Crítica: Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?

Nuestra opinión

Puntuació: 8 sobre 10

Les anècdotes del rodatge de l’única pel·lícula que van rodar juntes Bette Davis i Joan Crawford Qué fue de Baby Jane?» (1962) són la base de “Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?” que presenta el Teatre Akadèmia

L’obra escrita per Jean Marboeuf i dirigida per Guido Torlonia mostra la rivalitat que va enfrontar les dues dives del cinema americà dels anys 50. Una relació complicada entre dones de caràcter, plena d’enveja i travetes.

«Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford» es basa en «Qué fue de Baby Jane?»

La pel·lícula dirigida per Robert Aldrich, ja en el declivi de la carrera de les actrius, narra la història de dues estrelles infantils de Hollywood amb trajectòries molt diferents. Mentre que Jane (Joan Crawford) va ser oblidada pel públic, la seva germana Blanche (Bette Davis) va triomfar. A causa d’un misteriós accident, Blanche es queda paralítica i a càrrec de la seva germana Jane que la tortura contínuament.

Aldrich va usar l’enemistat entre les dues estrelles per augmentar l’èxit de taquilla d’aquesta pel·lícula de terror psicològic que de ben segur han vist els amants del bon cinema. Si ho preferiu també podeu conèixer la relació de les actrius si veieu la sèrie “Feud” (2017), interpretada per Susan Sarandon i Jessica Lange.

La trama de “Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?”, que coneixem a través del contingut de les cartes que es van escriure, comença en el moment en què Joan Crawford presenta el projecte de pel·lícula al director Robert Aldrich i finalitza amb la nominació de Bette Davis com a millor actriu als Oscars. Contràriament al que era d’esperar, no va ser Crawford qui va interpretar el paper protagonista.

Una escenografia i ambientació molt acurada

L’acurada escenografia que reprodueix fidelment els camerinos de les actrius, dividits per un gran mirall imaginari, crea l’ambient perfecte. Les dues estances, amb objectes personals i records vitals, són plenes de glamur igual que els seus gestos i paraules que sovint amaguen dards enverinats i freqüents tocs d’humor.

Així mateix, el vestuari i pentinats de l’època contribueixen a perfilar la diferent personalitat de les dues actrius. Davis: masculina i enèrgica. Crawford: femenina i voluptuosa. El joc de llums arrodoneix l’efecte de retorn a aquesta glamurosa època mentre centra l’atenció del públic en una o l’altra mentre interpreten els seus monòlegs.

El contingut de les cartes, des de la distància del “vostè” i amb una gran dosi de cinisme, no només mostra la seva animadversió sinó que permet entreveure la difícil supervivència d’aquestes grans actrius en un món dirigit per homes. Sembla que Hollywood no ha canviat gaire amb el pas dels anys. No és estrany, doncs, que el moviment de denúncia d’assetjament sexual “Me too” s’hagi originat en el món del cinema.

Esplèndides interpretacions de Vicky Peña i Carme Elias

Vicky Peña i Carme Elias reprodueixen alguns dels moments més emblemàtics de la pel·lícula “Qué fue de Baby Jane?”, com l’escena en què Carme Elias interpreta la “petita” Blanche (Bette Davis) cantant.. Fan un retrat psicològic de les dues actrius que ens ajuda a descobrir què amaguen els enlluernadors focus de la fama: els humils orígens de Joan Crawford, la seva addicció al vodka, com s’aprofitaven d’ella els homes i amics…la mentalitat maquiavèl·lica de Bette Davis, la complicada relació amb els fills i també amb els homes…

En definitiva, una lluita aferrissada per mantenir-se dalt del pòdium sense tenir en compte el cost personal que això suposa. “Som actrius, no ambicionem a ser dones i menys, mares”. La seva vida no va ser precisament de pel·lícula, més aviat el contrari.

L’estructura narrativa de «Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?» no acaba de convèncer

L’estructura epistolar de “Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford?” resulta interessant però alenteix el ritme i no afavoreix el lluïment de Carme Elias i Vicky Peña. Tot i l’esplèndida interpretació plena de matisos i un punt afectada com correspon a dues dives, no brillen com podrien haver fet ja que les cartes tamisen la seva relació; com un filtre que l’esmorteix i resta força a aquesta proposta escènica.

La interacció directa entre dues actrius de la seva talla, hauria dotat l’obra de més intensitat i color interpretatiu. De fet, és el que esperàvem veure a escena.

Dades tècniques de “QUÈ VA PASSAR AMB BETTE DAVIS I JOAN CRAWFORD?

  • Autor: Jean Marboeuf
  • Direcció: Guido Torlonia
  • Intèrprets: Carme Elias i Vicky Peña
  • Una producció del Teatre Akadèmia

Lluïsa Guàrdia

Filòloga per la UAB i activista cultural. Amant de totes les expressions culturals: cinema, teatre, música, exposicions, lectura ... Màster en Gestió Cultural. (UOC-UdG). Col·legiada pel Col·legi per Periodistes (per exercici professional), membre de l'Associació de Protocol i Relacions Institucionals, sòcia del Cercle de Cultura i membre del Consell de Públics del TresC (al 2023) M'encanta llegir i escriure o, per descomptat, anar al teatre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *