Aplaudim El llarg dinar de Nadal, la proposta de El Maldà

Nota: 10 sobre 10

Podem dir que ja és un clàssic compartir el Nadal amb la companyia La Ruta 40 i el seu espectacle El llarg dinar de Nadal a l’espai escènic El Maldà. Després de 5 temporades fent representacions amb ell, la companyia torna una sisena temporada a El Maldà, per delectar-nos amb aquesta peça teatral.

El llarg dinar de Nadal és una obra mestra sobre la vida i el pas del temps

A través de la història de la família Bayard serem testimonis dels costums, els rols, les alegries i les desgràcies d’una família de la burgesia americana en el canvi del segle XIX al XX.

Un Nadal més es reuneixen al voltant de la taula, i mentre mengen i beuen repeteixen comportaments, preocupacions, alegries, rols i cançons de generació en generació. La família i la casa on viuen s’entenen com una sola cosa, fins que després de gairebé un segle i el pas de moltes generacions, el temps portarà canvis per a tothom.

No resulta fàcil fer un espectacle ambientat en el Nadal i representat en aquestes dates que no sigui anti-nadalenc o pel contrari, massa ensucrat.

Una peça teatral singular

El llarg sopar de Nadal o The long Christmas Dinner (1931) és una obra del nord-americà Thornton Wilder. Aquesta peça en un sol acte, va inspirar en el seu moment i per la seva posada en escena, una famosa escena de la pel·lícula Citizen Kane (1941) d’Orson Welles: el muntatge de la taula d’esmorzar en què s’explica el deteriorament del matrimoni Kane.

El muntatge de la companyia La Ruta 40 dirigida per Alberto Díaz, també es recolza en la mateixa idea d’un espai escènic pràcticament nu, on els espectadors requerim de la imaginació per acabar de pintar l’escenografia, el menjar i la resta d’elements que hi intervenen. Aquesta senzillesa i nuesa dóna encara més valor i més força als actors i actrius i al missatge de l’espectacle, que arriba d’una manera profunda i subtilment punyent a cada un de nosaltres.

També s’ajuda d’el·lipsis temporals perfectament integrades en els diàlegs per simular aquest pas del temps i generacional, fent-nos testimoni a nosaltres del pes que això té en la família i en la casa on viuen.

El director de El llarg dinar de Nadal 

Diplomat en Interpretació al Col·legi de Teatre de Barcelona, el director de l’espectacle Alberto Díaz també estudia Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. En teatre ha treballat amb directors com Lluís Pasqual, Josep Maria Pou, Josep Maria Miró, Carlota Subirós, Xicu Masó, Pep Pla o Marc Angelet. És membre de la companyia LA RUTA 40 amb la que ha estrenat nou espectacles a destacades sales i festivals de Catalunya, i com a director ha estrenat, a més de El llarg dinar de Nadal, Si tinguéssim més coca et demostraria com t’estimo.

A diferència d’altres produccions que s’han fet de la mateixa obra, Alberto Díaz no utilitza canvis de vestuari en els set actors i actrius per mostrar que són diferents personatges o que ha passat el temps; serà suficient afegir un element senzill d’atrezzo per a fer-ho

. Així mateix, les interpretacions no les trobarem tampoc exagerades, massa dramatitzades o estereotipades, sinó interpretades i dirigides d’una manera excel·lent i creïble, amb elegància i precisió en el gest i la intenció del text, sense que sobresurti més un intèrpret que un altre.

Sobre la necessitat social i individual de parar el pas del temps

Qui ho diu que els rols dins les famílies no es repeteixen? Qui pensa que els canvis són generacionals? Qui afirma que el pas del temps ho cura tot? La quotidianitat està sovint menyspreada i rares vegades sobrevalorada, i en aquest muntatge està emmarcada com el que és, amb les seves grandeses i les seves limitacions.

És inevitable després de veure l’espectacle, no fer una reflexió sobre la teva vida, les teves relacions familiars, les trobades de Nadal, i fer una comparació (voluntària o no) amb la història de la família Bayard.

El llarg dinar de Nadal aconsegueix fugir així dels tòpics d’aquestes festes amb una proposta brillant que reflexiona amb delicadesa sobre la família, el pas del temps, la pèrdua d’éssers estimats i, en general, la vida.

No us la perdeu!!!


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *