Crítica: Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth

Nuestra opinión

Crítica: Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth

Nota: 9 sobre 10

A la Sala Barts, LAminimAL Teatre, presenta un muntatge que ens parla d’avui, de la nostra actualitat més rabiosa… però ho fa des del passat que ens va descriure Shakespeare en les seves obres.

L’obra es basa en un text molt ben treballat, que ha aprofundit en les obres de Shakespeare, on l’Albert Pijuan ha buscat i remenat per trobar la paraula, la frase, el discurs que, des del temps de Shakespeare, pot explicar-nos la nostra actualitat.

Estem fent el discurs d’un rei o el discurs d’un negociador?

Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth, una obra molt actual de LAminimAL Teatre

Davant nostre, passen discursos de Ricard III, Enric IV, Enric V… la reialesa britànica desfila davant nostre i ens parla de les herències, les guerres, les victòries, les desfetes… però, en realitat, ens estan parlant de nosaltres perquè l’obra està ambientada en uns ficticis dies 1, 2 i 3 d’octubre, en un any sense especificar.

Eloi Benet, Cris Codina, Esperança Crespí, Carles Cruces i Toni Figuera són uns escriptors de discursos que viuen en una mena de llimbs atemporals i que han rebut l’encàrrec d’un tal Phillipe the Sixth d’escriure un discurs per a ell. La cosa no és fàcil, reben moltes pressions, però el discurs s’acaba fent. Sí. Hi ha discurs. Que agradi o no agradi, ja és una altra cosa.

(El discurs) ha de tenir molta emoció i molta unitat.

Un muntatge molt àgil i fresc que s’ha pogut veure a la BARTS

Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth és un muntatge molt àgil, molt fresc, molt ben escrit, que ens mostra que la humanitat ensopega una i una altra vegada amb la mateixa pedra. Com pot ser que les paraules de Shakespeare tinguin una validesa absoluta avui en dia? Perquè, encara que ens ho creguem, no hem avançat tant.

Bàsicament està en joc la supremacia del regne!

Dins del fil argumental, molt viu i molt ràpid, hi ha escenes que són de traca: l’escena de l’ascensor és brillantíssima… tant, que ens agradaria que ens la repetissin al final de l’obra per poder gaudir-la de nou. Un treball d’orfebreria dinàstica, de comunitat de veïns i d’actualitat que es mereix tots els aplaudiments que rep… i més encara.

Aneu a la Sala Barts. Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth fa un exercici saníssim d’humor sobre nosaltres mateixos. Hem de saber riure de nosaltres mateixos i, sobre tot, ho hem de poder fer. Una altra cosa, ja seria censura. I d’això, no en volem. Podeu estar d’acord o no amb el que es diu en escena, podeu combregar o no amb els discursos… però segur que gaudiu d’una dramatúrgia on Shakespeare brilla amb molta força sense que en cap moment se’n parli.

Ets de Lancaster o de York?

Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth és un cant a la llibertat d’expressió, a la llibertat de creació… i una sàtira carregada d’humor del més àcid que us farà riure des del primer moment.


Crítica: Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixth

Nicolas Larruy

El teatre m’agrada des de què tinc memòria. De ben petita ja anava a veure el Cicle de Teatre per a Nens i Nenes de Cavall Fort, al Romea… i ja no he deixat de gaudir del teatre. Per a mi, el teatre és salut, és felicitat… és vida! Actualment, a més de col·laborar a Espectáculos BCN, i de dedicar temps al teatre amateur, faig de jurat a la Mostra de Teatre del Raval i al Concurs de Teatre del Foment Martinenc; també col·laboro a Ràdio Montornés. El meu Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *