Crítica: Te deix amor la mar com a penyora – Atic22

Crítica: Te deix amor la mar com a penyora - Atic22

[usr 5 img=»03.png»]

Arriba a la sala Àtic22 una adaptació d’un dels relats en català més coneguts: Te deix amor la mar com a penyora de la Carme Riera. La companyia Les Fugitives han adaptat aquest conte i han creat una peça teatral carregada de poesia, d’amor i de bellesa.

Un text que ha estat adaptat dramatúrgicament per Judith Corona i Maria Ten i el resultat és fabulós: s’aconsegueix una peça teatral rodona, original i amb un viatge del futur al passat que sembla propi d’una pel·lícula. La música en directe interpretada per Clara Gorrias aconsegueix traslladar-nos a l’illa de Mallorca, gràcies a la melodia, a la veu i a l’essència.

Te deix amor la mar com a penyora, una obra poètica i molt ben adaptada

La gran majoria d’espectadors i espectadores coneixem el relat de la Carme Riera. I és que Te deix amor la mar com a penyora és tot un clàssic dins la literatura catalana i un dels contes més llegits. Però, encara que la història la coneguem, val molt la pena anar a veure aquesta adaptació perquè s’aconsegueix crear un context, arrodonir la història, jugar amb el temps, amb el «jo» passat i el «jo» futur d’una manera molt original i molt encertada. 

La història es centra en la relació entre l’Aina i la Maria, la seva professora de literatura. Una noia de 15 anys que, gràcies a la mestra, aconsegueix descobrir el món de la literatura, comença a conèixer-se a ella mateixa i, al final, s’enamoren l’una de l’altra.

Però ens trobem a la Mallorca del 1975 i les relacions entre dues dones i, més a més, entre dues dones amb edats tan diferents, està molt mal vist. Aquest és el motor principal de l’obra: l’amor i admiració que tenen l’una per l’altre i el context social on es troben. Un amor prohibit, però apassionant, romàntic, pur.

I tot això es el que veiem sobre l’escenari. La companyia Les Fugitives ha aconseguit recrear aquest amor pur amb unes interpretacions dolces, contingudes i carregades de dolor.

Interpretacions idònies

Gina Clotet (l’Aina adulta), Judith Corona (l’Aina adolescent) i Rafaela Rivas (la professora Maria) són les tres actrius que interpreten aquesta obra. Les tres fan un treball excepcional: es mouen entre la dolçor i la fortalesa a parts iguals, amb unes actuacions molt naturalitzades i sensibles.

Vull destacar a la Rafaela Rivas perquè té una presència escènica immensa: el seu somriure ens enamora també a nosaltres; i quan s’enfada o es trenca, ens trenquem amb ella.

La il·luminació i la música en directe acaben d’arrodonir aquest espectacle que és una joieta. He de destacar, també, l’escenografia: llibres i sorra de platja s’ajunten al mateix espai per a transportar-nos a Mallorca i a la literatura. Un escenari molt estètic i que ens ajuda a viatjar mentalment al relat de la Carme Riera.

Te deix amor la mar com a penyora és una proposta romàntica, dura i emotiva que va aconseguir que tingués els pèls de punta des del minut zero. Enhorabona, de debò.


  • El que més em va agradar: El to poètic del conte que no s’ha perdut i s’ha sabut mantenir gràcies a la bona coordinació dels elements del muntatge (interpretacions, música en directe, llums, escenografia…).
  • El que menys em va agradar: No tinc res a dir. Em va encantar des de l’inici fins al final.

 

Crítica: Te deix amor la mar com a penyora - Atic22


 

 

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *