25 anys de la Nau Ivanow

25 anys de la Nau Ivanow

La Nau Ivanow, centre de creació escènica, fa 25 anys. Nascuda l’any 1997, aquesta antiga fàbrica de pintures es va reconvertir en una fàbrica de possibilitats. Aquest espai, pensat per crear i desenvolupar projectes teatrals, ha sofert molts canvis. Ara, l’any 2022, celebren els seus 25 anys d’història i exposen amb orgull la seva trajectòria.

La Nau Ivanow: creació, acompanyament i territori

La Nau Ivanow va néixer com un espai autogestionat l’any 1997. Des de llavors, ha anat creixent fins a convertir-se en el que és ara: un espai que acull a companyies i les ajuda a créixer i crear. Aquest darrer és un dels aspectes que defineixen la nau. Es dona cobertura a totes les etapes del procés creatiu d’un projecte escènic i les companyies no estan pressionades a produir, com imposa el sistema.

L’acompanyament és també un element molt important a la Nau Ivanow. La companyia ha de decidir el camí que pren però, des de la nau, els ajudaran en tot el que necessitin durant aquest procés. Un dels principals objectius de la nau amb això és professionalitzar les companyies i ajudar-les a fer que el seu treball sigui més digne i sostenible. D’aquesta manera, les companyies tenen més possibilitats de tenir continuïtat en la indústria.

El tercer dels pilars de la nau és el treball amb el territori. El barri de la Sagrera, on se situa la nau, és un dels focus principals tant de les companyies com del mateix espai. S’organitzen projectes amb l’escola del barri i es treballa amb ella per integrar la importància de l’espectacle i el teatre des de ben petits. També s’obren les portes de les sales d’assaig i es convida a tots els veïns a interactuar amb l’espai.

Un refugi per les companyies

La Nau Ivanow es troba oberta a totes les companyies del sector. A banda, des de la pandèmia, tots els serveis són gratuïts per a les companyies joves. Els menors de 35 anys es poden beneficiar de la cessió d’espais, de l’oficina d’acompanyament a la creació o de les jornades de reflexió que s’organitzen al voltant de diferents temàtiques.

La nau compta actualment amb 11 companyies residents. Aquestes treballaran amb la Nau Ivanow entre tres i cinc anys, malgrat que depèn del cicle propi de la companyia. Però, a banda de les companyies residents, trobem els projectes en creació. Aquests es creen a la nau, com una mena de niu on néixer, però després emprenen el vol fora d’aquesta.

25 anys de la Nau Ivanow

Beca despertalab

La beca despertalab és un dels elements que diferencien la Nau Ivanow de la resta d’espais de creació. La idea de la beca despertalab és ajudar a una companyia a traçar el seu propi camí. Aquesta sorgeix en una convocatòria pública i poden aplicar totes les companyies menors de 35 anys, a condició que tinguin una visió de tres anys.

Amb la beca es vol ajudar a la companyia a construir un relat artístic basat en la sostenibilitat. És per aquest motiu que les primeres cinc setmanes es destinen a investigar dins aquest camp, però cobrant un sou. Més endavant també es fan unes estades internacionals on la companyia conviu amb una altra d’un país estranger durant unes tres o quatre setmanes. La Nau Ivanow vol promoure la dignificació de la professió i, per això, la companyia sempre es troba contractada i amb el viatge pagat.

També es duu a terme una mentoria empresarial sostenible amb una mirada internacional enfocada a projectar les creacions de les companyies internacionalment. Aquesta es combina amb la mentoria artística, on es realitzen sessions de treball conjuntes amb el personal de la nau. El punt al qual es vol arribar amb això és la consolidació del model de la companyia. Crear una base sòlida perquè, un cop surtin de la nau, puguin continuar avançant.

De cara al futur

La Nau Ivanow inaugura ara dues noves sales d’assaig. Aquestes permetran continuar treballant i creixent, tant amb les companyies residents com amb els projectes en creació.

Ara, la nau fa una crida a l’Ajuntament de Barcelona. Es van aprovar unes millores per l’espai però encara no s’han dut a terme. Es demana la millora de les intal·lacions, com un bon aïllament de les sales d’assaig. A banda també es demana una major quantitat de pressupost, D’aquesta manera Nau Ivanow podria acollir a més companyies i millorar les seves condicions.


 

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *