Crítica: Here comes your man – Teatre Gaudí

Valoració: 9 sobre 10

Una escola fa una trobada d’ex-alumne per acomiadar el pare-tutor. Es fa en una casa de colònies on tots hi havia passat alguna temporada. Els antics alumnes han estat repartits per les habitacions, de dos en dos. En Torres i en Morales comparteixen habitació. I només veure’ls per primer cop junts, ja intuïm una violència soterrada que, de mica en mica, va sortint.

Here comes your man, una obra de teatre sobre l’assetjament escolar

En Morales havia estat víctima d’assetjament escolar per part d’en González, sense que ningú, ni escola ni família, mogués un dit. En Torres formava part del trio de nois que tallaven el bacallà (en Torres, en Gonza, i en Vila.)

“Va durar tres anys!”

Durant dos dies, mentre comparteixen habitació, els dos antics companys d’escola ja deixen clar que només eren això, companys d’escola. En Morales té molt clar que ell no formava part de l’èlit i era un dels “raros”, etiqueta que es donava a tots aquells que el trio dominant considerava que no entraven dins dels cànons que ells mateixos imposaven.

“En Gonza es ficava amb alguns i ens arrossegava a tots.”

El text ens fa viure escenes que tots hem viscut, sigui com públic, sigui com a víctimes. I com a víctimes de la nostra por.

I tu què vas fer? Res, oi?

Jo tenia por.

En Morales és un actor reconegut, en Torres és assessor d’empreses. En Morales ha seguit el seu camí. En Torres…

Amb el meu pare estic bé.

Perquè t’has convertit en el que ell volia.

Els dos antics companys d’escola viuen dos dies en una espiral de retrets, de confessions, de violència, sexe… de traïcions… Són realment sincers en les seves confessions? Què més hi ha al darrere?

Bones interpretacions i molt continguda

Marc Ribera (Morales) i Sergi Cervera (Torres) creen dos personatges molt torturats que encara no han superat els traumes de la seva infantesa. Malgrat que en Morales és la víctima evident de l’assetjament continu d’en Gonza… què passa amb en Torres? Va sortir indemne del seu pas per l’escola?

Marc Ribera i Sergi Cervera, sota la direcció de Jordi Cadellans i Raúl Tortosa, interpreten els dos ex-companys de forma molt continguda, no hi ha sobre interpretació, amb molts matisos, amb detalls petits que acaben d’arrodonir els personatges.

El text de Jordi Cadellans és un clam contra l’assetjament escolar i també contra la passivitat dels responsables per evitar-lo, ja sigui pares, professors, directors… L’assetjament escolar existeix perquè hi ha qui el tolera i no s’afronta amb rigorositat. Els companys de la víctima, perquè són també assetjadors o per por a no ser la propera víctima.

Els adults, perquè no ho veuen, ja que no sempre és fàcil detectar-lo i hi ha assetjadors que són molt hàbils amagant-ho, i s’aprofiten de què la víctima, sota amenaces, tampoc no dirà res. També hi ha adults que ho veuen però consideren que no han d’intervenir-hi perquè són els alumnes els que ho han de solucionar. I també les famílies, que no sempre recolzen la víctima perquè n’esperen una altra actitud, una altra manera de fer… una altra manera de fer.

Here comes your man és un text on no hi ha ni blancs ni negres. No hi ha bons i dolents. La vida no ens posa les coses tan clares. Les persones som plenes de clarobscurs. I la vida dóna moltes voltes.

“… i que havia de començar a prendre decisions dràstiques.”


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *