La Sala 9 del Bosque serà el nou Club Capitol de Barcelona

Nuestra opinión

Entre les complicacions causades pel virus i l’auge de les plataformes de streaming, dir que les sales de cinema no estan passant pel seu millor moment seria poc. Segons ComScore, empresa auditora de taquilla a les sales de cinema, els beneficis recaptats l’any 2020 a les sales de tot l’Estat van caure gairebé un 72% respecte el 2019. Els números no són tan descoratjadors aquest 2021 post-confinament, però tanmateix, el doble atac sobre les sales de cinema ha posat llum a la necessitat d’aquestes d’actuar i adaptar-se a les circumstàncies per tal de sobreviure.

El Grup Balañá, empresa propietària de teatres i cinemes de Barcelona tan emblemàtics com el Tívoli o l’Aribau, no és cap principiant en aquest exercici. La seva proposta més recent ha sigut la transformació del Cinema Aribau i de la Sala 9 dels Cinemes Bosque de Gràcia en sales de teatre.

La Sala 9 de Multicines Bosque i el Cinema Aribau: una metamorfosi del 2021

A partir de finals de novembre, la Sala 9 dels Cinemes Bosque de Gràcia, i el mític Cinema Aribau es sotmeten a un procediment típic del post-confinament, deixant de banda les pantalles per apostar per l’apreciació del tu-a-tu i la presencialitat del teatre.

Així doncs, la Sala 9 dels Multicines Bosque pren el relleu al Club Capitol, gestionat també pel Grup Balañá i tancat pocs mesos abans de la pandèmia. Com també ho feia el seu antecedent, la Sala acollirà una programació centrada en la comèdia, i el primer a estrenar-s’hi serà Bruno Oro el dia 24 de novembre, amb el seu nou monòleg, ¿Sí o no? Jordi Merca el seguirà de prop, amb noves representacions començant el dia 26 del ja exitós show Yo sobreviví a la EGB.

Destacable també és el curiós canvi de look del Cinema Aribau, l’emblemàtica sala multicine situada al carrer del mateix nom. La transformació cap a les arts escèniques és, en el seu cas, un projecte temporal, fruit d’una col·laboració amb la companyia de teatre La Perla 29. Aquesta hi presentarà un dels més grans clàssics de la història del teatre, Hamlet de Shakespeare, dirigit per Oriol Broggi. Amb aquesta fusió entre les arts del teatre i del cinema, l’Aribau celebrarà els 60 anys de la seva inauguració.

Ser o no ser un cinema

L’imperi de la família Balañá s’ha fet tot un expert en adaptar-se als canvis i tendències culturals de cada època, i les metamorfosis recents als Multicines Bosque i Aribau no són terres desconegudes per l’empresa. Altres de les seves sales, com el mencionat desaparegut Club Capitol, però també el Teatre Tívoli i el Coliseum (antigues sales de cinema) van passar pel bisturí de les reformes per saltar d’un format a l’altre.

Les habilitats camaleòniques de les sales del Grup no es limiten aquí, a més, servint sovint també per a espectacles musicals en viu, entre els quals ha destacat aquest any el cicle de concerts Nits del Coliseum, una col·laboració entre el Grup Balañá i Primavera Sound.

La transformació temporal de l’Aribau per acollir el príncep danès de Shakespeare vol demostrar una complicitat entre els dos formats culturals des del propi nom de l’obra, que inclou la sala al costat del protagonista: Hamlet Aribau. I és que, tot i la incorporació necessària d’un escenari i unes grades al costat de la pantalla usual, l’espai únic i poc convencional de l’Aribau com a teatre serveix a la companyia per remarcar la fusió entre clàssic i modern que suposa l’escenificació d’aquest gran clàssic al segle XXI.

L’obra compta amb la direcció d’Oriol Broggi – fundador de la Perla 29 i director d’èxits de la companyia com la recent Filumena Marturano – així com amb la interpretació protagonista de l’actor Guillem Balart. La sala 5 de l’Aribau farà de casa de l’ambiciosa tragèdia, de 3 hores i 20 minuts de durada, durant 9 setmanes, des de l’1 de desembre al 30 de gener.

Erola Puigsech

Llicenciada en Llengües i literatures Modernes (francès i alemany), he viscut i estudiat per tot Europa des d’Oxford fins a Múnic, Montpeller o Berlín, però Barcelona segueix robant-me el cor cada vegada. M’apassiona tot el que sigui la cultura i les arts, tant literatura com música, teatre o arts plàstiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *