’Associació Cultural TRAM. Tanmateix, el Festival Tradicionàrius inclou altres activitats com el cicle “Folk als Mercats”, amb esdeveniments populars com els Foguerons de Gràcia (29 de gener) o el Dissabte de Carnaval (26 de febrer).

També destaquen les sessions de folk improvisat de “les Vespres dels dimecres”, i el “Tradicionàrius al Palau”, que reivindica la música d’arrel en espais musicals de referència com el Palau de la Música. El Familiar TRAD, amb artistes com Les Anxovetes i Bufa&Sons pretén fer arribar la música tradicional també als més petits. Altres activitats inclouen presentacions de llibres, exposicions i projeccions de documentals.

Travessant els límits de la ciutat de Barcelona, el Tradicionàrius col·labora també amb el cicle Barna Sants, centrat en la música de cantautor, i porta així alguns dels seus concerts a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat.

Tradicionàrius 35: la música que perdura i es renova

El Centre Artesà Tradicionàrius té com a objectiu la difusió i promoció de la música d’arrel tradicional. Partint de l’essència d’aquesta música folk, els artistes i grups que conformen la seva programació juguen amb la puresa i la innovació de la música tradicional tant catalana com d’altres territoris.

Alguns dels concerts més destacats d’aquest Tradicionàrius 35, entre molts d’altres, són els següents:

  • Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC (22 de gener)
  • El Pony Pisador (4 de febrer)
  • Rosa Zaragoza (6 de febrer)
  • Maria del Mar Bonet (11 i 12 de febrer)
  • Electrogralla (18 de març)
  • Homenatge a Paddy Moloney (20 de març)
  • Som d’allà baix. Festa de les Terres de l’Ebre + Concert amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Grup Musical Suc d’Anguila (2 d’abril)
  • Colles de Cultura de Gràcia i Germà Negre (8 d’abril – Cloenda del Festival)

Més enllà de la tradició musical de Catalunya, el Tradicionàrius 35 convida a propostes de territoris com les Illes Balears, Euskadi, Galícia, Castella i Lleó, el País Valencià, l’Alguer, i programa, a més, una nit dedicada a la música de la cultura amazic (4 de març), amb Aziza Brahim i Cafè d’Alger com a artistes principals.


 

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *