Crítica: Els homes són de Mart i les dones de Venus – una classe magistral per riure i reflexionar

Nota: 10 sobre 10

Basada en el Best-seller de John Gray* amb el mateix nom, ha tornat al Club Capitol de Barcelona la setena temporada de l’èxit imparable “Els homes són de Mart i les dones de Venus”, protagonitzada per Jordi Díaz.

L’espectacle està fet en clau de comèdia i tracta les relacions i els comportaments de cada sexe en relació amb les necessitats, les maneres de ser, i els comportaments de l’altre.

Qui no s’ha sorprès del comportament incomprensible de l’altre sexe?

Els homes són de Mart i les dones de Venus, la guia essencial per entendre les parelles (heteros!)

Homes i dones fereixen mútuament els seus sentiments quan no entenen el tipus fonamental d’amor que necessiten.

Com diu l’autor del Best-seller, homes i dones semblen procedir de diferents planetes. Són biològicament semblants, utilitzen les mateixes paraules, comparteixen el mateix espai geogràfic; però els seus codis de comportament, el que volen expressar amb les seves paraules i els seus valors existencials són diferents. La incomunicació, la incomprensió i, el que és pitjor, la mala interpretació de paraules o comportaments, poden acabar amb les relacions que aparentaven durar molt de temps.

Un divertit monòleg interpretat per Jordi Díaz

Jordi Díaz amb aquest divertit monòleg ens explica el perquè de tot plegat. El com funcionen els nostres cervells i com funcionen els nostres caps, perquè encara que de vegades costi reconèixer-ho, en algunes coses sí que ens diferenciem.

I és que el llibre i l’obra estan plens de tòpics, clixés, etiquetes, estigmes, creences populars, etcètera, que cal trencar i canviar-ne el discurs de manera urgent perquè ni tot allò que es diu que és de dones és només de les dones, ni tot allò que es diu que és només d’homes és només dels homes. Com molt bé diu l’actor a l’acabar el monòleg, tots tenim una part masculina i una part femenina.

És veritat, però, que ja sigui en pocs o en molts d’aquests tòpics, en alguns t’hi reconeixeràs tant tu com la teva parella (hetero), i això fa que el públic rigui de complicitat per sota el nas, o es peti de riure de la manera més escandalosa.

Un monòleg per crear complicitat entre les parelles

L’espectacle pretén també, que totes aquelles diferències que es van fent evidents durant aquella estona a la sala entre membres de la parella i entre sexes, siguin -a partir del coneixement adquirit després de la ‘classe magistral’- una font de complicitat i no de conflicte.

Aquesta obra és, per tant, una guia per a la comprensió -la “traducció” – de les actituds i paraules del sexe oposat i una proposta per minimitzar les conseqüències dels desacords des de l’afecte i el positivisme. Així, quan sortim fora de la sala, en serem més conscients i actuarem en conseqüència; podrem evitar malentesos, conflictes, baralles i separacions amb les nostres parelles. No està pas malament, no?! D’això se’n diu 2×1!

I qui millor que fer-ho que Jordi Díaz? Sembla que el discurs sigui realment seu. El viu, el transmet de forma propera i ens esbalaeix amb la seva vessant més còmica i gamberra. Els 90 minuts que ens dedica semblen passar en mitja hora. I d’això també en té el mèrit el seu director Edu Pericas, i l’adaptació que n’ha fet Paco Mir de l’obra de Paul Dewandre.

Imperdible!!!!

*L’autor del Best-seller

John Gray l’autor del llibre és doctor en psicologia, especialitzat en teràpia de parella. Internacionalment reconegut com a expert en comunicació, relacions i desenvolupament personal, Gray ha dirigit seminaris d’autoajuda durant gairebé tres dècades, entre d’altres.


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *