Els 10 millors gorgs de Catalunya per un estiu fresquet

Els 10 millors gorgs de Catalunya per un estiu fresquet

Han arribat els dies d’estiu, fonent-nos a la cadira davant d’una finestra oberta de bat a bat que poc ajuda a baixar les temperatures per molta esperança que hi dediquem. I és que per molt estimat que sigui l’estiu per a alguns, els humans no som salamandres, i quan tot es torna enganxifós sense ni haver de sortir de casa és quan saps que és l’hora de fer una escapadeta refrescant.

Si ja tens la piscina i la platja massa vistes, o simplement prefereixes l’aventura d’una excursió embolcallada per la verdor dels boscos, l’ombreta de les seves branques, i aquest cant dels ocells tan català que inspira peces musicals i tot, tenim la solució perfecta per a tu! Avui des d’Espectáculos BCN et llancem un salvavides refrescant en forma de la nostra selecció dels 10 millors gorgs de Catalunya!

Els millors gorgs de Catalunya on capbussar-se aquest estiu

Ningú pot discutir que la fama de les platges de Catalunya travessa fronteres. Però el territori català té molt més a oferir que sorra fina i aigua salada, i només cal una petita incursió en els nostres boscos més bonics per descobrir el secret més o menys amagat que recompensa a tot excursionista que s’atreveix a fer – també més o menys – cames dins de la naturalesa més idíl·lica del territori.

Els següents gorgs són opcions fantàstiques per passar un dia d’estiu més fresquet acompanyat tant de nens i família, com d’amics, o del gos! T’atreveixes a descobrir els millors gorgs de Catalunya?

Gorg blau

Comencem aquest repàs pels millors gorgs de Catalunya parlant de tot un clàssic pels amants del senderisme, aquest gorg és un regal pels que s’aventuren dins del territori de l’Alta Garrotxa. El gorg està situat al terme municipal de Montagut i Oix, però la ruta més convencional per arribar-hi té principi i fi al poble de Sadernes.

El camí cap al gorg passa per l’ermita romànica de Sant Aniol d’Aguja, i prop del gorg també es pot arribar a l’impressionant Salt del Brull, una cascada imponent entre roques.

La popularitat de la zona fa que pugui ser una ruta força transitada, i també cal tenir en compte alguns trams una mica complicats pels poc experimentats. Tot i això, la bellesa de l’indret fa que tot esforç valgui la pena, tan sols pensa en portar un bon calçat apte per terra i aigua!

Toll del Vidre

Preciosa piscina natural del municipi d’Arnes a la Terra Alta, el Toll del Vidre fa honor al seu nom amb unes precioses aigües cristal·lines que conviden a mullar els peus tant a petits com a grans.

L’arribada al toll és molt senzilla, tot i que els amants de l’excursionisme la poden adaptar. Es troba a uns set quilòmetres d’Arnes, i l’accés amb cotxe des d’allà et deixa al costat del toll mateix. S’hi ha habilitat un aparcament de cotxes, i tan sols cal baixar unes escales per trobar el bonic espectacle, la qual cosa fa del Toll del Vidre una opció genial per a nens (i adults) que es cansen aviat.

Salt de la Foradada

Les gorgues de la Foradada són un espai natural increïble format per unes parets rocoses en formes curioses que emmarquen la preciosa cascada, o salt, omplint un altre dels millors gorgs de Catalunya. Un forat en un dels alts murs de roca li dona el nom, i possiblement també la impecable reputació. Només cal observar com la llum hi entra per reflectir-se a l’aigua!

Les gorgues es troben a la comarca d’Osona, i s’hi pot arribar fent una excursió agradable, poc difícil, i envoltada de naturalesa, des del poble de Cantonigròs. La ruta és curta, de mitja a tres quarts d’hora d’anada, i apta per a nens a qui ensenyar la varietat de la vegetació.

Gorg dels Banyuts

El Gorg dels Banyuts és un altre dels millors gorgs de Catalunya. Aquest gorg combina naturalesa amb llegenda en un espai natural tan misteriós com encantador.

Diverses llegendes acompanyen la regió, però la més coneguda en relació amb el gorg és la que el transforma en una porta cap a l’infern – els “banyuts” fan referència als dimonis. La llegenda diu que el Comte Arnau, condemnat a cavalcar tota l’eternitat com a ànima en pena pels seus pecats, tenia dos servents enviats del diable en forma de boc vigilant el gorg.

Un dia, el comte Arnau en va matar un, cosa que va fer que l’altre llancés el comte dins del gorg, i per tant cap a l’infern. Els pastors i veïns de la regió creien que cada nit el comte sortia de l’infern a través del gorg dels Banyuts amb el seu cavall envoltat de flames.

Els més valents hi poden arribar fàcilment sortint en cotxe de Gombrèn (Ripollès), però cal ser cautelosos per si la llegenda no fos veritat, i per això s’ha de recordar que no està permès banyar-s’hi. No fos cas acabéssim l’excursió a l’infern!

Riera de Merlès

La Riera de Merlès traça un camí a través de diverses comarques del centre de Catalunya, i ens ofereix així múltiples indrets, excursions i parades a fer tot al llarg del seu trajecte. Es tracta d’un paisatge molt poc modificat per l’ésser humà, cosa que li dona un encant natural immesurable, amb parets rocoses que l’aigua ha esculpit de formes tan curioses que ni Gaudí supera!

S’hi poden realitzar diverses rutes excursionistes, i la riera compta també amb diverses zones de bany. Una de les més conegudes – i també llegendàries – és la Gola de les Heures, un indret dotat de màgia on es diu que s’hi reunien bruixes. I com tota llegenda, aquesta té un pessic de realitat en el cas de Jerònima Muntanyola, dita Joana la Negra, una dona de la regió que va ser acusada de bruixeria, torturada i condemnada a la forca.

Gorgs del Torrent de la Cabana

Els que tinguin ganes d’una excursió amb varietat de gorgs per triar i remenar, la ruta del Torrent de la Cabana és ideal. L’itinerari comença en una àrea de pícnic entre Campdevànol i Gombrèn (Ripollès), i tot sencer acompanya a l’excursionista a través de 7 magnífics gorgs i cascades. El Gorg de la Cabana, el Gorg de la Tosca, el Gorg de l’Olla, el Gorg de la Bauma, el Gorg del Colomer… Pot resultar una excursió força transitada durant els mesos de l’estiu, però com a mínim no hi falta varietat!

Això sí, recomanem informar-se sobre les normes de bany i d’aforament, ja que aquest és limitat actualment, i altres anys s’ha prohibit el bany en certes àrees. Respectar la natura i protegir-la és sempre al capdamunt de la llista de prioritats!

Salt de Sallent

Pot ser que la pluja ens molesti una tarda normal d’estiu espatllant-nos els nostres plans d’anar a fer un gelat, però un cop vist l’imponent Salt de Sallent en època de pluges quan l’aigua baixa amb potència, ningú és capaç de queixar-se d’algunes gotetes!

La cascada fa uns 115 metres d’alçada i es troba dins del terme municipal de Rupit, a Osona. L’itinerari surt del mateix poble, el qual val molt la pena visitar pel seu pintoresc encant, i fa entre 6 i 7 km. La zona és d’una bellesa impressionant i totalment fotogènica, però cal anar sempre amb compte, sobretot si es va amb nens, ja que s’hi troben penya-segats i desnivells.

Toll de l’Ou

Preciós indret inscrit dins del Parc Natural de la Serra del Montsant (Priorat), el Toll de l’Ou no podia faltar entre els millors gorgs de Catalunya. La ruta convencional comença des d’Ulldemolins, a l’ermita de Santa Magdalena, i dura uns 8 quilòmetres, que fan unes 3 hores.

L’itinerari no és particularment difícil, i és a més generós, presentant-nos a diversos gorgs enllaçats entre ells abans d’arribar al Toll de l’Ou. Es tracta d’un toll preciós on les roques i l’aigua fan una combinació de colors d’aquelles que només la naturalesa sap oferir. Anima’t a descobrir-lo!

Niu de l’Àliga

El gorg del Niu de l’Àliga d’Alcover, a l’Alt Camp – no el confonguem amb l’altre Niu de l’Àliga de la Cerdanya! – és un toll popular per la seva bellesa natural. Es tracta d’un petit salt d’aigua envoltat de vegetació, al qual s’hi arriba en una excursió resseguint el riu Glorieta. No molt lluny s’hi poden trobar altres piscines naturals com les Fonts del Glorieta per completar una ruta perfecta per connectar amb la natura.

El camí surt de l’Ermita del Remei, on es pot aparcar, i ofereix diverses opcions segons la dificultat i objectius buscats. En tot cas, l’aventura promet ser tan refrescant com bonica.

Gorg de Malatosca

Completem aquesta llista amb un altre gorg ben màgic. I és que el gorg de Malatosca, situat a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès… sí, un altre cop!) rep també el nom del gorg de les Bruixes. La llegenda explica que l’indret era freqüentat per un grup de bruixes, que un dia van cridar una llevadora del poble per ajudar a una d’elles que estava embarassada. Per tal de pagar-la per la feina feta, li van donar un grapat de llenties, que la llevadora, enfadada, va llençar al riu Ter. L’endemà, adonant-se que s’havia descuidat de desfer-se d’una, va tenir la sorpresa de veure que s’havien convertit en or.

Tant si vols anar a la recerca d’un tresor de llegums, com si simplement busques gaudir d’un meravellós paisatge i quedar-t’hi a fer un pícnic, el gorg de la Malatosca és l’opció perfecta per a una escapada màgica!

Esperem que aquesta excursió virtual a través dels millors gorgs de Catalunya us hagi refrescat una mica, com a mínim en la imaginació! Us animem a gaudir de la natura visitant els magnífics espais naturals que ens ofereix casa nostra, sempre respectant el medi ambient per tal que les futures generacions en puguin gaudir també.

Si t’has quedat amb ganes de més activitats de remull, consulta el nostre article sobre les 10 millors piscines públiques de Barcelona! I pels amants del senderisme i de la naturalesa catalana, hem recollit tant els millors llacs, com els millors pobles de muntanya, i fins i tot joies amagades del territori! No te’n perdis ni un, i a l’aventura!

Elia Tabuenca Elia Tabuenca, licenciada en Filología Hispánica por la UNED, con un máster en Periodismo Digital en ESNECA. Vivo en Barcelona y trabajo como periodista cultural. Soy dramaturga y directora de la compañía LetrasConVoz y Laberinto Producciones, me encanta el teatro, la literatura y la música. Llevo más de 10 años trabajando en el sector digital, compartiendo los lugares que más me gustan de Barcelona, así como ofreciendo críticas teatrales, crónicas de conciertos, opiniones de libros y cubriendo las noticias culturales de la ciudad. Tengo un podcast cultural en Spotify titulado "Rumbo a la Cultura" donde ofrezco información quincenal sobre los eventos culturales más destacados de la ciudad. Ver mi Linkedin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *