Escena Poblenou 2021: celebrar 20 anys mirant al futur

Nuestra opinión

escena poblenou 2021

Aquí tens la cartellera de teatre de Barcelona.

A l’aire lliure i en ple cor del Poblenou, la seva directora artística i fundadora Ada Vilaró presentava el passat dijous 14 d’octubre la 20ª edició del Festival Escena Poblenou, juntament amb Inma Bajo, consellera de cultura del districte de Sant Martí, i les companyies i entitats vinculades al festival.

Celebrant 20 anys de complicitats a Escena Poblenou

Escena Poblenou celebra enguany 20 anys des de la seva primera edició, amb una programació especial de 20 espectacles, i una invitació a la jove generació que ronda la vintena a la presa de decisions i a la participació directa en el festival.

La consellera Bajo obria la roda de premsa incidint particularment en el paper del barri del Poblenou i els seus habitants com a referent en el món de la cultura i de la creació artística, i en l’habilitat d’Escena Poblenou de generar xarxes i adaptar-se a tot tipus de circumstàncies.

La mateixa Ada Vilaró reforçava el missatge afirmant que “20 anys són la suma de moltes complicitats”, i donant les gràcies a entitats com el Centre Moral, el Centre Cívic Can Felipa (seu del festival), o la Sala Beckett, amb qui col·laboren en projectes com Dramawalker.

“Eszena Poblenou”: el relleu de les noves generacions

Vint anys donen per recordar el passat, però en el cas d’Escena Poblenou, sobretot per mirar cap al futur. Des de la selecció d’una obra fins a la creació d’un espectacle, tallers, i activitats amb una mirada clara cap al futur de les arts escèniques, el festival aposta més que mai en preparar el relleu de les noves generacions a través del grup “Eszena Poblenou”. Aquest 22 d’octubre es podran sentir ja les seves veus a través d’una assemblea per les arts escèniques, on es pretenen replantejar les dinàmiques del sector, i afrontar el futur amb uns objectius i idees clares.

La presència jove també es fa notar en la mateixa programació, incorporant l’obra Likes de Núria Guiu, i To like or not to like, creada per la mateixa Ada Vilaró a l’espai de la Sala Beckett.

A nivell més educatiu també s’organitzaran tallers com el projecte “Click”, del col·lectiu deSHAKERS, que vol oferir espais d’acompanyament d’adolescents i desenvolupament d’idees a través de l’art urbà. També destaca una proposta d’espectacle “drag” per adolescents d’entre 13 i 14 anys a l’IES 4Cantons del Poblenou.

Ja és aquí el que vindrà: «Embrions» d’Escena Poblenou

També feia anys – 8 aquest any – el projecte “Embrions” d’Escena Poblenou, 6 propostes (3 de carrer i 3 de sala) que es mostren en estat de desenvolupament.

Es presentaven així Zona 6 amb un espectacle reivindicant la figura de l’acomodador de teatre (Congrés a l’acomodació); la Cia Rauxa amb Teatro de papel, circ que vol trencar el vincle entre titellaire i titella; Sfumato de Llum de Fideu que reflexiona sobre els límits de l’empatia tot difuminant-los; Reverb de Cecilia Colacrai amb el músic Miquel Vich Vila; It’s a real co-incidence de l’irlandesa Gráinne O’Carrol que investiga la deconstrucció d’estructures en espais públics; i Las Sistars analitzant les arrels de la feminitat a través del circ a Vermut a Venus.

D’entre la resta de 20 espectacles de l’edició especial d’Escena Poblenou d’enguany també destaca el clown Fred Blin, i Massa diva per un moviment assembleari de Juana Dolores el divendres 22 d’octubre. El dissabte 23 acollirà a Runa (Work in progress) d’Amer Kabbani, construït a través de les seves experiències personals amb conflictes identitaris, fronteres, i els efectes del racisme.

L’acompanyaran Vitamina Aire, projecte educatiu guanyador de la SOS Cultura de la Fundació Carulla; Dramawalker, amb la col·laboració de la Sala Beckett, que escamparà peces breus a través de codis QR a partir de llocs puntuals del mateix barri; o el teatre de l’absurd de Joan Estrader amb Mr. Kebab, entre d’altres.

El diumenge 24 veurà les col·laboracions d’»Escena Balear» Téntol de la Cia Manipulats (espectacle per a tots els públics), i P-Acte idiota de les Hermanas Picohueso, que muntaran una religió per construir una comunitat idiota. La clausura del festival Escena Poblenou d’aquest 2021 serà a càrrec de “Habla de mí en presente”, un grup de “technorumba” que combina la influència de l’escena musical techno berlinesa amb la més propera rumba catalana, acompanyats per Lucia Fumero i Djuna Lund.

Al final, una bufada d’espelmes, música, uns aperitius per picar, i un recordatori de la importància de l’art presencial en establir connexions i relacions humanes. I per molts anys més!


Erola Puigsech

Llicenciada en Llengües i literatures Modernes (francès i alemany), he viscut i estudiat per tot Europa des d’Oxford fins a Múnic, Montpeller o Berlín, però Barcelona segueix robant-me el cor cada vegada. M’apassiona tot el que sigui la cultura i les arts, tant literatura com música, teatre o arts plàstiques.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *